19. august 2018

Vardåstjernet og Gruveliastollen på Romeriksåsen


Årets  sommervær og færre fridager har gjort at jeg knapt har gått turer i år. Tror jeg har vært på Gardlimåsan 3 ganger, den ene gangen med tur rundt Kvernsjøen i tillegg, en cachetur i Gjerdrumsmarka (nedre del av Romeriksåsen) og en helg på fjellet i Hallingdal og det er det. Siden jeg skulle jobbe i helgen så hadde jeg fri på torsdag og fredag isteden. Da måtte jeg bare komme meg ut i hvert fall den ene dagen. Etter en kort tur på jobben satte jeg kurs mot Romeriksåsen på fredag.

IMG_0116

Det er en del cacher som jeg ikke har logget på åsen og jeg hadde sett meg ut en runde for å få logget noen av dem. Samtidig så var hovedmålet å gå tur, ikke å logge flest mulig cacher. Co til en del av disse cachene og jeg er enige om at det er fine turmuligheter på Romeriksåsen, men vi er ikke enige om hva som er en passe lang tur. Men stiene går jo på kryss og tvers så turene kan legges opp på så mange måter. Jeg valgte å parkere ved Østbyvangen og så følge den blåmerkede stien derfra i retning

IMG_0112

Bekkestua. Så fortsatte jeg videre mot den første grønne boksen som var Hellebekkmyra og to andre cacher. Det store målet for turen var Vardåstjernet. Spørsmålet var hvordan jeg skulle komme meg dit. Det enkleste og sikreste var å gå tilbake til Bekkestua og så følge stien derfra, men jeg ønsket å få meg en rundtur og cachekartet påsto at det skulle gå en sti langs med Gimilen. Litt usikker ruslet jeg i vei og kom etter hvert inn på en tydelig sti.

IMG_0134

Et stykke på vei og så på sti igjen før jeg kom inn på den blåmerkede stien som gikk forbi Vardåstjernet og ned til Bekkestua. Et omvei, men mye bedre enn å gå fram og tilbake, i tillegg til at jeg gikk i et nytt område for meg.

IMG_0128

Hogstflate gjør straks utsikten bra og Gardermoen og Romeriksletta syns jo fra så mange steder så fort grantrærne er borte.

IMG_0137

Tørkesommeren syntes godt i drikkevannskildene. Og Vardåstjernet var også tydelig redusert. Men flott var det her likevel.

IMG_0136

Fram med matpakke og tekoppen her skulle det tas en god pause. Noen få regndråper kom det, men ikke nok til å ødelegge idyllen.

IMG_0138

Klestørken fungerte så bra at jeg kunne ta på meg t-skjorta på nytt før jeg pakket sekken og fortsatte videre mot Bekkestua. Jeg har sagt det før og jeg sier det gjerne igjen, det er fint å gå tur på Romeriksåsen. I tillegg til alle de idylliske plassene ved små og store vann så er det haugevis av myrer som kan være frustrerende våte, men også fine på sin måte

IMG_0141

og så er det mange åpne lyse områder med fine og rare furutrær.

IMG_0148

Jeg passerte Vestre Buvatn som for øvrig var nesten enda mer idyllisk enn Vardåstjernet. Skulle gjerne tatt en rast her også, men det får da være måte på med pauser.

IMG_0153

Framme ved Bekkestua for andre gang. Turen mellom Haugsvangen og Bekkestua var veldig fin, en sti jeg aldri har gått før. Det går som sagt stier på kryss og tvers.


IMG_0144

Været hadde så langt vært perfekt turvær. Litt mer normal norsk sommer med 18-20 grader, sol og blå himmel med mange hvite skyer på.

IMG_0152 

Men nå begynte det å mørkne veldig til. Tor med hammeren kunne også høres i det fjerne, men så lenge det holdt seg over Oslo så var det helt ok. Kom fram til bilen men hadde fortsatt en cache igjen g den lå ca 150 m opp i lia på den andre sien av veien.  Nå hadde uværet flyttet seg til Romeriksåsen, det begynte å regne og tordenværet var såpass nært at jeg så det lynte. Det var bare å komme seg ned til bilen igjen. Jeg rakk akkurat å sette meg inn i bilen før det begynte å bøtte ned.

IMG_0179

Jeg var ferdig med turen på 10-12 km akkurat i tide. Jeg hadde egentlig vurdert om jeg skulle gå mer, men et litt annet sted. Alle vurderinger ble brått avblåst.

Men så er det nå sånn da at byger kommer og går og innen jeg hadde fått somlet meg til å snu bilen så hadde regnet passert og sola skinte igjen. Skulle jeg fortsette? Jeg kunne jo i hvert fall kjøre en tur opp til Storøyungen så fikk jeg bestemme meg da. Som tenkt så gjort. Hmmm jeg var her, klokka var bare 16 og det var bare 2 km til cachen. Ok det var i luftlinje og veien gjør en veldig omvei. Joda selvfølgelig skulle jeg ta med disse to og. Akkurat nå var det å gå på grusvei et godt alternativ framfor å leite etter en sti som jeg ikke visste om fantes og ikke minst gå i klissvått terreng etter regnværet. Jeg la trøstig i vei. Jammen var det nå langt til Engelstadvangen. Det viste seg at det var minst 4 km.

IMG_0157

Området jeg nå skulle til er ikke av de fine slaget, men med spennende historie om gruvedrift og mange spor etter det.

IMG_0173

Jeg har vært her en gang tidligere for å logge  cachen Erdmanngruvene. I fjor ble det lagt ut to nye cacher og de viste seg å vise fram enda bedre eksempler på gruvedriften.

IMG_0160

Ved Gruvelistollen var det fristende å begynne å gå innover gruvegangen,men jeg var ikke helt klar for denslags denne dagen så jeg lot det bli med tanken.

IMG_0174

Den andre cachen viste fram store slagghauger i tillegg til enda en gruveinngang.

To nye smilefjes kom på kartet og nye 10 km ble tilbakelagt.

IMG_0177

Ok endomondoen har en tendens til å overdrive, men det var langt nok. Beina var i hvert fall godt fornøyde da jeg var tilbake ved bilen igjen. Alle planer om å besøke flere cacher ble skrinlagt.

Alt i alt ble 7 cacher logget. Det var litt for tidlig å ta med Barfi på langtur så jeg hadde tuslet rundt for meg selv denne gang. Neste tur er Barfi også med.

4 kommentarer:

 1. Flott med rundturer, det er virkelig kjedelig å gå fram og tilbake. Denne sommeren har vært merkelig, så en drøss med turer som jeg hadde tenkt har det heller ikke noe av. Nå har det liksom brått blitt høst til tross for tidlig august... En regnskur i hytt og pine som kommer veldig plutselig er ikke så fristende for turplanlegging.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det har vært en merkelig sommer. Og siden jeg alltid har sagt at jeg syns alt over 22 grader er for varmt og aldri drar til Syden så føler jeg at jeg har rett til å klage litt. Nå er jeg veldig spent på hvordan høsten blir.

   Slett
 2. Herreminhatt for en tur! Du er utrolig seig. Er ganske sikker på at normale folk hadde hatt mer enn nok med den første runden runden. Spesielt etter en slik sommer 😂
  Jeg hadde forresten ALDRI våga å bevege meg inn i slike gruvehull. Det var ett ett skummelt område....

  Vi får sette vår lit til at høsten vil by på mange turer i skog og fjell, Tove!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi får krysse fingre :) Det var turen på grusveien som var slitsom for beina.

   Slett