28. november 2008

Valgets kval

Hjelp!!! Hva skal jeg gjøre? Som du sikkert har fått med deg så har jeg lyst på en hund til. Og det må være en valp. Har prøvd med omplasseringshund tidligere og det fungerte dårlig i forhold til Vina. Men det gjorde at jeg fikk øynene opp for lapphunden igjen. Nå har jeg store problemer med å bestemme meg for hvilken rase jeg skal velge. Jeg har jo vært temmelig bestemt på at det skulle være en svensk lapphund denne gang. Men siden det ikke blei noe av det planlagte valpekjøpet så har jeg gått bort i fra den rasen. Jeg mener fortsatt at det er en herlig hund og en veldig god kandidat i agilityringen, men jeg er ikke så sikker på om jeg passer inn i den samme ringen. Og den er kanskje "litt for mye hund" for meg? Jeg fikk forresten en hyggelig e-post sist uke, med et hint om at det var en sl-valp ledig :-) Men nå har jeg avlyst ferien min, så det er ikke mulig å ta i mot en valp nå. I tillegg så var det en hannhund og jeg ønsker tispe. Orker ikke tanken på problemer med løpetid og syns heller ikke det er rett å kjøpe en hannvalp med planer om å kastrere den. Selv om det er veldig fristende. En annen mulighet er jo å sterilisere Vina? Da står jeg tilbake med Finsk lapphund og Islandsk fårehund. Det finnes selvfølgelig mange flotte andre raser jeg også har lyst på, men jeg jo begrense utvalget. Begge er flotte og herlige raser, og begge har 1-2 egenskaper som gjør at den ikke er helt perfekt. Nå har jeg bestemt meg for å kjøpe en Finsk lapphund. I tillegg til at det er en flott rase så tror jeg at den kanskje er litt "enklere" enn islendingen og at den bjeffer litt mindre. På agilitybanen tror jeg de er ganske like eller at islendingen er litt bedre. Det færre islendinger, jeg syns det virker som om det begynner å bli mange FL'er i Norge nå? Og jeg vil jo ha en rase som er ganske sjelden. Nå har jeg jo etterhvert fått god kontakt med FL-bloggere og dere er jo flinke til å overbevise om sin rases fortreffeligheter. På den andre siden har jeg mine IF-venner som gjør akkurat det samme med vår rase. Jeg har allerede funnet en oppdretter med et aktuelt FL-kull og var som sagt ganske bestemt på hva jeg skal velge. Men tror du ikke jeg blir fôret med flotte valpebilder og tips om det ene kullet etter det andre av aktuelle IF-kull også. Jeg er jo veldig glad i denne herlige rasen og vil gjerne vise andre at den faktisk er det. Da blir det jo helt feil å kjøpe en ennen rase. På den annen side så er det morsomt å bli kjent med flere raser. Hjeeeeelp, det er så vanskelig å bestemme seg. Jeg har jo lyst på alle!!
Hvem kan vel motstå slike bilder? Det øverste bildet er av Vina som liten og så to bilder av Finsk lapphund (foto: Jan Slettum). Jeg har begrenset utvalget ganske mye ved selvfølgelig se etter en god oppdretter som skal ha kull etter gode foreldre, helst med litt motor i og så har jeg begrenset fødseldagen til en periode på 2-3 mnd. Men hva skal jeg gjøre? Slå kron og mynt? Kanskje stole på sjebnen og si at den av oppdretterne som kan selge meg en tispevalp, den velger jeg enten det er FL eller IF? Eller skal jeg rett og slett slå meg til ro med "bare" Vina, da slipper jeg noen flere funderinger? Gruble, gruble, sukk.....

14 kommentarer:

 1. Å, du - det er såå fantastisk å ha TO islendinger i huset. Jeg angrer ikke ett sekund på at jeg valgte å skaffe meg en hund til - og jeg er overbevist om at du sikkert vil syns det samme. Om du nå velger IF eller FL. Jeg er veldig fasinert av IF til tross for bjeffingen. ( Syns nå de positive sidene oppveier såpass mye at de negative sidene overser jeg glatt!)
  Men like så syns jeg at FL er et godt valg, også. Hadde jeg hatt plass, ville jeg ønsket meg en FL,......SUKK!
  Jeg har jo en av hvert kjønn, og det er stor forskjell på de, syns jeg. Opplever at Dimma er enklere å ha med å gjøre som valp enn sånn Snorre var som valp. Men hver sin sjarm. Jeg er glad jeg har en av hver, jeg!
  Men helt klart - FL er et godt andrevalg!!!!:)

  SvarSlett
 2. Siden jeg aldri har hatt IF, går jeg for det trygge og foreslår FL!! Uansett hva du velger blir det moro å følge dere!

  Men hva med å spørre "Lappevennen"? Hun har jo erfaring med begge rasene.

  SvarSlett
 3. He,he, jeg VET hva lappevennen svarer ;-) trur eg...

  SvarSlett
 4. Hehe det vet du nok ja. Men det er jo noe med hva man ønsker seg.
  Skal du ha en sedat tispe som kan gå litt agility, men som har som viktigste egenskap å være din beste venn i tykt og tynt. Ja da er nok FL kanskje det rette. Men vil du ha ny hund for å gå agility, så må du ikke velge FL. De er alt for bedagelige og "vrange" til det.
  Da er det bare islenderen som duger..
  Det viktigste er å velge rett hund. Mange timer foran skjermen og søke på alt av søsken foreldre tanter onkler og besteforeldre.
  Mange reklamerer med at de har så rolige og fine valper til salgs....NEI TAKK, gi meg den galeste av de alle...det er da du får en god agility hund.

  SvarSlett
 5. Som skrevet, lappevennen og jeg har diskutert dette før ;-)Om vi er enige er en annen sak. I hvert fall ikke når det gjelder Svensk lapphunds ag-potensiale :-)Når det gjelder FL er vi nok mer på linje. IF tjaaaa. Tror nok det med å undersøke genene er en god ide.

  SvarSlett
 6. bare en test på om klokka virker

  SvarSlett
 7. Gratuelerer med bestemelsen din. En hund til! jeg hadde nok valgt en FL, men IF er jo også en nydelig hund. Det er jo ikke sikkert du vil drive med AG hele tiden. Da er FL en hund som finner seg i det. Mange gode oppdretter å velge mellom. Der kan du nok passe på å velge en som har kull når det passer for deg. Jeg tok 14 dager ferie i feb. og mars når jeg hentet Charlie. Den beste tiden med ferie for min arbeidsplass. En fin tid å få valp på synes jeg.

  Uansett hva du velger blir det nok en flott valp.Lykke til!

  SvarSlett
 8. Takk alle sammen. Jeg kan vel slå fast at jeg fikk de svarene jeg forventet ;-) Og jeg er akkurat like frustrert... Tror jeg skal begynne å konsentrere meg om at det faktisk snart er jul, jeg. Det er kanskje en del ting som bør gjøres i den anledning....

  SvarSlett
 9. Tror neppe den klokka di er riktig nå, heller....:)

  SvarSlett
 10. Enig, men jeg fikk til å endre klokkeslettet på innlegget. Må prøve mer i morgen, tror jeg skal skrive et nytt innlegg da.

  Ellers så har jeg finni ut at det er jo ikke så nøye om dere tror jeg sitter opp kl 2 og skriver ;-)

  SvarSlett
 11. Det er helt sant, det...Jeg må innrømme at jeg har en tendens til å være litt seint oppe - det er så deilig når alle andre har lagt seg og det er stille i huset - er jo helt klart B - menneske! Det er vel derfor jeg bare jobber natt, også. :) Egentlig skulle jeg sette i gang med jule-rengjøring; skulle bare sjekke bloggen først. Dumt! Blir jo sittende her for lenge...og bøtta står på kjøkkenet og venter..:)

  SvarSlett
 12. Ja denne blogging krever sin tid!
  Jeg er spent på hva du velger, tror du blir fornøyd uansett.
  Vina vil sikkert foretrekke en ROLIG valp ;o)

  SvarSlett
 13. lappevennen.
  Jeg har funnet en hanne med futt i ;-)Det er bare det at det er den "late" kameraten de fleste vil bruke i avl, fordi han kommer fra den ettertrakta O-linja. (ikke at jeg vat så mye hva det betyr..)
  Nei nå skal jeg la valpeplaner være valpeplaner og begynne å tenke på jula...

  SvarSlett
 14. En ny test på om jeg har fiksa klokka nå

  SvarSlett