10. oktober 2010

Trening- ag-kurs 9. og 10. okt.

Også denne helgen har vi vært på nybegynner-kurs i agility, Barfi og jeg. Du verden så aktiv jeg har vært i det siste ;-) Advarsel: dette innlegget er beregnet på meg selv og spesielt interesserte.

Denne gangen var det Eidsvoll hundeklubb som var arrangør med Geir Grefstad og Ann-Karin Jacobsen som instruktører. Geir med BårdiNamnam er en av / den beste i Norge på ag-banen for tiden, men det behøver jo ikke å bety at han er en god instruktør. Men joda, jeg er kjempefornøyd med helgen. Det var 10 hunder som ble delt opp i to grupper. De 4 som har trent på Ormlia helt siden i vår ble med Ann-Karin og trente mest handling. Mens vi andre 6 var med Geir. Jeg var i utgangspunktet litt skeptisk til å gå nok et nybegynner-kurs. I gruppa mi var det virkelig nybegynner-kurs og innlæring av hindre helt fra bunnen av. Nå har jeg gått tre slike kurs og jeg syns det er artig å se instruktørene lærer bort på hver sine måter. Og jeg tror ikke vi hadde vondt av repetering heller. Jeg så store framskritt i løpet av helgen. På det første kurset som vi gikk med Vina var godbit og belønning veldig i fokus. Denne helgen har godbitene stort sett blitt liggende i lomma. Det var ikke forbudt med godbiter, men det var svært lite lokking for å få hunden gjennom/over hindrene. Fokus var at hunden skulle ta hinderet riktig første gang og for å få til det så brukte vi oss selv og bandet aktivt. F.eks så begynte vi med hopp. Pinnen lå på mellomhøyde. Hunden i band som holdes i høyre hand og venstre handa styrer bandet og hunden og så gikk vi over hindret sammen. Sånn tok vi alle hopphindre. Først ett og så to og tre osv etter hver andre. Brukte bandet slik at hunden ikke hadde mulighet til å gå utenfor eller rund hindret. Det  mest imponerende var at alle hundene hoppet gjennom hjulet på første forsøk. Geir holdt bandet og eier sto og tok i mot. Her var det viktig og “krølle” sammen bandet slik at det ikke hang seg opp i noen av delene på hinderet. På slalom så var det også bandet sammen med bein som styrte hunden og ikke lokking med godbiter og at slalom har 12 pinner, ikke 2, 4, 8. Her var Geir og Himles helt enige.

I tillegg til dette med at vi skulle bruke lite godbiter og veldig fokus på trygg gjennomføring av første forsøk på hinderet så var det spesielt to ting som var forskjellig fra tidligere kurs.

1. VEKK med hand/arm-føring. Jeg er vant til å føre med handa og at det skal være riktig hand og i riktig høyde. Nå skulle armene henge rett ned. Han fortalte at de hadde satt “handjern” på en kursdeltaker for å få han til å slutte med dette tuller med kaving av armer. Geirs filosofi var at handa mi bremset hunden. Skulle dem følge den så måtte den jo vente på meg og var helt prisgitt at jeg brukte den i rett tid osv. Nei vi skulle bruke kommando først og fremst. Jeg savnet handa på hjulet, men ellers så greide Barfi seg fint uten mine kavende armer ;-) Mens jeg sleit veldig med å la være å bruke dem.

2. Vi hadde null fokus på felt. Først skulle vi lære hunden å bli trygg på hinderet og så skulle vi gå tilbake for å få inn feltet hvis det viser seg at det er et problem. For Barfi så er dette helt rett, det er jeg temmelig sikker på.

På dette kurset hadde vi hundene med oss hele tiden. Og det gikk veldig bra. Vi sto forholdsvis tett og Barfi hadde veldig lyst til å hilse / leke med alle de andre. Så Barfi peip ganske så mye og kom med noen små bjeff for å få meg til å forstå at hun ville hilse på de andre. Men ellers så syns jeg hun oppførte seg eksemplarisk :-) Jeg kunne også ha henne løs mens vi tok hindrene etterhvert som vi hadde gått igjennom dem og det gjør alt så mye enklere :-) Og hun hadde stadig vekk fokus på meg :-))) Flott miljøtrening også dette.

For vår del så blir de største utfordingene framover å få Barfi trygg på slalomen og felthindrene og dermed få opp farta. I slalomen prøvde vi med å føre godbiten ut og inn foran henne i brukbar fart og det ga resultater. Dette skal jeg jobbe mere med. Det var lov og bruke godbiter på viktige steder  ;-) På mønet fikk vi opp god fart i går, men datt tilbake til gamle synder igjen i dag. På bommen går det altfor treigt og vippa er hun fortsatt ikke helt trygg på og bruker veldig lang tid fra midten og ned. I tillegg til dette så skal vi trene på framsending. Nok å jobbe med altså. Ellers så syns jeg helgen har vært veldig positiv, ikke noe av “nei, dette vil jeg ikke, jeg vil heller gå i bilen” og vi økte farta en del i løpet av helgen.

Avslutningen på helgen var å gå en hel bane. Veldig enkel rettfram i en M-form, med kun ett sted det var litt handling og uten vippe, pølse, bord og slalom. Vi sleit litt med å komme over første hinder og begynte å tulle med å komme igjennom den andre tunnellen og så var det farta på møne og bommen da.. Ellers var Barfi sååååå flink :-)

Det var så morsomt å se på de andre hvor mye de lærte i løpet av disse to dagene. Rottweileren Luna som var redd for høyder og ville slettes ikke opp på noe bord. Plutselig så løsna det og bordet var da ingen kunst! St. Bernhardshunden Ceesha som formelig koste seg gjennom banen. Altfor stor til å gå gjennom slalomen, men fikk det så fint til etter hvert og fantes ikke redd for å gå på møne og bom. 9.mnd gamle Border Collien Dennis som var akkurat som BC flest, fullstendig gira på tunnell og hadde såååå lyst til å hoppe og sprette akkurat som den fant det for godt. Se hvordan den raskt lærte seg at det ikke var han, men føreren som bestemte når og hvilke hindre den skulle ta.

Det var kjekt å komme tilbake til EHK og Ormlia igjen :-) I de tre årene som vi var der og trente med Vina og Mico var det ei veldig trivelig gruppe som vi trente sammen med og vi hadde 7 dyktige og tålmodige instruktører som ønsket at vi skulle få det til og syns ag var morsomt. Jeg tror vi var kjempeheldige at vi var der akkurat disse årene. Mye har visst skjedd siden den gang. Nå krysser vi fingre for at det blir like trivelige treningsforhold for Brafi og meg :-) Planen er i hvert fall å være med på mandagstreningene å¨Ormlia og så trene en dag i uka på Himles. Så får vi se om vi greier å følge disse planene…. Jeg er dessverre opptatt alle mandager i oktober, men i november….

ag-kurs 001

Luna og Fenris

ag-kurs 004

Jack russel terrier

ag-kurs 010

Cairn terrier

ag-kurs 021

Fenris

ag-kurs 038

Dennis var en typisk BC med kjempefart som hadde veldig lyst til å jobbe på en ag-bane.

ag-kurs 046 

Caroline og Ceesha synets ag var morsomt :-)

ag-kurs 055

Ceesha var kjempetøff, selv med fall av bommen fantes hun ikke redd for å ta den på nytt.

ag-kurs 063

Hege er strålende fornøyd med hennes og Lunas gjennomføring av banen og Geir er like fornøyd med at det gikk så bra :-)

ag-kurs 074

Thelma i fint driv ut av tunnellen.

ag-kurs 079

Ada er ansvarlig for ag-gruppa og har trent en god stund med sin toller, men deltok ikke på hele kurset. De måtte selvfølgelig ogsåprøve seg på den siste gjennomføringen

ag-kurs 081

Takk for en trivelig og lærerik helg :-)

7 kommentarer:

  1. Så bra at dere har hatt ei fin kurshelg igjen. Det er nok veldig lærerik med ulike instuktører som har andre måter å tenke på. Da er det "bare" å finne ut hva som passer deg og dere.

    Nå er det ca 9 måneder til start i Sandefjord :-))

    SvarSlett
  2. Så spennende, vi skal på begynnerkurs i Agility 30 og 31 oktober... i Oslo..

    SvarSlett
  3. Nå håper jeg bare flere å flere hiver seg på agilitybølgen altså...Meg og Mira skal på kurs 22-24 oktober!!

    SvarSlett
  4. Da er det bare å begynne å glede seg Ellen og Marianne :-)

    SvarSlett
  5. Jammen syns jeg du er riktig flink og sporty, Tove! Det er ikke bare hundene som overrasker ;o) hehe..

    Dere er heldige som har en bane å trene på. Må du kjøre langt for å komme på treningene?
    Her i dalen er det ingen bane nå :/ derfor har jeg tenkt å iallefall printe ut noen RL-skilt og lage meg ei lita løype i hagen. Det blir litt billigere enn å kjøpe AG-hinder

    SvarSlett
  6. RL-skilt er MYE billigere og lettere å flytte på enn ag-hindre :-)

    Jeg bor kun 15-20 minutter kjøring i fra "mine" to treningsbaner:-) I tillegg så har Nannestad og omegn hundeklubb bane enda litt nærmere. Så jeg har ingen grunn til å klage. Det er kun min egen latskap og jobbetider som hindrer meg i å trene.

    SvarSlett
  7. Agility tror jeg virkelig er sporten for Frost, tenker å prøve han i det når han er HD - røntget. Det ser så moro ut!

    Flinke er dere!

    SvarSlett