16. januar 2009

Litt av hvert

Dette blir nok mest lanbrukshalvtime, finanskrise  og manglende it-kunnskap...

Finaskrisa, hvor ille er det? Enn så lenge har jeg fortsatt arbeid, akkurat det er ingen selvfølge er jeg redd. Vi har altfor få kunder.. :-( Men man skal jo tenke positivt. Vi merker foresten finanskrisa godt på jobben, i og med at vi veksler penger. Over 10 kr for euroen på det verste, det er jo nesten flaut å sitte der.  Men siden vi ikke skal selge hus og lånerenta går nedover ser jeg på som veldig gledelig, innskuddsrenta har jeg svært lite forhold til - dessverre.. Bensinpriser som er under 9 kr!! Vel jeg har vel bare sett 8-tallet en gang, men det er i hvert fall stor forskjell på 9-10 kr og 14 kr/liter. Ergo så er det  mange fordeler med den såkalte finaskrisa for vår del :-) Men det er på et punkt vi begynner å få store bekymringer som en følge av finanskrisa. Og det noe som heter kutterflis/strø. Vi bruker mye strø til grisene, de skal jo ligge mykt og godt :-) Vi bruker faktisk mye penger på dette. Før var strø å regne som et avfallsprodukt for sagbrukene og de var glade til at noen kom og tok det unna.  Kutterflis kostet noe for dette er er et produkt som er tørket. Men i disse miljøtider så blir flisa bare dyrere og dyrere, veldig dyr. Men hva skjer? Jo sagbrukene får ikke selge materialene sine siden ingen plutselig tør å bygge nye hus. Sagbrukene slutter å skjære og høvle. Og  sagflisbingene er tomme på saga. Det er den snart hos oss også. Så dette viser at det er mange uante koblinger i samfunnet vårt. Vi lever i håpet om at de begynner å skjære igjen snart, ellers må vi til med nødløsninger. Takk og lov for at vi ikke har like mye gris som før.

I grisehuset vokser grisungene til. De begynner å bli så store og kravstore at purkene begynner å bli passe lei av maset deres. Neste uke skal de avvennes. Det skjer brått og brutalt. Purkene flytter ganske enkelt ut av fødebingen og ungene må greie seg på egen hånd uten mange melketårer hver dag. Purkene savner ungene sine i takt med melkesprengen, men den gir seg fort og de er bare glad til. Og ungene får litt ekstra stell og dulling og lærer seg fort å spise og drikke nok av den vanlige maten.

Jeg har så lyst til å filme noen episoder i grisehuset som jeg syns viser at den norske slaktegrisen har et godt liv - så lenge det varer. Men det var det å få det til da... En ting er å stå på kontoret, der vi har vindu mot slaktegrisavdelingen. Der kan jeg stå lenge å se på at grisene leker og koser seg. Men jeg kan jo ikke stå der å filme. Og så fort jeg går inn til dem så slutter de jo å leke og kommer for å snakke med meg i steden. Det samme er det med Vina. Hun har et særtrekk som jeg har lyst til å feste på film, men det skjer også bare når jeg ikke er i nærheten med filmkamera. Vi får se hva det blir til etterhvert.

Et par av grisebingene begynner å bli slitte. dette vet grisungene å utnytte. Det er nemlig et hull der som de kryper igjennom til et liv ute i det fri. At rumpa etter hvert begynner å bli for stor, nekter de å godta. Hører jeg en gris hyle nå for tiden så er det som regel en grisunge som har store problemer med å komme seg igjennom hullet. Av en merkelig grunn så er det som regel vanskeligere å komme seg inn i bingen enn ut..

Så var det det med manglende it-kunnskaper da. Dere er så flinke og legger ut så mange fine filmer. Jeg har også lyst til det... Kan dere komme med en trinn for trinn forklaring? Jeg tror jeg har lastet den opp i soapbox. Men når jeg skal sette den inn her står det at forhåndsvisning ikke er mulig og ingen film er funnet nå jeg har satt den inn.

Jeg har forresten funnet fram litt av agilitybanen igjen. En enkel bane og med perfekt godbit, så går (løper) selvfølgelig Vina som en drøm. Men som ER sier, hun gjør det ikke for meg, men for godbiten. Det å få en hund som "gjør hva som helst" for meg, trenger jeg ikke å drømme om en gang..

Ellers er det tid for regnskapsavlutning. Her kommer alle julekakene inn. Store mengder med te, julekaker og regnskapstall er en knallgod kombinasjon.

Som du ser, det skjer ikke noe hos oss som det er noe å skrive om...

10 kommentarer:

 1. Kanskje det ikke skjer noe gøy å skrive om, men jeg synes det er gøy å lese det du skriver uansett....Jeg fikk endelig merke rentenedgangen i dag, 2000,- mindre i lån i mnd. Det er ikke galt det! Ikke har jeg jobb for tiden heller, så den kan jeg ihvertfall ikke miste!

  SvarSlett
 2. Det er gøy å lese hva du tenker også. Ikke bare det som skjer. Så blir vi bare bedre kjent.

  Finanskrisa, ja. Fra første februar mister jeg tre dager i måneden. Ikke så ille. Jeg klarer meg med det nå som renta går ned. Det kunne vært verre. Vi gikk ned litt alle sammen så slipper vi at ett menneske skal gå ut i permisjon. Det er bare nå i de stille vårmånedene. Det blir nok å gjøre når vi kommer til april-mai.Da går det slag i slag til september.

  SvarSlett
 3. Det er rart du skriver det Tove, vi har snakket om det her hjemme. Vi har begge trygge jobber (tror vi da) og da merker vi ikke så mye til finanskrisa. Heldigvis! Dieselprisen går ned, lånerenta går ned. Vi bruker flis bare i det bittelille hønsehuset vårt, og det er ikke stort som går, så vi merker det ikke der en gang. Sauene går på talle, og halm er foreløpig omtrent like dyrt/billig som før.

  DET ER SÅ GØY Å LESE OM GRISENE!!!! Hvis du ikke får til film, blir jeg veldig glad for noen bilder! Synes jeg ser dem, der rompa blir for stor (hvem har ikke opplevd det;o)?

  Ellers håper jeg du koser deg med tekoppen og julekakene (ikke rengskapet kanskje?). Jeg har ikke engang turt å prøve på film enda... Det får jeg ta siden:o)

  SvarSlett
 4. Finanskrisa merker jeg ikke så mye til. Folk er jo sjuke for det, og trenger hjelp - så jobben er nok spikra for meg samme hva som skjer. Men artig er det å lese det du skriver, og særlig grisene er det gøy å høre litt om. Prøv med noen bilder - dem forteller da like mye som en film, vil jeg tro.

  Hvis du ikke finner filmen din i soapbox, kan det være at du bruker musikk som har en tredje parts interesse. Prøv også å se filmen din først under msn video før du henter den i live writer. Hender at det funker hvis du skifter på vinduer og logger deg av og på igjen....

  SvarSlett
 5. Filmen ligger i Windows live fotogalleri og der er det en mulighet til å velge publiser i msn soapbox. Så langt alt ok. Men så kommer meldingen etter at den er lasta opp der at den ikke kan behandles. :-) Det er ikke musikk på den.

  SvarSlett
 6. Kanskje den har feil fil-format? Best å lage i mpeg - tar ikke så stor lagringsplass, heller. Eller du kan bruke AVI-fil. Eller rett og slett prøv å laste den opp på nytt, og velg da at den skal være offentlig visning og ikke skjult.

  SvarSlett
 7. Takk Snorredimma, men det er MPEG og jeg har lasta opp flere ganger i felles, korte og lange filmer. Jeg har sjekka at instillinga er ritig i følge vanlige feil-svar. tror jeg ender opp med å vise dem som link i picasa og så finner jeg vel ut av det seinere en gang...

  SvarSlett
 8. Gry: joda jeg koser meg med regnskap jeg :-) Ikke altid jeg er like fornøyd med resultatet, men...

  Jeg skal prøve å få tatt noen bilder av grisungene som kaver seg igjennom det litt for lille hullet. Det er jo litt artig også da. Kjenner meg litt igjen - handle først og tenke etterpå....

  SvarSlett
 9. ....og jeg kjenner meg ganske mye igjen i den kommentaren om at rompa etterhver blir for stor....;o) Det er forresten ofte en konsekvens av "handle (spise) først og tenke etterpå....

  SvarSlett
 10. Endelig var du der igjen, og dine historier er godt fortalt som alltid :)
  Hverdagen er ikke like lett for alle nå, men de fleste tåler nok å stramme inn litt. Jeg syns det har vært ett voldsomt overforbruk av alt, og det liker jeg ikke.. Samboer'n min er både snekker og murer (han har levd lenge;)),og jeg kan alltids ta meg en kafèjobb om det kniper (mer).. Jeg er hjelpemann for ham når det trengs også, så vi skal nok alltids klare oss.
  Var nysgjerrig på hvordan det gikk med grisene jeg,og! Moro å lese om hva de/dere driver med :o)
  Har du fått til filmene? Jeg kan ikke si akkurat åssen jeg gjorde det, plutselig fungerte det bare..
  Ha ei god helg!

  SvarSlett