24. september 2021

Høstferie i ødemarka

 Bjørke i Vassfaret


Etter bare et døgn hjemme så var jeg på tur igjen, nå dro jeg til Bjørke i Vassfaret. Her skulle jeg være torsdag til søndag. Litt tilfeldig, men det viste seg at det var nøyaktig samme helg som jeg var der i fjor.

Foto: Inger Synøve Natten

Bare en halvtime etter meg ankom Nøve, Tassen og Tølle. 

Planen var at Petter og Doffen skulle komme etter lørdagsmorgen, men Petter ble syk og måtte melde avbud. Ja, ikke at det å melde avbud er så enkelt, for her er vi skikkelig i ødemarka og kontakt med omverdenen er ikke så enkelt. Det hadde vi kun når vi var oppe på de høyeste toppene rundt oss. Der tikket det plutselig inn noen meldinger.

Bjørke ble ryddet i 1811. Siste fastboende flyttet i 1914 og dro over til Amerika. Etter det har det vært brukt til litt forskjellige formål som tømmerkoie og husvære for  mil-org under krigen bl.a. Huset ser ut nå som da, 

men har fått litt ekstra hjelpemidler i form av propankokeplater og -kjøleskap.

Solide tømmervegger, vedfyring, hente vann i bekken og stearinlys. Kjøkkengulvet har tydelige spor etter slitasje.

Ok, noen av møblene er nok av nyere dato.

Bjørke er et fint utgangspunkt for flere turer. Det eneste problemet er at de aller fleste turene har en veldig bratt begynnelse. Her sitter Nøve og grubler på hvor vi skal gå den første dagen. Det ble en tur til Skrukkefyllhaugen og Hallingviki.

Gutta-boys er helt klare for matservering

Morgenkos. 
Det sies at det spøker på Bjørke, så Nøve tok ansvar og la seg over kjellerlemmen. Det skulle i hvert fall ikke komme noen overraskelse derfra.

I tillegg sjekket hun ut om det var noe skummelt der nede

Hva var det i den kista som sto der nede? Tølle ble skeptisk.

Både fredag og lørdag var vi oppe på fjellet, (Skriver om turene i egne blogg-innlegg.) Tølle og Tassen var fornøyd og tok kvelden så fort de hadde fått i seg maten sin.

Foto: Inger Synøve Natten
Det var ikke alt som ble helt som planlagt, Petter som ikke kom, vi var slitne og litt kalde så det fristet ikke å gå ut og lage bål. Vel, da må vi jo bare teste ut andre løsninger. Grille pølser i ovnen - ja det fungerte helt fint ;) Men savnet av ketchup og sennep som jeg hadde glemt igjen hjemme, var der.


Vaffelsteking på ovnen fungerte derimot ikke. Vi fyrte ikke hardt nok eller jernet var for solid, så jernet ble aldri varmt nok. Ikke var vaffelrøra mi spesielt vellykka heller. Men vi hadde med oss rikelig med annet snop så det å kose seg var det minste problemet uansett.

Det er koselig å sitte der i lyset av stearin og parafinlampe. Ikke noen mobil eller pc som bare mååå sjekkes. Sånn for noen dager så er det litt godt å være uten kontakt med omverdenen.

Isteden satt vi og strikket. 

Foto: Inger Synøve Natten
For at det ikke skulle bli for mye feil måtte briller og hodelampene på.

Søndag tok vi som en kosedag. Solid og lang frokost og så strikket vi en stund før vi orket tanken på å gå tur.

Etter turen til Hansesprang så avsluttet vi med rømmegrøt. Tølle fylte to år denne dagen, så han syns han burde få litt og.  
Vi pakket og vasket oss ut og var klare for hjemturen i 17-18-tiden. 

Ja, vi er eksperter på å nyte dagene. 
Bjørke har mye historie i veggene, ligger bra til og har god plass. Følelse av gamle dager. Det passer oss egentlig perfekt. Det eneste som mangler er en fin vannkant inntil plassen. 
Dette var altså 2. gangen vi var her på Bjørke. Det begynner å bli en tradisjon, så da er det vel bare å bestille samme tid neste år da? Og det er nå i hvert fall sikkert at fjellene rundt her har fantastiske farger om høsten. 


2 kommentarer:

  1. For et sammentreff, jeg har også kommet til Vassfarturen i blogglista mi. Man blir fort litt på etterskudd når hverdagen er full av aktiviteter. Det er jo slike turer som er hyggelige, uten nett og strøm.

    SvarSlett