3. desember 2009

ADVENT

Adventskalenderen er fylt med Twist og hengt på plass, bare en dag for seint. Jeg har kjøpt inn lilla lys, men staken står fortsatt et eller annet sted i kjelleren. Jeg var som kjent ikke hjemme i helgen og dermed har det ikke skjedd noe mer med den saken. Og i dag har jeg sendt av gårde en bestilling på tre julepresanger. Hurra, jeg har da begynt ;-) Men der stopper det også... Ja bortsett fra at ribba er i hus. Man er det stopp.

syltelabb 019

Nå hører jeg til dem som mener at jula ikke skal begynne før på  lillejulaften og begynner ikke å pynte til jul før da. Men siden jeg er ganske glad i nissebyen min så pleier jeg å tjuvstarte litt med den. Så den kommer fram en gang den neste uka tenker jeg. Adventstjernene og –adventstaken skal derimot på plass, det er jo advent. Det er bare sånn at av en eller annen merkelig grunn så de kommer ikke fram og på plass av seg selv...? Jaja snart...

Jeg har brukt noen timer på Fotoknudsen i det siste. Jeg har prøvd å lage ei fotobok ut av feriebildene våre. Det er ganske morsomt og ganske frustrerende. Når en sitter sånn så er det plutselig ingen fine bilder eller altfor mange bilder som jeg gjerne skulle hatt med. Og så fungerer ikke redigeringen slik som jeg vil osv. Det blir akkurat sånn som med medlemsbladet, jeg lærer noe nytt hele tiden, men det er også mange muligheter jeg ikke er klar over. Jeg har først hatt et prøveprosjekt med bilder av Barfi. Jeg lærte heldigvis litt av det. Så nå venter jeg spent på resultatet. Håper jo selvfølgelig at den blir flott, men regner med at jeg finner både det ene og det andre som ikke er så bra når det kommer til stykket... Kanskje neste bok om  Vina blir perfekt? Da jeg fikk tilbake boka om Barfi så hentet jeg den på vei til jobb og satt selvfølgelig og bladde i den mange ganger på jobben den dagen. Akkurat denne dagen så kom sjefen min i Norge (Berit som har gitt meg denne ideen) og sjefen over henne igjen (finske Kati) bortom skranken. Og de fikk selvfølgelig se på boken. Jeg fortalte jo Kati stolt at Barfi var en finsk lapphund, men hun hadde visst ingen kjennskap til den rasen, enda hun bor i Finland! Noen uker seinere kom Berit hjem fra møte i Finland med en hilsen fra Kati. Kati var blitt så innspirert av fotoboken min at hun hadde laget en fotobok med bilder og historier av deres liv og gitt som gave til mannens 60-års dag. Det syns jeg var litt morsomt.

På tirsdag så fikk vi tilbake en ½ gris. Så kvelden ble brukt til å pakke ned og legge den i fryseren. To av mine firbeinte pelsdotter var plutselig veldig gode venner av meg da. Og jeg hadde ingen problem med å oppnå kontakt med Barfi da jeg trente litt. Utrolig hva en fersk kjøttbit gjør ;-) Så skulle jeg gi de en ”pinne” hver. Nok en gang tenkte jeg at de måtte jobbe litt for maten. Men det er jo håpløst med to. Så jeg ga det ene beinet til PE og ba han ta seg av Vina og kommanderte ”på plass” til Barfi. Men der kom jo Vina. Hun følger alltid med når jeg kommanderer Barfi. Og PE har hun jo i sin hule hånd. Hun tenkte helt sikkert at PE gir ikke beinet mitt til Barfi så jeg går først og vinner Barfis bein og så får jeg beinet mitt av PE etterpå ;-)

syltelabb 013

I går fikk de hver sin labb. Takk Gilde for at dere mener vår ½ gris har 4 bein og ikke 2. I fjor tror jeg den hadde 3. Kanskje en som jobber der har ei bikkje som også er glad i labber? Barfi la seg til og begynte å gnage på sitt bein med en gang. Vina slikker litt på det og så går hun og graver det ned. Jeg la ut en ganske stor svorbit til fuglene. Vina mente at det var bare tull at skjærene skulle få noe som hun hadde lyst på!!!! Så hun lå i trappa og ga ganske klar beskjed om hva hun mente om den saken. Litt sener da hun var løs ute sprang hun rett bort og tok svora. Og enda en del seinere så hadde hun tydeligvis fått nok og gravd den ned. Og det var helt tydelig at hun voktet den for at Barfi ikke skulle grave den opp. Og Barfi hadde full kontroll, for da hun var ute litt seinere aleine så lå hun og tygde på en jordete svorbit. Døde griser er bare namnamnamnamnamnam

syltelabb 006

Her er bloggen fra samme seanse i fjor ;-)

http://lapp-is.blogspot.com/2008/11/sukk.html

Litt småplukk om rare Vina:

Her om dagen så lå Barfi og holdt på med sitt i en grisebinge. Vina og jeg var der også, men et lite stykke unna og holdt på med vårt. Griser er  nysgjerrige og de tre som gikk der ville selvsagt undersøke denne svarte pelsdotten. Barfi var som sagt opptatt med sitt og prøvde og late som ingen ting i håp om at de snusende grisetrynene gikk fort lei og trakk seg tilbake. Vina tok derimot affære. Matmor fikk greie seg selv, for Vina gikk bort til Barfi og sørget for å holde grisene unna lillesøster.

Hvis vi går tur når PE er borte så følger Vina nøye med på bilene som kommer  på veien. Spesielt om det er en kassebil. Hun setter seg ned og venter for å se om det er PEs bil som kommer. Og det har hun full kontroll på. Og er det det så ser du halen hennes gå som en propell og hun har ingen planer om å være med meg på tur nei. Hun skal hjem til PE eller sitte på i bilen!

Vina har også full kontroll på når jeg skal bort. Har funnet ut at det kanskje har noe med at jeg åpner div skuffer og skap og kanskje noen andre enn om jeg skal på jobb. For når jeg skal på jobb så forholder hun seg helt rolig eller går på plassen sin i trappa. Når jeg skal på noe annet så fotfølger hun meg og kommer med sine skarpe bjeff når hun syns jeg er for treig. Hun skal være med! Barfi derimot går og gjør seg så usynlig som mulig, hun har nemlig ingen planer om å være med på biltur!

Bilde 079

Foreldrene mine bor i sokkelhus og da blir det jo en del gåing i trappa. Så fort jeg går ned trappa så kommer Vina etter. Skulle nesten tro hun var livredd for at jeg skal reise i fra henne? Barfi tar det helt med ro.

Vi gikk en tur, da vi så et rådyr. Rådyret sprang oppover lia vekk fra oss. Og Barfi og Vina sto og bjeffa det de kunne, de var løse et stykke ifra meg. Men plutselig snur rådyret og springer ned lia igjen og rett mot bikkjene. Snålt, spør du meg. Men kanskje dette rådyret visste at pelsdottene mine bare er tøffe i trynet så lenge avstanden er stor nok, men atskillig spakere når de står ansikt til ansikt ;-) Rådyret sprang videre opp lia på andre siden og forsvant.

Bilde 089

Noen er mer kreative enn andre. Ei islandsk dame er av den typen. Jeg har sett to av hennes produkter. Det ene var et flott bilde av en islending - selvfølgelig ;-) laget av hundehår som hun hadde tovet (brukt nål) Hun hadde fått  hodet og ikke minst uttrykket veldig fint til. Og så hadde hun laget et halskjede. Det hadde mange glassperler, men også tre kuler av tovet hundehår. De liknet litt på litt store trekuler. Det som var litt artig med dette var at den ene bikkja til kjøperen syns disse kulene luktet veldig spennende.

I går prøvesmakte vi på ribba. Jeg måtte nemlig teste ut TurboBudeias oppskrift på ribbesteking. Joda, den var slettes ikke dum den :-) Men jeg lærer visst aldri å bruke nok salt!!!!!! Svora ble derimot sprø og fin og min bedre halvdel var lykkelig resten av kvelden etter å ha fått knasket i seg denne herligheten han maser så mye om.

Nå går jeg inn i ei flott tid, med julestress, ja jeg syns julestress er flott, jeg stresser nemlig bare akkurat passe mye. Kan vi få beholde den lille snøen og kuldegradene så blir det endelig levelig å gå på tur også. Og så er det jo så masse morsom vintersport på tv’n :-)))) Sukk og sukk for ei herlig tid. Bare i spedd litt frustrasjon over at jeg ikke får med meg alt siden jeg er på jobb eller ikke har de rette kanalene. Er det rart det går smått med husstell????

Ha ei flott helg.

16 kommentarer:

 1. Du verden som du skriver Tove. Jeg leser så øyet blir stort og vått ;-) Men koselig er det! Det er bare å sette seg godt til rette og kose seg med dine levende beskrivelser og fine bilder.

  De griseføttene ser jo bare smaskens ut - i følge Balder altså! Hehe

  Du må tenke at jeg er rar som drar julen frem med en gang kalenderen viser det første snev av desember ;-) Men jeg er sånn at første nyttårsdag går alt på hodet ut døren. Da er jeg møkk lei hele julen. Uansett hvor tidlig/seint jeg begynner...

  Kjempesøt kalender du har foressten! Litt av et arbeid å brodere den...

  Sender deg en god klem og ønsker deg en flott helg!

  SvarSlett
 2. Det viktigste er vel at vi lager våre egne tradisjoner. Men jeg husker jeg ble temmelig sjokkert da jeg i fjor fant ut at flere hadde pyntet juletreet ( i stua) mange dager før jul!!!!! nisser og vanlig julepynt er greit, men juletre?????

  SvarSlett
 3. Oj, hos deg skjer det litt av hvert. Her skulle jeg inn å kommentere på den andre innlegget så får jeg opp et nytt. Bloggen min oppdaterer seg ikke så fort.

  Du skriver så fint og fortellende. Og små hverdagshistorier vi liker så godt.

  Vina er jo noe helt for seg selv, hun skal spare til dårligere tider. Og så tar hun fuglematen. Smart dame!!!

  Barfi er bare snill og koser seg. Hun har nok ikke den livserfaringen som Vinar har. Snart kommer nok hun til å grave også.

  Jeg har jo sett hvor fine de fotobøkene er blitt. Veldig fine gaver. Fotoknutsen har mye fint.

  Jeg er også treg med julen. Her er det kun stjerna og litt utelys som er på plass. Også har jeg kommet i gang med julekaker. Jeg tar som regel pynting den siste helgen før jul og rett over nyttår, da er det ut.

  SvarSlett
 4. Huff ja, jeg skriver og jeg skriver....

  SvarSlett
 5. Så artig og levans du skriver Tove! Sitter her og ser det for meg! Vina som graver ned sin egen griselabb for å spare den til seinere når de andre ikke har! He-he, Barfi finner nok ut av det når hun blir litt eldre ! Sånn er det her åsså . Roxie skjønner ikke helt vitsen med at fuglene skal ha mat når i grunn hun kan får den.

  Kjempe fin kalender, den var det nok masse arbeid med. Masse broderi på den! Kjempe flott var den! Ha en fin uke og helg!

  SvarSlett
 6. Tove - vær trygg: ikke en gang i dette huset kommer juletreet opp før lille julaften om kvelden! Det er med vemodighet og glede jeg tenker tilbake til barndommen og hvor kjekt det var at hele familien var med om kvelden og pyntet treet...

  Men, eh - jeg må innrømme at i fjor kom treet opp første uken i desember. Men - det var kun fordi Steffen skulle reise på jobb (til utpå nyåret!), og Katherine insisterte på ordentlig julefeiring med pappa :-)

  SvarSlett
 7. Kjempe koselig lesing Tove..Vina om vil ha både i pose og i sekk, mens Barfi går av med seieren likevel!
  De der griselabbene så knall goe ut!
  Hos meg er jula på plass..men ikke treet, det skal inn den 20 desember...Jeg er av typen som vil ha julestemningen FØR jul, og så den 1 januar, så går alt på dør..da er det nye tider!

  Ha en fin helg Tove!

  SvarSlett
 8. Her var det masse levestoff;o)
  Du er flink med foto, lager små bøker av hundene, imponerende!!!

  Så heldig de er som bor på gård, Vina og Barfi. De får hver sin syltelabb av juleslaktet, kosleige bilder av dem:o))))

  Ha en fin helg!!!!

  SvarSlett
 9. Nå er adventstaken hentet fram, 1. lyset er passe nedbrent og adventstjernene hengt opp. Du verden som det går framover!!!! ;-)
  Og i fjøset er selvfølgelig julevasken allerede tatt :-)

  SvarSlett
 10. Må bare si en ting! Har pyntet nesten alt ferdig til jul! Jule tret som må være "donald juletre) kommer på plass 23 desember. Og her kommer ikke jula ut av hude før 20 dag jul (13 januar)!!
  Ha en fin helg!!

  SvarSlett
 11. Du koser deg virkelig i juletida du Gry Viola :-) 20. dag jul gjelder her og :-) Ja bortsett fra juletreet, det går tidligere avhengig av om det drysser eller ikke.

  Donald-juletre er fint :-) Ellers er det fjøsnissen som dominerer hos oss. Prøver å holde meg unna engler og "cola-nissen"

  Det blir spennede å se hvordan Barfi oppfører seg. Juletreet får stå i fred for Vina, men pepperkakehuset måtte flyttes litt høyere opp.

  SvarSlett
 12. Det er jeg enig med deg! Jeg prøver så godt jeg kan å holde meg unna "cola nissen". Engler passer ikke for meg jula! Da er det nisser for alle penga!!

  SvarSlett
 13. Herlig lesing, høy latter opptil flere ganger :)
  God førjulstid! :D

  SvarSlett
 14. Som alltid koselig lesing, Tove. Det er de små historiene i hverdagen som er gøy å høre om...Dem er virkelig forskjellige, Barfi og Vina, og godt er det!! Sånn er det her, også - den ene prøver å være lurere enn den andre!

  Jeg har aldri vært først ute med julepynting og som regel har jeg med nød blitt ferdig til julaften. I år ligger jeg litt på forskudd, for adventsstakene er oppe og litt julepynt her og der - mest sånn til å ha te-lys i, vettu...

  Og tanke på kakebaking har faktisk streifa meg....hmmm...har jo et kromkake-jern ett eller annet sted.

  Ha en riktig så god helg - her venter vi fotsatt på snø...og ønsker mildværet dit pepper'n gror!!

  SvarSlett
 15. Nok et herlig blogginnlegg fra deg Tove! Du er så flink til å gli fra tema til tema, og jeg sitter og smiler mens jeg leser:o)

  Veldig moro å lese om Vina og Barfis små særegenheter:o)

  Jeg kan ikke helt se hvordan boka om Vina skal bli bedre enn boka om Barfi!! Den var nemlig utrolig fin og profft laget!!


  Fortsett å kose deg med juleforberedelser på lavgir Tove:o)

  SvarSlett