28. juli 2014

Ny hekk og litt annet småtteri

OI! Jeg har faktisk bodd her i 25 år. Det er jammen meg lenge  - og det sier noe om at man begynner å bli gammel…. Mine svigerforeldre var flinke med hagen. Da vi kom hit var hagen rammet inn av baærbusker mot sør, bjerk og hekk (husker ikke navnet på sorten) mot øst, hekk av den samme husker-ikke-navnet + sibirkornell + bjerk mot nord og bjerk og tun mot vest. For en del år siden så kom det noe sjukdom på hekken. Så sibirkornellen hadde det samme problemet over hele bygda. Og den andre ble også litt tufs, så vi fjernet hekkene. Planen var å plante nye hekker mot nord og øst.

Jeg undersøkte litt og fant fram noen sorter som var aktuelle. Jeg hadde noen krav og det var selvfølgelig at den ikke skulle behøve noe stell i form av beskjæring og denslags, den måtte ha god herdighet, vi bor jo på fjellet har jeg fått høre, den skal ha blomster og fine høstfarger og være passe høy. Det vil si at noe skal være høy og noe lav, sånn at vi fortsatt kan følge med på hva som skjer hos naboen. Ja han har samme krav andre veien Smilefjes som blunker  Jeg kom fram til 3 aktuelle sorter og skreiv de opp på en lapp som ble hengt på oppslagstavla mi. Og der har den hengt så lenge at skriften snart er falmet bort og det er fortsatt ikke noe hekk rundt hagen vår. Bjerkene er der fortsatt og bærbuskene også, men ripsen begynner å bli ganske pjusk så vi har lyst til å fjerne de. Så i det siste har vi tenkt en del på å lage hekk mot sør. Det kan jo være greit at Barfi får litt mindre oversikt over hva som skjer på veien også. Jeg fant fram den falma lappen googlet litt for å sjekke hvordan plantene jeg hadde sett meg ut så ut og fant ut at det fortsatt var et godt forslag. Og i går kom vi faktisk i gang. En tur på Myrvold hagesenter egentlig for å bare se om de hadde noe fontene-saker der. Jeg drømmer om rennende vann i hagen. Og kom hjem med plantene vi trengte til hekken vår.

glassberget 005

Dekker med aviser i håp om å holde på fuktigheten og dempe ugrasset.

glassberget 006 glassberget 007

Så er det bare å krysse fingre for at de slår rot, vokser og trives selv med en start i denne varmen vi har nå. Og at vi om noen år har en fin passe høy hekk med både blomster, fine høstfarger og bær som sannsynligvis fuglene får mest glede av. Plantene vi har plantet er Bærsøtmispel (Amelanchier alnifolia) Alvdal

I tillegg så hadde jeg lyst på en hageblåbærplante og tenkte at den kunne få stå i enden av hekken.

glassberget 004

Jeg fikk høre at jeg måtte ha TO for at det skulle bli noe pollinering. Ok da kjøpte jeg jo to stk da. Litt verre var det at dama i kassa også sa at elgen og rådyra elsket denne planta…Da spørs det om jeg får ha de i fred så lenge? Kanskje vi må til å gjerde de inn.

Denne uken har vi faktisk vært flinke til å bruke cachingen til å få oss ut på tur. Egentlig galskap å gå tur i denne varmen, men vi tok nå turen til noen nye cacher som var lagt ut etter en fin turvei på Hauerseter. Litt artig siden vi har slekt/bekjente som bodde i enden av denne stien. 

glassberget 047

I dag satte vi Hurdals dype skoger. I dag var temepratuen tilbake til nesten normal sommer. Og når sola glimrer med sitt fravær så var det behagelig å gå tur. At det i tillegg romlet og til dels smalt i det fjerne det meste av var ikke fullt så bra. Vi gikk hele tiden å fryktet at det skulle begynne å bøtte ned. Det regnet, men ikke så mye at vi ble våte.

glassberget 042

De første 2 km var skauvei med en jevn god stigning opp til Osttjennet og demningen der.

glassberget 022

glassberget 045

glassberget 011

Nå begynte det å regne litt heftigere så vi tjuvlånte terrassen på damvokterboligen og spiste nista vår mens regnet roet seg igjen.

Så gikk vi videre mot Glassberget. Denne stien var godt merket.

glassberget 040

Her hentet de kvarts til glassverket i Hurdal

glassberget 038

glassberget 025

glassberget 024

Og steinen var veldig hvit og fin

glassberget 036

glassberget 030

glassberget 037

glassberget 031

Ei gedigen maurtue som var nesten dekket av blåbærlyng

glassberget 033

3 cacher ble logget i dag. Og vi kom oss tilbake til bilen før det begynte å regne på ordentlig. Hjemme hadde det det nesten ikke regnet noen ting og blomstene og hekken har det fortsatt like tørt.

glassberget 035

I følge statistikken så er det er ikke så mange som er innom bloggen min. Det har heller aldri vært meningen. Men noe som forundrer meg er at dette innlegget tydeligvis har stort besøk, veldig stort besøk i forhold til alle de andre innleggene, stort sett amerikanere.  Og jeg fatter ikke hvorfor? Jeg tror jeg skal slette det. Ser ingen grunn til at utlendinger skal drive å snuble innom her. Bloggen min har nok en del tvilsomme besøk også pga en del innlegg om griser, men det får nå så bare være. Mulig det er årsaken til den spesielle siden også.

I morgen er det en ny tur til Turid. Det kommer nok et innlegg om hvorfor om ikke så lenge. Så er det slutt på sommerferien for min del. Gråtefjes

2 kommentarer:

 1. Gikk inn på linken og leste om den nye hekken deres, og den ser kjempefin ut! Og når det står at blomstene er hegg-lignende, da er jo jeg solgt ;)
  Artig med sånne turer som tar en til noe lokalhistorisk ute i naturen, og det ser jo riktig så idyllisk ut der.
  Er vel ikke noe vits å slette innlegget bare fordi det har utenlandske besøkere. Kanskje det er amerikanere som er nysgjerrige på våtfôring?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir spennende å se hvordan hekken vår blir og ikke minst om den overlever.
   Det er jo det som er moro med geocaching, det at den viser vei, tips til turer i skog og mark og faktisk får oss ut på tur :) Vann er alltid idyllisk. bare litt synd med regnværet, men veldig behagelig med en temperatur som var mer normal. Turen over Majorseterfjellet var derimot på en fæl varm dag, men det gikk det og :)
   Noe merkelig er det med det innlegget. Vet ikke om det er ordet "populær" de googler eller om det er gris. Innleggene mine har jo 10-70 visninger, mens akkurat dette har 1450 og stadig nye besøk. Jaja...

   Slett