25. juni 2013

Reykjavik, midtsommer 2013

Island – et grått og goldt land? Det er lett å svare ja på det etter å ha tatt turen fra Keflavik til Reykjavik, for den strekningen er jo et månelandskap! Flatt og kun svart lavastein med litt mose på, nesten så langt du kan se.

Reykjavik_2-13 219

Bare kantet med noen fjell langt borti der. Ganske utrolig egentlig. Kanskje det er derfor islendingene har så fargerike hus?

Reykjavik_2-13 144

Vi, PE og jeg dro bortover torsdagskvelden kl 22 og siden Island ligger 2 timer etter oss i tid så landet vi allerede 1/2-time seinere lokal tid. Jeg fant ut at Reykjavik har ca 2 timer mer sol enn vi har her og det var helt klart merkbart. Det var veldig lyst fortsatt da vi kom fram til hoteller rundt midnatt.

Fredag valgte vi å ta livet med ro. Ja det gjorde vi faktisk hele helgen. Så vi gikk på måfå rundt i byens gater. Først en tur ned på havna og så måtte vi bort å se på dette helt spesielle bygget.

Reykjavik_2-13 164

Reykjaviks ganske nye konserthus, Harpa

Reykjavik-13 006

Må innrømme at jeg ble litt fasinert av dette bygget. Litt sånn som Kilden i Kristiansand, men med et helt annet utseende. 

Så måtte vi selvfølgelig ta turen til Hallgrimskirkja.

Reykjavik_2-13 131

Den ligger sånn til at den synes nesten uansett hvor i byen du er.

Reykjavik_2-13 011

Denn gangen tok vi heisen opp i tårnet og fikk utsikt over hele byen.

Reykjavik-13 031

Reykjavik-13 037

Litt tråkking i den viktigste handlegata hører også med. Der det var altfor mange av disse “ekle rosa vimplene”

Reykjavik-13 058

Men heldigvis fantes noen som profilerte de “gode blå” også

Reykjavik_2-13 055

Lørdag var det tid for å handle litt.

Reykjavik_2-13 028

Det er tross alt bare 6 mnd til jul…

The Golden Cirkle er noe man bare MÅ ha med seg. Denne gangen valgte vi en 6 timers ettermidagstur-utgave.

Med et litt kortere stopp på Thingvellir.

Reykjavik-13 068

men nå fikk jeg i hvert fall med meg åssen det egentlig er med dette skillet mellom den amerikanske og europeiske kontinentet.

Reykjavik-13 079

Dette er kanten på den amerikanske plata, der noen hadde funnet på at det burde være en foss. Så denne fossen er kunstig laget til. Denne sletta her ligger midt i mellom platene og har sunket nedover. Opprinnelig lå denne på høyde med resten. Du kan skimte kanten på den europeiske plata som en mørk strek på den andre siden.

Reykjavik-13 070

Så var det Gullfoss som sto for tur. Utrolig så mye vann det er i de islandske fossene. Våre norske fosse virker plutselig så puslete.

Reykjavik-13 090

Geysirene er utrolig fasinerende. Kongen selv har nesten gått i dvale, mens Strokkur koker over jevnt og trutt.

Reykjavik-13 179

Vi fikk med en foss ekstra på denne turen, med en laksetrapp som laksen nektet å bruke.

Reykjavik-13 196

Og så stoppet vi 5 minutter ved dette krateret.

Reykjavik-13 208

Og etter å ha vært med på denne rundturen så kan vi slå fast at Island er ikke grått og goldt. Det er faktisk veldig fargerikt. Grønt og frodig, områdene rundt vulkaner og varme kilder som lager disse rød fargene sammen med det svarte. Og så masse nyanser i mellom. Det islandske flagget symboliserer isbreene med hvitt, fjellene i det fjernet og havet med blått og vulkanene med rødt. Tror i hvert fall det var noe sånt. Og så er det utrolig fasinerende med disse varme kildene som det er så mye av på Island.

Reykjavik-13 190

Vi tok det som sagt med ro denne helgen, men når det først skjedde noe så var programmet svært så stramt. Det går jo ikke an å fordele tingene utover de dagene som var til rådighet, det må jo alle forstå. Jeg hadde bestilt bord på Fishcompany (siden jeg ikke vet hvor jeg henter de islandske bokstavene så får jeg bruke engelske navn) lørdagskveld lenge før PE fant ut at vi skulle bli med på denne ettermiddagsutgaven av den gyldne sirkel-turen. Jeg hadde selvfølgelig planlagt den en annen dag… At den avsluttet samtidig som vi skulle innta bordet vårt, nei det var da vel ikke noe problem? Så vi stresset av sted fra bussen til restauranten og vi kom bare 5-10 min for seint. Jeg hadde prøvd å utsette det 1 time, men da var det ikke plass. Takk til Mariann for tipset. Et ganske spesielt sted og nydelig mat. Ikke helt vanlig med strikka gardiner, er det vel? Og en litt “Harry”-kaffe-termos.

WP_000909 WP_000912

Du og du så mett man blir!

WP_000910 WP_000915

Vi spiste altså på en av de bedre restaurantene i byen den ene kvelden, mens vi var på den absolutt mest populære kvelden etter, nemlig denne:

Reykjavik_2-13 166

Utvalget tror jeg var særdeles smalt, pølser og brus, ganske enkelt. Men det sies at dette er det mest populære av alle spisesteder i Reykjavik. Forøvrig så virket det som det var spisesteder på hvert eneste gatehjørne og i annenhvert hus i mellom der og.

Perlan er jo også et sted som bare MÅ besøkes.

Reykjavik_2-13 041

Her hadde de laget hele 2 kunstige geysirer, som sprutet med jevne mellomrom

Reykjavik_2-13 084 Reykjavik_2-13 052

Så tok vi turen til Laugardalen. Som før i tiden var et sted der damene vasket klær i det kokende varme vannet som de varme kildene sørget for. Laugarvegur som nå er den viktigste handlegata, var altså veien til denne vaskeplassen.

Reykjavik_2-13 096

Reykjavik_2-13 095

Nå er det en samling av idrettsanlegg, en botanisk hage og en enkel dyrehage der..

Vi bodde veldig sentralt. Faktisk bare noen meter i fra sentrum av byen

Reykjavik_2-13 174

Og det hørtes at islendinger er glad i natteliv. Men søndagskvelden tok de det tydligvis med ro, for da var det stille.

Den Blå Lagune er jo også et MÅ besøke.

Reykjavik_2-13 193

Vi tok det besøket på vei til flyplassen. Også dette var litt snaut beregnet så jeg var litt bekymret for om vi rakk innsjekkingen, men det gikk så fint så. Da vi kom til Lagunen så var det kø – lang kø! Hjelp! Dette gidder vi ikke å gjøre flere ganger. Det var tydeligvis stor forskjell på å være der i juni mot seint i oktober som det var sist jeg var der. Men vi kom da til slutt inn. Og når vi kom ut i bassenget så var det merkelig god plass i vannet. Hvor var alle folka? Eller er bassenget så stort at man ikke merker hvor mye folk det er? Når det i tillegg var så mye damp over vannet at vi knapt så mer enn noen meter så virket det jo enda tommere. Og, JA det var deilig å bade i dette utrolig gode og varme vannet. Og kø-ståinga var fort glemt. 

Mens lupiner etter hvert er bannlyst i Norge, så plantes det lupiner på Island, med formålet om å holde på og forbedre jordsmonnet.

Reykjavik_2-13 035

Vi var kjempeheldige med været. Sol hele dagen og sånn ca 10-15 grader. Det var sånn i grenseland om man skulle ha jakke på eller ikke. Det var kun på mandagen vi ikke så noe til sola. Island virker som et utrolig turistvennelig land. Jeg har en mistanke om at mye av landets næring har med turister å gjøre. Det er bare å gå i resepsjonen så ordner de det meste for deg. Busser henter deg på hotellet uansett hva du skal på, enten det er busstur eller til og fra flyplassen.  Bagasjen tar de vare på mens vi er inne i og bader og så er det bare å hoppe på den riktige bussen videre til flyplassen. Frokosten er ikke all verden på Island, har jeg inntrykk av, men rikelig med oppskåret frukt og grønnsaker + et kakestykke gir et stort pluss i margen. Vi hadde egentlig planer om å leie bil en dag for å kjøre litt på egenhånd, men det ble ikke noe av. Det ble til at vi fikk med oss det meste av Reykjavik isteden. Og etter at PE, som klaget fælt på at det var altfor trangt på flyet og helt håpløst trangt på bussen, fant ut hvordan plassproblemene skulle løses, er han nå helt klar på at vi skal tilbake og da skal vi kjøre rundt på øya og få med oss mye mer.

Vi så noen hunder

Reykjavik_2-13 121

men ingen islandske fårehunder. PE spurte guiden vår og hun trodde hun hadde sett EN IF en gang i sitt liv, og hun var minst 50 år tror jeg. Når det gjelder suvernirer, så har de masse islandshester, lundefugler, sauer og seler.Men islandshund? Nei, de glimrer med sitt fravær. Jeg fant vel til slutt 3 ulike ikke spesielt fine figurer, ei bok som har hele TO bilder av IF og to andre ting som hadde hest, sau, lundefugl OG IF.

Jeg tok masse bilder. Og selv om jeg har slettet mange så er det mange igjen. Fordelt på to album. En del av de samme motivene går igjen i begge, men jeg sliter som sagt med å slette…

Bilderas-1

Bilderas-2

4 kommentarer:

 1. Dere har hatt nok en fantastisk tur til Island, jeg føler meg nesten som hjemme der etter å ha "vært med" deg i to blogginnlegg! Skjønner godt at du ville tilbake, og at PE vil tilbake igjen :)

  SvarSlett
 2. Som vanlig veldig gøy å lese bloggen din Tove. Jeg vil også tilbake til Island :-)
  Heidi

  SvarSlett
 3. fantastisk! Eg har utrulig lyst til Island, og dette gjorde ikkje akkurat lysta noko mindre :) det ser ut som de har hatt ein kjempefin tur!

  SvarSlett
 4. Nå er ikke jeg spesielt bereist, men jeg er sikker på at det finnes mange land som er bedre, har mer flott og se på osv enn Island. MEN Island er et veldig annerledes og spesielt land og så er det veldig tilrettelagt for turister der. Så JA jeg anbefaler absolutt en tur eller fire til Island :) penger behøver man heller ikke ;) Lommeboka mi var ikke framme en eneste gang. Derimot så fikk mastercardet mitt luftet seg både titt og ofte!

  Ja, Heidi, vi må få til en studietur til Island en gang ;)

  Tove

  SvarSlett