15. oktober 2012

N UCH Fjelldronningens Fagra ?

Så var det disse utstillingene da…. Det er lenge siden jeg fant ut at Per-Harald Nymark skulle dømme finsk lapphund i Vikingeskipet. Han har jeg hørt skal være en trivelig dommer og med god greie på rasen, men kanskje litt streng. Jeg fant ut at om jeg skulle stille Barfi mer i år så ville jeg stille henne for han. Han skulle også dømme IF og etter å ha dobbeltsjekket at Marianne skulle dit så meldte jeg på Barfi på NKK’s utstilling i Hamar. Det er jo kun NKK som gjelder for Barfi…

Det var kanskje ikke så lurt…. Barfi er fortsatt ikke helt ferdig med røytetida, heldigvis har det meste av underulla kommet på plass, men bukser, hale og dekkpels er nå så som så. Ikke er hun utpreget slank heller. Og ikke nok med det, hun var midt i stjernetida på løpetida si. Skeptisk, veeeeldig skeptisk til hvordan dette kom til å gå. Men jeg visste det kom mange kjente så jeg fant ut at jeg fikk møte opp og ha det trivelig utenfor ringen i hvert fall.

Hamar-NKK-12 015

Men jeg må innrømme at jeg dro oppover med en litt flau smak i munnen. Stakkars Marianne som skulle gå i ringen med Barfi. I tillegg til at hun ikke var i noen topp utstillingsform, så hadde jeg ikke badet/dusjet henne. Det gjør jeg jo stort sett aldri, hun er jo en lapphund med selvrensende pels ikke sant? Men det er tydeligvis ikke den rette innstillingen når det gjelder utstilling har jeg forstått :/ Jeg hadde så vidt børstet henne litt, det var det. Men enda verre syns jeg det var at Barfi har jo fortsatt ingen utstillingstrening :/ Det var for så vidt greit nok å gå inn i ringen da hun var junior og unghund, men nå er hun tross alt snart 4 år. Da begynner det å bli litt flaut å stille opp uten trening. Som sagt, jeg begynte faktisk å føle at dette var litt ille. Men Marianne er jo positiviteten sjøl hun, ”Dette går så bra så”. Og jeg trøstet meg med at hun fikk ta det som en oppvarming til hun skulle inn i ringen med islendingene sine. Det kan jo være greit å ha fått litt føling med hvordan dommeren er.

Og ja, dommeren var akkurat så trivelig som det jeg hadde fått inntrykk av. I følge Marianne så hadde han spurt under tannvisningen: ”bruker du Colgate?” Han syns Barfi hadde så fine hvite tenner. Da han så jeg sto på sidelinja og fotograferte så kom han bort til meg og sa at jeg MÅTTE gå inn i ringen og stå der. da fikk jeg mye bedre bilder, jeg behøvde ikke å være redd for han Smilefjes som blunker  Men jeg turde ikke helt likevel jeg da, var redd for å ødelegge for de som handlet hundene. Dommeren var flink til å fortelle hva han så og mente og jeg sto såpass nærme at jeg fikk med meg ganske mye av dette. Da blir det straks morsommere å være på utstilling. Da han begynte med i hannhundklassen og fortelle at dette er en brukshund, så da vektlegger jeg bevegelsene sterkt, tenkte jeg at jaja, da går det ikke så bra med Barfi nei…. Hun har jo fått noen kritikker på at hun er trang bak. Men det er det mange FL som er, trøstet Christian meg med da jeg nevnte det for han. Ja, for Christian var selvfølgelig på plass Smilefjes som blunker Ikke mindre enn 5 av de 19 hundene i ringen hadde han ansvar for. Det er alltid like koselig å treffe Christian Smilefjes 

Hamar-NKK-12 033

GRTULERER! Christian hadde selvfølgelig med seg BIR-hunden! Det var ingen bombe Smilefjes

BIR: N UCH Raiddokas Masa = BJØNN BIM: N UCH Schanderulvens Saga

 

Hamar-NKK-12 020

Marianne er veldig flink med Barfi og fikk henne til å stå og gå så fint som bare det. Enden på visa var at Barfi i mine ører fikk en overraskende god kritikk. Hun ble ikke beste tispe, men hun gikk ut av ringen med den rødgrønne rosetten vi har jaktet på. Ja jeg innrømmer det, jeg har blitt akkurat som alle andre, nesten…

Kritikk:3,5 år gammel tispe. Utmerket type. Rasetypisk hode. Meget god hals og velutviklet bryst. Velst. for- og bakbein. Gode vinkler i beina. Utmerket hårlag og gemytt. Harmoniske bevegelser.

Så nå kan Barfi snart offisielt kalle seg N UCH Fjelldronningens Fagra. Jeg greier rett og slett ikke å juble over dette. Jeg er veldig glad for at Marianne endelig fikk ”lønn for strevet” og jeg er lettet over endelig å ha fått tak i dette storcertet. Bortsett fra det så er dette ”noe alle får” i en liten rase som vår så lenge bikkja ikke har store utstillingsfeil. Og dermed er det jo noe man bør ha sånn for syns skyld Smilefjes som blunker Det gjelder bare å dra på mange nok utstillinger og aller helst på de som ikke ligger på Østlandet. Jo færre som stiller ut jo lettere er det. Det er vel ingen hemmelighet det? men nå slipper jeg altså å fortlate Østlandet. Ja og så er det jo viktig at dommeren har tatt på seg de riktige brillene da. Barfi trengte 5 forsøk før hun kapret storcertet. Vi har nok ikke valgt de enkleste dommerne, det har jeg vært klar over. Men det er jo like viktig å ha det moro på utstilling så derfor har det blitt disse turene til Bø og Hamar + Lillestrøm. Men bortsett fra de virkelig flotte hundene som stort sett alltid får BIR eller BIM så syns jeg fortsatt det er tilfeldig hva resten får. Det kommer helt an på hvilke briller dommeren har på seg. Denne dagen så ”slo” jo Barfi f.eks Miska som jo er årets europavinner(junior riktignok) og Nieida som er champion.

Hamar-NKK-12 026

Selv om dommeren kommenterte hans innsats på god handling Smilefjes Nei, utstilling kommer aldri til å bli ”min greie”!

Men TUSEN TAKK til Marianne som likevel greier å få meg med både hit og dit og som gjør at vi faktisk har det morsomt likevel. Jeg har sluttet å si at jeg ikke skal på flere utstillinger.

bø-12 002

Jenteturer er alltid morsomt Smilefjes Men ett prinsipp har jeg greid å holde, jeg har aldri kjøpt en rosett. Smilefjes som blunker

En annen grunn til at jeg ikke jubler er jo at JEG har ikke gjort noe for at Barfi er godt innenfor rasestandaren. Det er det genene til pappa Kero og mamma Asca som har æren for og oppdretter som har funnet fram til akkurat denne kombinasjonen. De kan juble litt ekstra for dette. Jeg har bare hatt flaks som fikk kjøpe akkurat Barfi.

Hamar-NKK-12 037

Hamar-NKK-12 040

Man kan trygt si dette var Mariannes dag, hun fikk det ene certet etter det andre.

Jeg får spørsmål innimellom om jeg skal ha kull på Barfi. Tjaaaa, hun oppfyller jo alle kravene som avlsrådet setter og vel så det. Noen utsøkt diamant av rasen er hun ikke, hun har fortsatt aldri blitt BIR. Men på sine 7 utstillinger er det kun 2 ganger hun ikke har fått CK, på en av disse fikk hun ”bare” blått, men hun er altså godt innenfor kravet fra avlsrådet. Hun har A-hofter. Øyelysningen hadde ingen anmerkninger, den må jo tas på nytt, men gir en pekepinn. Hun har gode resultater på MH-testen, ikke minst så har hun faktisk gjennomført en slik test (selv om dessverre er uoffisiell), det er fortsatt veldig  mange som ikke har det. Og hun har gjeterinnstinktene sine i behold. Ja, da er hun vel en god kandidat for avl da??? Men det er et stort MEN eller to. Hun har for mange søsken og halvsøsken som har C- og D-hofter. Tror ikke jeg har samvittighet til å sette kull på henne da. Og ikke minst JEG har ikke lyst til å være oppdretter. Joda å ha et valpekull greier jeg nok og kommer til å synes er morsomt og spennende. Men å velge ut valpekjøpere og ikke minst følge dem opp, det er uaktuelt. Om Barfi kan bidra med noe positivt til rasen, har ikke jeg noen formening om. Men det er nok mange andre kull som heller ikke skulle vært født om man stiller seg det spørsmålet. Dessuten så er det så mange andre som har kull så jeg tror ikke det er noe stort tap for rasen at Barfi forblir valpeløs. Bortsett fra at det er viktig med stor bredde i en liten rase. Hadde Barfi vært en SL så hadde jeg nok vært mer i tvil ja.

Alle Barfis utstillingsresultater og kritikker ligger på fanen “utstillinger”

24 kommentarer:

 1. Miska ble Bir på europavinnerutstillingen, og Nieida fikk voksen europavinnertittelen siden den er knyttet opp til cacibet, så Barfi slo 2 europavinnertittulerte hunder i helga ;-) Hadde det ikke vært kjedelig om alle dommere plasserte nøyaktig på samme måten da? Da er det jo ikke vits for annet enn et par hunder p møte opp... Utstilling er som en sangkonkurranse, et dyktig musikktalent kan bedømme om sangen utføres uten falske toner osv, men hvis en sang bedømmes mot en annen blir det såklart litt smak inn i bildet også. Og i gruppa bedømmes country mot opera;-) Likt blir det ikke, og det er bra, det er ikke slik at det er lett å bli champion på FL, og man blir ikke det med mindre man har noe å tilføre rasen.

  Forøvrig mener jeg å ha dekning for å si at jeg er inne i dette med utstilling igjen FL og mine hunder er stort sett aldri dusja de heller! FL skal bedømmes som den naturhunden den er ;-)

  Gratulerer med championatet på en hund som er det verdig! ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! :)
   Egentlig så hadde jeg likt at dommerne så helt likt jeg da ;) Akkurat som jeg likte matte da jeg gikk på skolen. Ikke noe tvil om hva som er riktig svar der :) Og så fikk de andre eierne fortsatt svar på om de har rasetypiske hunder eller ei. Det er jo det som ER viktig. Vi er enig om mye Christian, men ikke alt nei ;)

   Men det var jo veldig stas å få Barfi plassert bedre enn dine tisper da :)

   Slett
 2. Må si dette blogginnlegget ditt var morsom lesning, tror ikke jeg har lest et så kritisk innlegg til noe du samtidig virker delvis positiv til :-)

  Kjempefint at Barfi gjør det så bra på utstilling, jeg skal på utstilling med MacLurven for første gang i november og jeg er nok litt som deg, har ikke øvd så mye, han kan ikke å stå og setter seg kjapt, han trekker seg unna når noen vil se på tennene hans men alt det er jo min feil og ikke hans. De får ta han som han er tenker jeg.

  Var interessant det du skrev om å bruke henne i avl eller rettere sagt ikke bruke henne i avl. Jeg har ingen planer om å bruke MacLurven heller men det stiller seg jo litt anderledes da jeg har en hanne og etter et kort besøk i forkant kan dra igjen og så vente til valpene er født. Du har jo rett i at det er mange kull der ute nå for tiden, det begynner å bli mange FL og det er jo bra, om det brukes gode hunder.

  SvarSlett
  Svar
  1. hehe.Ikke så lett å bli klok på meg nei. Blir det jo ikke selv engang :S

   Lykke til! Utstilling ER viktig for rasen. Men så er det også viktig å huske at man uansett har vedens vakreste hund, det er bare det at det finnes så mange andre som er det også. Og dommeren ikke alltid har tatt på seg "mine" briller ;)

   Slett
 3. Gratulerer! Jeg skal avstå fra å kommentere noe som helst rundt utstilling, da jeg har null og niks peiling. Men at du er så negativ til å ha fått en championhund, det overrasker meg. Vær litt positiv da, kjære søte snille deg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! :)Jeg? Jeg er da positiv jeg? ;)

   Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
 4. Skjønner ikke hva du snakker om??? Barfi kan komme langt. Du må nok på flere utstillinger. Du er stolt av jenta di nå? Bare innrøm det??? Og valper da....de må jo være koselig. Som du sier, mye jobb etterpå. Er ikke noe for meg heller. :) Jeg har ei tispe selv som er klar til avl. Men skal jeg det? NEI!!!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tenk om vi bare kunne beholdt alle valpene selv, Nina. DA hadde det nok blitt valper :)

   Slett
 5. Jeg tror forresten ikke dommeren delte ut en eneste blå :) Så han er nok ikke så streng? Eller kanskje det var veldig god kvalitet på alle hundene som stilte :) Han var litt mer påholden når det gjaldt CK, det var f.eks bare Barfi og 1 til av de 6 tispene i åpen som fikk det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Synes FLene i Norge stort sett har sunn anatomi, blandt han det mangle litt på typemessige detaljer... Man ser jo at de fleste dommere deler ut mindre blått og gult enn for noen år siden. Jeg tror rasen beveger seg i riktig retning på mange plan ;-)

   Slett
  2. :)
   Men ikke så bra at Barfi fikk en blå i fjor da. Men i følge deg så var hun jo ikke i sin beste utstillingsform den dagen på Hamar i fjor. Så den tar jeg kun som unntaket som bekrefter regelen ;)

   Slett
  3. Kikket litt på resultatene fra Bø og Hamar i fjor der Barfi ikke fikk CK (og en blå). Det var neimen ikke mange andre som fikk CK ( og rød)der heller.

   Slett
 6. Gratulerer så mye! Ble glad på dine vegne når jeg hørte at dere hadde fått certet, velfortjent syns jeg!

  Ellers forstår jeg godt avgjørelsen din om å ikke avle, jeg syns Barfi er ei flott dame, men det er jo din avgjørelse, og det er mye jobb å være oppdretter (for de fleste). Ellers er det jo litt synd og, for det avles jo på dårligere hunder enn Barfi rundtom, syns jeg, selv om mesteparten av avlen i Norge er bra (:


  Jeg stilte Thorvald for Per i juni, og fikk fin kritikk da, men ikke CK fordi han var for ung. Skal prøve igjen i november, så får vi se om han er mer utviklet nå, hehe. En veldig hyggelig dommer syns jeg, er mest derfor jeg vil stille for ham igjen. Jeg liker at han setter funksjonalitet så høyt! Jeg syns også at det er viktig (:

  SvarSlett
 7. Gratulerer så mye, Tove og Barfi! Dere er begge noen utmerkede representanter for hver deres rase ;-)
  Ønsket om å se dere 'live', blir bare større og større. Neste sommer, kanskje...

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Jeg har kun vært i ringen EN gang jeg. Det spørs om det blir med det.

   Slett
 8. Gratulerer med Barfi:-)
  Hilsen oss på Fjelldronningen.

  SvarSlett
 9. Dette må da utelukkende være kjempegøy???!!! Gratulerer masse, masse til deg og Barfi-Larfi:o)))

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Jada, ikke noe galt med en tittel :)Det er jo heller ikke mange Fjelldronninger som har det, enn så lenge. Jeg prøver bare å si at jeg tar ikke av pga den slags. Og er veldig lettet over at jeg ikke gjør det etter at certene er i boks. Greit å erfare at jeg reagerer akkurat slik jeg alltid har påstått jeg kom til å gjøre ;)

   Slett
 10. Veldig bra, gratulerer såååååå myyyyeee !
  Det var Nymark som ga Maila Storcertet så vi er også ganske fornøyd med ham ;)

  Barfi er jo bare skjønn, velfortjent.

  SvarSlett
 11. Gratulerer med Nuch :) godt og lese at det ikke bare er meg som ser på utstilling på den måten;)
  Kjekkeste med utstilling er alle de hyggelige hundefolkene man møter;)

  SvarSlett