3. januar 2022

Farvel 2021

Året 2021 er allerede historie. Et merkelig år som i hvert fall for min del ble sterkt preget av pandemi og covid-19 på godt og vondt. Jeg ble ekstremt god på å gjøre ingenting. Og jeg fikk god tid til å nyte akkurat det. Med andre ord, det ble en del turer.

I januar fikk vi en del snø, kulde og fine forhold for skigåing. Jeg fant fram skia mine. 

Det ble flere turer med Brovoll som utgangspunkt. Det var også kjørt opp skiløype nesten rett utenfor stuevinduet. Løype som ble benyttet flere ganger. Like før vinterferien hadde Nøve og jeg planlagt overnatting på Fønhuskoia, men den måtte avlyses rett og slett pga for mye snø eller problemer med å komme seg dit. 
Isteden flyttet jeg inn i Olabua og skiturer ble gått i Nøves "nærområde". Vinterferien ble avsluttet med tidenes kaving og kløning i løssnøen. Trodde nesten jeg måtte bli der til våren kom. Mens Nøve lo og lo og forlenget livet sitt med opptil flere år pga latter. Årets siste skitur tok jeg på Romeriksåsen i slutten av mars. 

I april var det på tide å bytte ut vinter med vår. Turer der skiløyper ble byttet ut med cacher som viste vei, var det som gjaldt både i april og mai. 

Foto: Inger Synøve Natten
Nøve og jeg møttes på midten flere ganger og utforsket Ringerike. Alt fra Pilgrims-leden, område Olav den hellige vokste opp, fossiler, Kjerraten til Kongens utsikt ble utforsket. Vi var stort sett veldig heldige med været og det var bare å nyte den vakre norske naturen og øke beholdningen av smilefjes på cachekartet. Det var faktisk veldig fint flere av stedene vi besøkte.

I slutten juni slapp vinteren også taket i fjellet og det ble noen fjellturer. 

Det ble til og med en tur over til 40 år gamle minner da vi gjorde alvor av å gå Aurlandsdalen. Også her var vi veldig heldige med været og det var litt tidlig i sesongen sånn at vi slapp å gå i kø. Jeg fikk til og med lurt med Nøve til å gå om Bjønnstigen. 

Det ble flere turer i Halling-fjella og i september gjentok vi fjorårs-suksessen med lang-helg i Vassfaret og overnatting på Bjørke. Like flotte høstfarger som året før, men litt dårligere vær. Og vi kom oss endelig på Nevlingkollen.

Denne høsten har jeg utforska Nordmarka nord. Det ble flere turer på ukjente stier og konklusjonen er at det er mange fine turmuligheter der også. Masse stier å velge i og mengder av vann og idylliske plasser. Jeg har også gått på ukjente stier  på nedre Romerike. Da først og fremst for å logge cacher. En av disse turene var Tævsjø-runden i Aurskog. En fin tur i fint vær. 

Her hadde jeg med Barfi. Og det viser seg nok at det ble siste langturen Barfi var med på. Barfi blir 13 år om et par uker og det er bare å innse at langturer ikke er noe for henne lenger. Nå er det snuseturer rundt her i området der hun bestemmer tempoet som gjelder. Det syns Barfi er helt topp. I tillegg så har hun jo mer enn nok med å passe på her hjemme og ikke minst passe på PE. Og så har hun hatt det travelt med å prøve å jage reven som kom omtrent hver eneste kveld. Barfi bjeffer og reven ser bare hånlig på henne - og meg hvis jeg kommer ut for å hjelpe til med å jage den. Nå er det en stund siden vi har sett den, men det er kanskje fordi Barfi har vært mer inne om kvelden. Barfi får litt godt stell hos Turid ganske regelmessig nå. Akkurat som mange tobente får massasje er dette noe Barfi også fortjener å få.

Det ble pinlig få turer på Nordåsen og Romeriksåsen dette året om en ser bort i fra skiturene, de ble det jo en del av. Jeg var på to-tre korte turer for å se etter cachene mine og da var det koselig å ha med Barfi på tur igjen. Ellers har jeg gått aleine, noe som er helt greit, men jeg merket jo at det var ekstra koselig å gå på tur da Barfi var med, selv om det da ble en kort tur i veldig rolig tempo.

Ellers er jeg jo så heldig at jeg får gå sammen med denne gjengen rett som det er. Jeg får ikke bedre turfølge enn dette.
Jeg fikk endelig testet ut hva via-ferrata er for noe. En ganske enkel og kort utgave i Halden-området og en atskillig mer krevende utgave i Loen. Absolutt artig å ha prøvd. 

Bortsett fra turene mine så har vi stort sett holdt oss hjemme dette året. 
Unntaket var en liten tur til Sandefjord og så ei ukes ferietur til Sogn og kjente trakter i sommer.

Året 2021 ble slettes ikke slik jeg hadde tenkt. Covid-19 var verre å overvinne enn det jeg hadde sett for meg. Plutselig stenget hele Oslo-området ned. 

Ja, når til og med Duty free er stengt, da er det virkelig stengt da... Det var som å gå i en spøkelsesby på Gardermoen. Det å bruke munnbind ble en vane, en vane jeg absolutt ikke trives med. Det er jo håpløst å kombinere med briller og det sklir alltid opp i øynene så da ser jeg jo enda mindre. Når skal dette ta slutt? Jeg har vært 100% permittert hele dette året, men samtidig så har jeg vært en av dem som har jobbet en del likevel. Sånn i gjennomsnitt har jeg vel jobbet 30%, men med kortere dager enn normalt så føles det mer som en 50%-stilling. Så jeg føler vel at jeg er i jobb, tross permitteringen. 
Det ble en del ekstra arbeid pga Avinor mente det var på tide at vi flyttet på oss igjen. Det var jo tross alt minst 5 år siden sist vi flyttet....

Hvordan været var i året som gikk har jeg allerede glemt, men det var i hvert fall kaldt i januar, en veldig varm sommer med veldig lite nedbør fram til det bare bøtta ned i oktober. Tror det var lite snø i fjellet for det sammen med en tørr sommer gjorde at vannmagasinene ikke ble fylt opp (sammen med litt politikk og økonomi) og vi fikk tidenes strøm-prissjokk like før jul. Jeg syns de snakket om en økning fra godt under kronen til helt opp i godt over ti kroner! Dieselprisen har også være faretruende høy denne høsten, nesten 19 kr.

Det har blitt lest mange bøker, strikket opptil flere gensere og så er det jo alltid noe sport på tv som det må følges med på. Det er skremmende hvordan dagene bare flyr av sted selv uten å gjøre noe fornuftig. Det kommer nok til å gå helt fint å bli pensjonist.

Et nytt år er allerede påbegynt, "med blanke ark og fargestifter til", sjelden er det vel så uvisst hvordan det nye året vil utvikle seg. Det er både spennende og skremmende. Jeg sier som statsministeren, jeg håper det vil bli et godt og bedre år.


8 kommentarer:

 1. Det er så trist for alle dere som blir rammet av pandemien jobbmessig. Skulle ønske det var noe jeg kunne gjøre.
  Men du har da hatt et innholdsrikt år allikevel, å være på tur er aldri feil uansett hvorfor eller hvor ofte man er på tur. Så godt å få sett så mye av landet! Om det er nærturer, turer langt borte, korte turer eller lange turer, så er det noe med det å komme seg ut.
  God nytt år! Måtte det bli 100 ganger bedre enn de to foregående årene!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Kjersti. Jeg har vært heldig, tross alt, dessverre har det vært verre for en del av kollegaene mine og det syns jeg er ille. Men vi får se framover og tenke positivt.

   Slett
 2. Det er så trivelig med slike sammendrag, mange minner som brått dukker opp igjen. Doble gleder blir det da. Ha et godt nytt år!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk og godt nytt år til deg og. Ja det er fint å bla igjennom bloggen og fotoalbum. Da dukker det opp gode minner og en del av dem har jeg jo glemt også.

   Slett
 3. 2021 ble ett merkelig år, men jammen ga det mange fine opplevelser også.
  Nå gleder jeg meg til vi kan ta noen skiturer igjen! Foreløpig er det lite snø, dessverre. Og de sommerbildene dine…. Åh, kjenner jeg lengter etter sommer også!
  Håper vi får like mange fine turer i 2022. Vi må nok begynne snart ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ga jo rom for ekstra mange fine turer og så får en prøve å skyve bekymringene til side. Sommeren er fin, men det er jammen vinteren og. Problemet er bare å rekke å komme fram før det blir mørkt ;) Håper vi får til noen turer i år og, hva er det som vi "må" få til i år?

   Slett
  2. Vi må ta noen Vassfar-runder. Den fra Strøen om Vassfarplassen, vi må jo se om setta har kommet opp. Og så må vi gå om Olsonheimen og opp Buvassdalen… Og så skulle vi gått den «normale» ruta ned Aurlandsdalen 😉

   Slett
  3. Ja, vi får se hva som lar seg gjennomføre. Krysser fingre for godt vær, felles fridager og god form :)

   Slett