8. januar 2019

Cacheåret 2018

En oppsummering av cacheåret 2018 hører også med. Det første som slår meg er at det var et meget labert cacheår og det er ikke så mange cachefunn som dukker opp når jeg tenker tilbake.

Først litt fakta for 2018
Jeg logget 307 cacher
Jeg fikk 1 FTF (og er dermed oppe i 63 FTF totalt inkl. 2 co-FTF)
Jeg la ut 8 egne utlegg, vi har dermed 52 utlegg der 49 fortsatt er aktive.
I løpet av mine 7 år som geocacher har jeg logget totalt 2324 cacher.
Jeg logget min første cache i Tyskland og i UK.
8 nye cacher ble lagt ut for å vise fram Nannestads eneste slipp-plass.


Selv om jeg ikke pleier å logge så mange cacher i året så er dette fortsatt en kraftig nedgang fra hva jeg har gjort de siste årene og når jeg sjekker statistikken litt nærmere så ser jeg at jeg fant 87 cacher i mai, 154 i juli og 29 i september. Det betyr at jeg kun fant 37 cacher til sammen i de 9 resterende månedene i 2018. Da er det ikke så rart at jeg føler at jeg knapt nok dreiv med caching i fjor.

Hvorfor ble det sånn? Været var nok en viktig årsak. De 4 første mnd. var det mye snø g dermed begrenset med muligheter for å finne cacher. Så kom varmen som sammen med færre fridager og Barfi som hanglet litt avlyste mange av mine turplaner. I tillegg så var det litt begrenset med fristende cacher i "mitt cache-område" Jeg begynner å bli kresen på hvilke cacher jeg drar ut for å ta.

Jeg må jo nevne at jeg endelig fikk på plass geoarten ? i Trysil-området. 16 puslespill-cacher som jeg har lagt ned vanvittig  mange timer for å få fram de riktige koordinatene til. Den jobben gjorde jeg for noen år siden, men cachene ble logget denne sommeren. Var det verdt det? Tjaaa, men det var jo litt moro og ;)

Jeg må selvfølgelig lage en "topp-liste for dette året også, men går vekk i fra den malen jeg har brukt tidligere år. Jeg velger isteden å sette opp en liste basert på noen av de cachene som har gitt meg de beste cache-opplevelsene i 2018.  Det er så mye som kan gjøre at en logget cache gir meg en god cacheopplevelse. Været har jo også mye å si.


Topplisten 2018

Dette året har jeg logget uhyre få cacher som ikke har vært petrør, vanlig plastikkboks eller fuglekasse. Cacher som det har vært gjort noe ekstra ut av har jeg heller ikke sett mange av. GC4R2MF Vikersund Fjordpark var plassert på et mugglerutsatt sted, noe jeg ikke er noe glad i, men cachen hadde en morsom variant av et gjemmested og fikk fram smilebåndet. Det hjalp selvfølgelig at det ikke var folk der akkurat da vi var på plass.

En annen cache som har en morsom utførelse, men i tillegg ligger lett tilgjengelig ved en rasteplass,

likevel skjermet og på et vakkert sted.  GC51Q9 Nano TB-hotel-E18 Bakkevann -vest får plass
på listen min. Nå hadde jeg logget "broren" tidligere så overraskelsen over hvordan boksen så ut fikk jeg ikke, men jeg husker fortsatt hvor morsom jeg syns "broren" var da jeg fant den for noen år siden.


Cacher som viser oss noe er "meningsfulle" cacher. Cacher som får oss til å stoppe og undersøke hva dette er for noe og forteller oss en historie er cacher vi setter pris på.
Cachen GC1YKDY Norges fjerde vegtunell Dyrskard viste oss ingeniørkunst og veibygging fra en annen tid. De kunne bygge vakkert for over 100 år siden. Det var morsomt å se denne tunellen som var fint bygget og hvordan veien var lagt i fjellsiden over Haukelifjell.

Det er ingen hemmelighet at jeg liker geocaching aller best når jeg kan kombinere en fin tur med å finne en cache. Nå ble det ikke så mange slike cacheturer i 2018, men noen ble det og noen av cachene har festet seg som ekstra  gode cacheopplevelser. Jeg har sagt det før og sier det igjen, det er flotte turområder på Romeriksåsen. Og heldigvis kan du også finne cacher ved noen av de idylliske plassene oppe på åsen.

I høst logget jeg bl.a. GC79H97 Tre kommuners grense-elv. En cache fra denne turen fortjener plass på listen.  Været var perfekt denne dagen og vi var innom mange fine steder og kunne egentlig "pauset" stadig vekk Barfi og jeg. Og så må jeg bare ta med en cache til fra en annen tur på R.åsen
GC780A3 Allmenninga rundt#1 Vardåstjernet Et vakkert sted jeg ikke hadde gått til hvis det ikke var for at det lå en cache der.


I høst var jeg nok en gang på tur i Hallingdal. Og endelig fikk jeg oppleve en tur der høstfargene var på sitt best i fjellet. Vi logget noen av de nye cachene i området ved Imlan.
 En lettgått tur i fjellet og ved cachen GC7VFPZ Utsikt over Gire var det utsikt over både fjellheimen og bygda.


Den cachen som først dukker opp når jeg tenker tilbake på cacheåret 2018 er GC7A5T2 Fint ved Frosen. Selve cachen er en helt ordinær boks, som er plassert like ved en bilvei. Men veien går over fjellet. Den gode cacheopplevelsen kom takket være at det var sånn en fin kveld og fin plass der nede ved vannkanten. Sola skinte, temperaturen begynte å bli behagelig, trivelig selskap, vannet klukket så fint mot steinene.

Etter at cachen var signert så måtte vi bare sette oss ned her en stund.
Jeg har selvfølgelig logget flere fine cacher, besøkt fine steder og hatt gode cacheopplevelser, men topplisten blir ikke så mye lenger dette året.

Jeg håper og tror jeg kommer til å logge flere cacher i 2019, men jeg har ingen andre mål for cacheåret som ligger foran meg enn å kose meg med cachingen. Tusen takk til dere som legger ut cacher som jeg kan leite etter :)

6 kommentarer:

 1. I mine øyne er hovedsaken alltid at man koser seg når man er ute og leter etter cacher, uansett om man finner 100 eller 2000 i året. At man sitter igjen med gode minner, fine bilder i hodet og kanskje også et smil eller to når man tenker tilbake. Og det gjør du jo så absolutt!
  Det går opp for meg at det er lenge siden jeg kjørte over Haukeli på vei til Haugesund når jeg ser bildene derfra, må jaggu komme meg bortover igjen. Om et år eller flere ;)

  SvarSlett
 2. Ja du får dra over Haukelifjell og vi til Sverige :)
  Det er så mange slags gleder i geocachingen. Gleden over å finne boksen, Gleden over å få et nytt smilefjeset på kartet, gleden over at antall funn øker, gleden av å finne en fin "boks", gleden over å løse en oppgave, gleden av å bli vist et nytt sted/en historie, gleden av å få se et vakkert sted, gleden av en fin tur. Det er bare å velge hvilken glede man liker :)

  SvarSlett
 3. Vi må ta Svensken til sommeren, det skal bli en sann fornøyelse 😉
  Husker du Nalle, da vi satt der ved Frosen? Han bare gikk da han trodde vi skulle til med den dumme badingen igjen...

  Hvis det er igjen flere cacher på Romeriksåsen, blir jeg gjerne med deg på «jakt»

  SvarSlett
  Svar
  1. Selvfølgelig husker jeg Nalle. Kloke, smarte raringen :) Svensken og så rømmegrøt på Iungsdalen kanskje? Ja du må ta deg en tur nedover så du får gått litt i skauen og ;)

   Slett
  2. Jaaaa, det høres virkelig forlokkende ut! Kanskje tilogmed overnatte i Iungsdalen, hvis været er bra?
   Ja, jeg har veldig lyst til å nedover til dine jaktmarker også.

   Trodde jeg hadde kommentert her tidligere, men det hadde visst falt ut. Det er visst flere blogger, også min egen, som tror IPad’n er en robot...

   Slett
  3. Det gleder jeg meg til :)

   Slett