16. juli 2010

mere fjord og fjell…

Først litt om bikkjene eller mangel på bikkjer. De ble ikke nevnt, ganske enkelt fordi de ikke var med. Det var ganske enkelt ikke plass i bilen til dem. Men vi pleier heller ikke å ha med bikkjene på ferie. Det er flere grunner til det. Den ene er støynivået til Vina. Vi pleier å overnatte på hotell elle vandrerhjem og jeg frykter at vi kan bli kasta ut pga misfornøyde ”naboer”. Mulig jeg lager problemet større enn det er. Det gikk jo mye bedre enn forventet på Frya-treffet. Men jeg har altså ikke turt å prøve det ut enda. En annen grunn er at vi pleier å tilbringe mye tid i bilen. Selv om Vina syns det er greit å kjøre bil så ville det blitt i overkant mye. Barfi liker jo ikke å kjøre bil og det ville vært på grensa til mishandling å ha henne med på bilferiene våre. Det er jo alltid noen hjemme når vi er på ferie så jeg er ikke i tvil om at Vina og Barfi har det mye bedre der. Selv om Vina mener noe annet. Hun passer veldig godt på bilen mens vi driver og pakker og er helt klar til å hoppe inn. Barfi derimot gjør seg så usynlig som mulig i håp om at vi skal glemme henne. Vi drømmer om å leie ei hytte i fint turterreng og ingen naboer.  DA skal bikkjene få være med på ferie :-) Det gleder vi oss til.

Så tilbake til turen. Har egentlig ikke så mye å skrive derfra. Mandagen var Ytre Sogn målet vårt. Der har vi aldri vært, så det var på tide. På vei ut til Hella så passerer vi Suphammar. For dem som har lest/sett Gjest Baardsen så var det der lensmannsgården lå, der han rømte fra fengslet og han rodde over til Vik. Lensmannsstova er freda, men syns ikke på bildet. Her var det bra med laks før i tiden, så de som jobbet her hadde med i arbeidskontrakten sin at de skulle IKKE ha laks til middag mer enn 3 dager i uka!

Leikanger 121

Denne dagen hadde vi veldig flaks med fergene. Vi ble viftet om bord med en gang vi ankom kaia og ferga la i fra land før vi rakk å stoppe motoren. Først skulle vi over Gaularfjellet. Kjørte da langs Vetlefjorden som er den største fjorden og så langs Sværefjorden som er den minste fjorden. Litt bakvendt det der ;-)

Leikanger 125

Hadde vi fortsatt langs hele denne fjorden så hadde vi kommet til Fjærlandsfjorden (men det går ikke vei der) som vi jo allerede hadde krysset innløpet av med ferga. Og så bar det oppover hårnålssvingene. Det er en del av dem på Vestlandet og ikke bare i Trollstigen! Jeg er litt fornærmet på Aurlands vegne at det alltid er Trollstigen og Geirangerfjorden som fremheves. Det er like fint i Aurland :-)

Leikanger 127

Oppe på toppen så bar det selvfølgelig nedover igjen, men i mer normale stigninger på denne siden. I Gaularvassdraget skal det visst være hele 28 fosser! Og vi så en del av dem. Men fosser har vi da sett før, Kjosfossen f.eks så vi stoppet ikke for å se på dem. Vi oppdaget en del ganger da vi kjørte forbi at oi! denne var fin, vi burde nok stoppet likevel... Det ble med en litt midre en. Denne var større denne også litt lenger ned, men det var så mye trær foran og jeg tok ikke sjansen på å dette uti.

Leikanger 135

Jammen dreiv de ikke med agility et sted også. I hvert fall så var det både møne, slalom og hjul på et jorde vi kjørte forbi.

Jeg tok ikke så mange bildene. Gaularfjell var mye fjell, elv, fosser og gårsdbruk. Etter hvert kom vi til Vikedalsvatnet. Vann er alltid fint, spør du meg. Været var som du ser ikke det beste.

Leikanger 134

Fjellene ble litt mindre ville, men fortsatt rikelig høye og bratte. Som ellers i livet så er verden urettferdig. Noen har gårdsbruk med store flotte flate jorder, mens andre klorer seg fast i bratta der jorda nesten kan dyrkes på begge sider ;o) Men vi så en del ganske store og nye driftsbygninger, så det er heldigvis fortsatt en del som har troen på landbruket og satser.

Leikanger 136

Vi hadde bestemt oss for å kjøre helt ut så langt vi kom, til et sted som heter Lammetun. Vi gjorde det nesten. Vi droppet de siste kilometrene ut dit. Før vi satte kursen sørover mot Sognefjorden igjen.

Vi hadde forventet at fjellene skulle flate mye mere ut enn det de gjorde I dette området så var det omtrent sånn det var vi hadde sett for oss at det skulle være, men dette var også det eneste stedet det var slik. En ting som gikk igjen på store deler av turen var veiene, de SMALE veiene. Jammen kjørte vi mye på veier der det kun var plass til en bil i bredda! Heldigvis var det ikke så store trafikken. Da vi stoppet og spiste på rasteplassen her (i nærheten av Gjølanger og Hellevika) var det kun to biler som kjørte forbi oss.

Leikanger 140

En ukjent plante for meg.

Leikanger 146

En annen ting. Alle jorder var sporete. Tror de vet godt hva fuktighet er i disse områdene. Enda godt silo og traktoregg er oppfunnet :-) Kan ikke være enkelt å få inn tørrhøy her. En tidligere nabo sa det at det var så fint å kjøre en tur til Ytre Sogn, for da var det så godt å komme hjem igjen og se at vi har det jammen ganske bra på Systrond (en del av Leikanger) likevel :-)

Vi kjørte denne runden, Dragsvik, Gaularfjell, Vikedalsvatnet, Sande, Dale, Sørbøvågen, Hyllastad, Bøfjorden, Lavik, Høyanger, Balestrand. En lang og  fin tur :-)

Bøfjorden:

Leikanger 157

Høyanger:

Leikanger 165

Leikanger 169

Hermansverk:

Leikanger 175

Fodnes:

Leikanger 180

Tirsdag så var det på tide å dra tilbake til Romerike igjen. Denne gangen bestemte vi oss for å kjøre over fjellet Årdal-Tyin. Der har vi bare kjørt 1gang før tror jeg. Joda det var sikkert fint der, det var bare det at tåka lå så tjukk at vi så INGENTING bortsett fra hvitt. Takk for veimerkingen, det var den vi måtte kjøre etter for å ha peiling på hvor veien gikk. Men fra øvre Årdal og opp hårnålssvingene og gjennom alle tunnellene så var været brukbart. Heldigvis :-) Verket tar stor plass i Øvre Årdal.

Leikanger 186

Jammen er det mange veier over fjellet øst-vest. Tror vi har vært igjennom ganske mange av dem. Snart skal vi krysse fjellet igjen, da har vi tenkt å kjøre Haueklifjell, der har vi kjørt bare en gang og det er 22 år siden.

Men først er det denne hersens 31. juli da.....

Siden vi snart skal tilbake til Sogn så kan jeg jo ta med en liten morsom sak på Sognamaol ;-)

Gifta deg jenta.

Nei, gifta deg jenta, da raor eg deg ifrao

Byssan lullan lullan lullan lullan lei

Kjeme da eit mannebein du bite ikkje pao

Byssan lullan lullan lei.

Somme e lure og slue og rao

Andre ubjaode vanskjele føstao

Somme ve berre onde fellen deg fao

Andre e nett so ein jokle taka pao

Somme e nett so ein hesjestaur å sjao

Andre e ronde, kan ofte tridla tao

So gifta deg jenta, da raor eg deg i frao

Da vett inkje anna enn naue å fao.

GOD HELG! :-)

10 kommentarer:

 1. En ny fin tur for meg. Helt ukjente steder. Nå har jeg sett også, takk for det, Tove. :-)

  Det verset på sluten klarte jeg ikke å lese, det var litt av en dialekt. Er det mulig å oversette???

  Ps, skjønner hvorfor Vina og Barfi blir hjemme. :)))

  SvarSlett
 2. Oversetting: Ikke såååå vanskelig :-)
  Nei, gifta deg jenta, da raor eg deg ifrao (nei å gifte deg jente, det rår jeg deg i fra)

  Byssan lullan lullan lullan lullan lei

  Kjeme da eit mannebein du bite ikkje pao (kommer det et mannfolk, biter du ikke på)

  Byssan lullan lullan lei.  Somme e lure og slue og rao (noen er lure og slue og rå)

  Andre ubjaode vanskjele føstao (andre er ?fryktelig? vanskelige å forstå)  Somme ve berre onde fellen deg fao (noen vil kun få deg under dyna)

  Andre e nett so ein jokle taka pao (andre er som en istapp å ta på)  Somme e nett so ein hesjestaur å sjao (noen er akkurat som en hesjestaur å se = tynn)

  Andre e ronde, kan ofte tridla tao (andre er runde, kan lett trille av)  So gifta deg jenta, da raor eg deg i frao (så gifte deg, det fraråder jeg deg)

  Da vett inkje anna enn naue å fao (det blir ikke annet enn elendighet);-)

  SvarSlett
 3. Kjempe flotte bilder du har tatt!
  Ferga mellom Manheller og Fodnes har vi tatt mange ganger. Vi kjører den veien når vi skal til Førde. Terje er fra Førde så da blir det til at vi reiser bort dit å besøker familien på hans side!!
  God helg til dere!!
  Bare 2 uker til Biri!!
  Gleder oss som bare det!!

  SvarSlett
 4. Åh, Tove, nå koste jeg meg veldig. Ikke minst med diktet på slutten! Jeg digger sognamaolet! Kanskje siden jeg er halvt Fjærlending? Ikke vet jeg :-)

  Mange flotte bilder og levende beskrivelser. Tror jammen du burde vurdere å skrive bok jeg :-)

  SvarSlett
 5. Irén: ja sognamaolet er fint. Ser du følger bloggen til ei som er flink til å skrive det også :-)

  SvarSlett
 6. gry: Kjører dere om Fjærland eller Balestrand til Førde?

  Ja vi sees på Biri :-) Bestill passe fint vær.

  SvarSlett
 7. Jammen får dere sett mye fint på deres vei. Syns fjord og fjell gjør seg med tåkedottene sine :o) Greit så lenge man sitter i bil, iallefall.

  SvarSlett
 8. Så flotte bilder fra en flott tur:o)))
  Jao, jao, greit med en oversetting, det var ikkje alt eg forstao;o)))

  SvarSlett
 9. Nydelege bileter frå kjent natur.Om de kjørte frå Balestrand sida og over Gaularfjellet så kom nok Sværefjorden før Vetlefjorden. Vetlefjorden er siste fjorden før du kjører over Gaularfjellet.Vi har hytte i Vetlefjorden og ser fram til nokre fine veker der no i august.

  SvarSlett
 10. Ja det har du sikkert rett i. Jeg glemmer fort og fant ikke fram kartet da jeg skrev. Jeg måtte søke på nettet for å se om jeg fant ut hvilken fjord jeg tok bildet i. Men ble ikke så mye klokere. Jeg er veldig mye bedre kjent på andre siden av Fjærlandsfjorden ja...

  SvarSlett