29. oktober 2014

GAM-tur 2014

Brussel 019

Jammen går tida fort, nå er det allerede 3 uker siden vi var på tur. For 4. år på rad så dro vi av sted på GAM-tur. Ann-Charlotte, Ann-Iren, Heidi, Lise, Tove som har vært med på alle turene, Mariann som var med for første gang i fjor og Natalia og Irene som ble innlemmet i “klubben” for første gang i år. Med andre ord en gjeng på  hele 8 stk og alle jobber eller har jobbet lenge i skranken på Gam. Selv om vi alle er Gam’ere så er turen en privat happening som bare blir mer og mer trivelig å få være med på.

Denne gangen gikk turen til Brussel. Et sted jeg aldri har tenkt på skulle være aktuelt å besøke. Hallo de snakker fransk i Belgia og belgiere er vel ikke kjent for å være spesielt blide og vennlige, eller? Jeg har ikke peiling. Men da 1. valget vårt, Bratislava ble uaktuelt så dukket Brussel opp som et passende sted og det så jo egentlig ganske så fint ut jo mer vi googlet.

En fredag morgen dro vi av sted, uten andre klare planer enn at vi visste hvilket hotell vi skulle bo på.Og hotellet viste seg å være veldig bra, lå bra sentralt også.

At Brussel og Belgia er kjent for sjokolade, det fikk vi fort bekreftet. Det var jo sjokoladebutikker tett i tett. Og da snakker vi om butikker som var fulle av sjokolade-biter i alle slags fasonger og smaker.

En annen ting det var mye av var utsalg av belgiske vafler. Hvem greier å unngårå og bli fristet av dette?

Brussel 185

Og øl. Nå drikker ikke jeg øl så det glemte jeg å ta bilde av. Men det det var mange butikker med haugevis av ulike varianter.

Det er et par ting man bare MÅ få med seg når man er i Brussel, ikke sant?

Manneken Pis. Og JA han er liten.

Brussel 039

Dagen etter hadde han fått klær på seg.

Brussel 188

Atomium.

WP_20141012_003

Et fasinerende byggverk, flott utsikt, men utover det så var ikke dette et sted / byggverk som frister å besøke igjen. Inne i kulene så var det utstillinger av  belgiske  designere bl.a. Og i den ene trappa ned så var det et litt artig lys. Vi gikk fort igjennom her.

Grand Place. Her var det flott.

WP_20141012_005

 

Om kvelden var bygningene lyssatt og stemningsfullt.

WP_20141010_023

Fredag brukte vi til å se oss litt om rundt i sentrum. Vi var innom sjokolademuseet. Det var en stor skuffelse,  Vi handlet litt og og vi spiste.

Lørdag delte vi oss i to grupper. Ungdommene ble igjen i Brussel for å shoppe, mens vi litt eldre satte oss på toget og dro til Brugge.

Brussel 082

Her var det idyllisk. Vi satte oss på en sigthseeingsbuss og fikk med oss det meste av hva som byen hadde å by på, sånn i en kortversjon. Etterpå gikk vi inn i denne bygningen.

Brussel 074

Ikke lett og set at det faktisk er en kirke, Den hellige blods basilika, i en del av bygningen. Men ser du på vinduene så ser du hvilken del som er kirke. Lengst til høyre i 2. etg.

Brussel 091

De er litt mer forseggjorte og utsmykket, kirkene i utlandet. Det spesielle i denne kirken er at de har en lite beholder/glassrør som de påstår inneholder et tøystykke med noen dråper av Kristus blod. Og det er visst stort. I en del av kirkerommet så satt det en prest på en forhøyning og passet på dette blodet. Om du ville kunne du gå opp til presten se på blodet og bli velsignet. Nå var dette litt sånn komærsj. Du måtte selvfølgelig betale eller gi en almisse var det kanskje. Og presten åpnet ikke munnen han bare delte ut en ferdigtrykket bønn. En av oss prøvde dette.Det var lov å fotografere i kirken, men ikke i denne delen. Hver påske så er det et opptog der de rir rundt i byen og viser fram denne beholderen med blodet.

Nasjonalretten i Belgia er jo blåsjell og pommes frites. Nå har jeg aldri smakt blåskjell og jeg er fortsatt litt sånn at det jeg ikke har smakt liker jeg ikke…Men både Lise og Natalia kjøpte blåskjell og jeg fikk smake et fra dem hver.

WP_20141011_002

Ok, det var ikke så ille. Men det ble ikke til at vi kjøpte noe mer blåskjell i løpet av turen. Og så smakte jeg på øl’n til Lise også. Denne øl’n var med ferskensmak.

WP_20141011_001

Mulig jeg hadde greid å få i meg denne. Som nevnt over så er Belgia kjent for øl og de har utallige varianter og smaker - fersken, kirsebær osv.

Vi ble anbefalt å dra innom Gent også, men det rakk vi dessverre ikke. Tilbake i Brussel ventet de andre på oss for å gå ut og spise middag. Denne kvelden dro vi på en japansk restaurant. Meg og mine matvaner –skeptisk…. Enda mere skeptisk da jeg så menyen, hjelp!!! Hva i all verden skal men bestille her??? Ikke noe problem jeg reiste jo sammen med litt mer verdensvante venner. Og det viste seg jo at de hadde en 5-retters-meny som burde være bra. Først litt sushi som var god, så ei suppe som absolutt ikke var noe god, og så litt fisk,

Brussel 109

mmmmm veldig god, men savnet litt mer grønnsaker og så grønnsaker eeeehh?? Skulle de høre sammen med fisken vi nettopp hadde spist?? Sikkert, så vi gomla i oss grønnsaker. Så en kjøttrett. Nå spurte vi, kommer det grønnsaker også? De har dere allerede fått. Uppps! Jaja, det kunne jo ikke vi vite, eller? Men godt var det også uten grønnsaker. Og så en god dessert til slutt. Mariann som hadde valgt en annen meny fikk en dessert det røyk ut av.

Brussel 113

I det hele tatt så var det skikkelig show å være på denne restauranten. Vi hadde “bare” normal bordsetting, men en del andre satt en gjeng rundt stekeplata, der kokken dreiv og laget maten til dem med masse show, flammer bl.a.

Brussel 111

 

Søndag satte vi oss på en sightseeingsbuss og hoppet av på Atomium før vi fortsatte rundt i byen og hoppet av ved Manneken Pis igjen. Til lunsj ble det ikke Moules frites - blåskjell og pommes frites som jeg faktisk hadde vurdert, men derimot vaffel, lunsjvaffel. Det var en belgisk vaffel med fyll. Mange tok ost og skinke-fyll, jeg tok det en norwegien som var fylt med røkelaks. Det var godt og mette ble vi. Nå var det en meget viktig del som sto igjen på programmet, nemlig å kjøpe sjokolade. Butikkene i Brussel var stengt på søndag, men ikke sjokolade- og souvernirbutikkene. Men med sååå stort utvalg av sjokolade så var det neimen ikke enkelt å vite hva man skulle kjøpe.

Brussel 068

 

Dette ble nok en koselig og minnerik tur, først og fremst takket være reiseselskapet, vi er en herlig gjeng, det er ikke noe mer å si om den saken Smilefjes Og Brussel var absolutt verdt et besøk og jeg skal ned igjen om ikke så lenge, da skal julemarkedet sjekkes ut Smilefjes som blunker

 

TAKK FOR TUREN jenter! Smilefjes Smilefjes Smilefjes Vi drar vel av sted neste år og?

 

Her er en samling av bilder fra turen:

GAM-tur-14

3 kommentarer:

 1. Dere har noen fantastiske turer, ingen tvil om det! Nå er ikke jeg noe reiseglad i det hele tatt, men bloggen din inneholder jo nå turtips både i Norge og utlandet :)
  Og forresten: jeg tror jeg hadde lagt på meg 10 kg bare av å se inn i de sjokoladebutikkene :p

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er nok ikke så veldig reiseglad jeg heller, det er sånt tiltak å komme seg av sted. Er så mye enklere å sitte hjemme i sofa'n og reise via nettet. Er jo skummelt å reise på ornt'li? Derfor er det så kjekt å reise sammen med mine reisevante kolleger :) Og da er det veldig moro å være på tur :) På egenhånd trives jeg best i Skandinavia, er jo enklere både med språk og kultur. Men det er så utrolig mye flott å se og oppleve i det store utland, det er nå helt sikkert!
   Tove

   Slett
 2. Vi hadde en kjempefin tur Tove. Gøy å "oppleve" den igjen ved å lese bloggen din :-) Klart vi reiser på tur neste år også.
  Heidi

  SvarSlett