7. august 2016

Fasinerende norsk natur og Peer Gynt

Her kommer det litt forskjellig sånn hulter til bulter.
Det er ikke bare Røros som er et fascinerende sted.

Etter å ha vært på Vehuskjerringi la vi hjemveien om Rauland og Rjukan. Nå ville vi hjem, men jeg måtte bare ha et stopp her.
Jeg syns Rjukan er et fascinerende sted. Sjekk disse fjellveggene.
 Fjellsidene er stupbratte!

Men jammen er det stusselig uten en eneste dråpe vann i fossen.

Selv om det ikke er like mye vakre og gamle bygninger i Rjukan som på Røros så er det mye historie her også og ikke minst så er det et helt spesielt sted. Rjukan virker å være
ei smal lang kløft der fjellveggene går rett opp bak husveggene på begge sider av hovedgata. Ok det er plass til ei elv der også ;)

Jeg har besøkt Vetle Helvete tidligere, det finner du i Aurlandsdalen.
Nå har jeg jammen meg greid det kunststykke det må være å ha vært i Helvete og kommet meg vekk derifra igjen uten så mye som å bli litt brunsvidd i kantene.

Det må da vel være en stor prestasjon??

Hadde det ikke vært for at en FB-venn la ut bilde av dette for 1-2 år siden så hadde jeg ikke ant at dette eksisterte. Tilfeldigvis så la en annen FB-venn ut flere bilder herfra forrige dagen og da med antydning om i hvilket område dette befant seg i. Og takket være en geocache så fant vi ut at vi kjørte forbi dette stedet på hjemveien fra Gålå gjennom Espedalen. Da måtte vi jo bare stoppe her. Og gjett om det var verdt det?
Wow! for et sted!
 Det var en gang en isbre, smeltevann og stein.
Her var det snakk om digre jettegryter. Den største er på 20 m i diameter og 40 m djup.
En ting var de gedigne jettegrytene, men enda mere fascinerende syns jeg nesten det var at det var snakk om et så utrolig trangt gjel som vannet en gang hadde rent igjennom. Hvem skulle trodd at det hadde rent ei elv her?
Det var fint laga til med rekkverk og trapper, for her var det bratt.
 

Det var mange jettegryter på rad.

På tur til Røros kjørte vi gjennom Rendalen. Furumo på furumo med masse fin lys reinmose. Det er vakkert det :) Og Storsjøen var jammen meg lang. Men hva med denne gedigne steinen her?

Det var ganske "snille" åser langs dalen og så dukker det plutselig opp noen slike steiner.

Vi var en tur på Gålå for nå hadde vi endelig fått både det å få det til å klaffe med å skaffe fri, overnatting og billetter. Endelig skulle vi få sett Peer Gynt-forestillingen ved Gålåvatnet. Og ja det var absolutt en opplevelse! Det er noe magisk ved utendørsforestillinger på kveldstid. Det er noe med lyset og kulissene.
Her er det vannet i bakgrunnen som gjør det så fint.
Og så er jo Peer Gynt et stykke med mye som skjer både av humor og alvor. Og så må man jo bare konstatere at Mads Ousdal er dyktig. Og for en gangs skyld så var det ikke så kaldt heller. Det er en opplevelse å se denne forestillingen, helt klart :)

Fordelen med geocachingen er at cachene viser fram steder og saker vi ellers aldri ville ha stoppet for å se på. Her er det rester av en smelteovn fra gruvedrift i Espedalen. En vakker steinbygning, ikke sant?

8 kommentarer:

 1. Det er ikke mange forunt å komme tilbake fra Helvete, nei :p Ser helt fantastisk ut, dit må jeg en eller annen gang! Har du noen GC-kode jeg kan orientere meg etter?
  Helt enig når det gjelder Rjukan, det er bare en kløft mellom høye fjell. Jeg tror jeg hadde fått klaustrofobi hvis jeg skulle bodd der, men det er sikkert en vanesak. Tror jeg må tilbake dit en gang til også.

  SvarSlett
  Svar
  1. GCJTEN Visit Hell

   Jeg tenkte på Eileifs beskrivelse av Rjukan "den tynneste byen" :) Rjukan er helt spesiell og naturen rundt der er ganske dramatisk. Jeg blir like fasinert hver gang vi er der. Jeg har gått på skole i Aurland, også et sted med høye fjell, men en litt bredere dal, der var det en elev som sluttet fordi hun følte fjellene kvelte henne. Enda jeg mener hun var vestlending.

   Slett
  2. Men det må jo stemme, det kan da ikke finnes noen tynnere byer i Norge ;)
   Vestlandet består jo mye av åpen natur også, kan være hun kom fra et sånt sted.

   Slett
  3. Jo, det er en veldig god beskrivelse :)

   Slett
 2. Fantastisk natur, og imponerende jettegryter. Du er heldig som får sett og opplevd så mye. . Lise

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er mange perler rundt omkring, og ikke alle ligger så langt unna. Jeg reiser en del i Norge, mens du har sett mye ute i den store verden, Lise :)

   Slett
 3. Jøss for noen jettegryter! Utrolig spennende, og litt skummelt - så dit må jeg en gang..
  Rjukan er ett fascinerende sted, du burde jo få med deg det årlige Marispelet! Da slippes fossen og følelsene løs, sies det. Har ikke vært der sjøl, men tenkt tanken. Jeg kommer meg liksom bare dit hvor bikkjene kan være med, og på ett slikt sted - hadde det vel ikke passa med bikkjegneldring

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har veldig lyst til å se Marispelet en gang. Leste sagnet på en plakat da jeg var der nå.
   Du kan jo ha bikkjene i bilen mens du er på forestillingen, så det hadde nok gått bra. Vi angret på at vi ikke tok med Barfi nå da vi var på Gålå. Det hadde nok gått bra, bortsett fra at det er mulig vi ikke hadde fått rom med mulighet for å gha med hund, det var ganske fullt.

   Slett