14. februar 2010

Lørdag

Nei dette vil jeg ikke, her gidder jeg ikke å være. Jeg vil hjem. Jeg har annet å gjøre enn å kaste bort tida her. Slutt, dette har Barfi veldig godt av. Hjelp, dette går aldri bra. Slutt, dette er bra for Barfi osv. Slik så jeg for meg dagen i dag. Nå ble det faktisk ikke helt slik. Sannsynligvis fordi jeg var helt lammet og greide ikke engang å tenke disse tankene eller fordi jeg hadde tenkt dem så mange ganger allerede at de var oppbrukt…

Som du kanskje har fått med deg så er ikke utstilling ”min greie”. Jo da jeg er helt enig i at utstilling er viktig for en rase. Ellers så kan jo rasen ”skli helt ut” på den annen side så har jo utstilling vært med på å ødelegge raser også. Se bare på schæferen. Nye raser oppstår, sånn som amerikansk cocker. Langhårede hunder er jo ofte populære. Vel, så avler vi på hunder med mye pels og vips så er cockeren ubrukelig på fuglejakt, men en perfekt showhund. Satt på spissen. Der har de jo rett og slett laget to raser for å berge fuglehunden. Jeg føler at FL er den av lappene som lettest kan bli en showhund, men nå har vi jo heldigvis lært litt av tidligere feil så jeg håper at alle lapphundene får være lapphunder og ikke showhunder også i framtiden.

Nå bor jeg kun 10 min fra Letohallen, en hall der det foregår en del utstillinger vinterstid. Dette hadde jeg helt glemt bort inntil en bekjent sa ifra at om jeg stilte den eller den helgen så ble hun gjerne med som moralsk støtte og hjelpende hånd. Selvfølgelig jobbet jeg begge disse dagene. Men jeg fant ut at jeg skulle melde på Barfi denne helgen siden jeg har fri. Ikke fordi jeg hadde lyst til å stille henne ut, men fordi jeg har hørt at utstilling er veldig bra miljøtrening og der har jeg syndet kraftig. Dessverre så var min moralske støtte opptatt med noe annet. Men det fant jeg ut var like greit. Jeg syns egentlig at det er greit at det ikke er kjentfolk i nærheten når jeg sliter eller dummer meg ut. Vel, jeg tenkte ikke det da jeg ankom Letohallen. Jeg følte meg veldig bortkommen og det hadde vært veldig godt å ha en veileder å holde i handa akkurat da…;-) Dessuten, hva gjør en med eiendelene sine, er det helt greit å la fotoapparat og lommebok ligge uten tilsyn…

Jeg var meget skeptisk til hvordan dette kom til å gå. Ja, jeg var overbevist om at det blei en katastrofe. Jeg har så vidt prøvd å gå noen runder med Barfi på tunet og det var ikke trav som kom fram da nei. Her var det hopp og sprett. Og det å få henne til å stå. Glem det! Jaja, poenget med denne utstilingen var jo miljøtrening så da får det bare går som det går. Katastrofe var jeg som sagt forberedt på.

I går var jeg inne på NKKs nettside for å prøve å finne en artikkel om utstilling. Jeg lurte f.eks på om jeg måtte registrere meg når jeg ankom? Jeg fant ikke igjen den artikkelen, men jeg fant en artikkel om ”Hva ser dommeren”. Etter å ha lest den var jeg ikke lenger bare skeptisk, jeg forsto at det var bare tull så mye som å møte opp i ringen! Der står det at dommeren ser lett om du har greie på dette, h*n får ikke bedømt en hund som ikke kan stå ordentlig, traver i rett tempo, h*n blir ikke sjarmert av en logrende hund osv. Hjeeeeelp, her har jeg ingen ting å gjøre!!!! Når det videre står og nå snakker jeg om en artikkel som har stått i Hundesport og dermed NKK går god for, at du skal gå inn for å lure dommeren. Er du klar over at hunden din er trang bak, så går du kortest mulig i den retningen der dommeren får se dette. OK selvfølgelig prøver du å framheve bikkjas beste sider, men å skjule de svake sidene. Ja da er ikke utstilling lenger det nyttige verktøyet det skal være med tanke på rase og avl. Altså fikk jeg bekreftet min skepsis til utstilling. I min leiting etter den rette artikkelen så kom jeg over en annen. Den gikk på hvordan du skal se ut. Sett opp håret ditt og ta på deg finklærne som i tillegg skal passe til hundens farger før du går i ringen. Hallloooooooooooooo!!!!!!!!! Ikke søren om jeg finner fram finklær for å gå på utstilling!!

Nei, jeg gjorde faktisk ingenting av forberedelser med tanke på utstilingen. Her skulle jeg være skikkelig ”bønder i byn”. Jeg tror jeg har dusjet Barfi en gang i den tiden jeg har hatt henne. Og neimen om det var aktuelt å vaske henne nå i denne kulda. Nei, vasking etter naturmetoden med litt basing i snøen det får være bra nok. Ja og så fikk hun ikke være med i grisehuset den siste dagen før utstillingen. Det er kanskje greit at det i det minste ikke lukter gris av henne ;-) Og noe utstillingsband, nei det kjøper jeg ikke. Men jeg hadde tenkt å børste igjennom pelsen hennes. Barfi har inntil nå ikke røytet. Men gjett hva som skjedde for ei uke siden? Jo da pelsen detter av i store dotter. Så da fant jeg ut at her var det best og holde seg langt unna. Pelsen fikk være som den var og ferdig med det. Ellers er jeg redd det hadde blitt en nakenhund jeg hadde stilt.

utstilling 017

Vafler ble stekt på morgenkvisten pakket ned i sekken sammen med masse pølsebiter. Og så var det bare å sette seg i bilden og kjøre. Idioti, tenk å ville seg selv så vondt! Dette er bare tull og kaste bort tiden på. Jeg har en del ting som må gjøres denne helgen. Mye bedre å sove litt lenge nå som jeg endelig har fri. I disse OL-tiden så er det mye snakk om fokus, tenke arbeidsoppgaver og positive tanker. OK utstilling er gøy. Ikke snakk om, den tanken er umulig å få til å feste seg. Dette er bra for Barfi OK den går jeg med på. Dette er bra for Barfi. Bare fortsett å kjør. Dette er bra for Barfi. Hjelp. Se alle de andre proffe!! Dette er bra for Barfi. Ja vel da. Vi går inn.

Hmmm hvor skal en sette seg her da? Er det noen regler for hvor det ikke er lov til å sitte tro? Jeg satt meg ned i nærheten av en annen FL og satset på at det var greit. Lettere lamslått satt jeg og prøvde å følge med på hva som skjedde i ringen. Måtte jo prøve å få en viss peiling på hvordan jeg skulle opptre. Så dårlig som jeg hører så får jeg ikke med meg noen ting av det som skjer. Best å følge med så jeg forstår når det er min tur. Det var mange handlere i skjørt og dress ja, men heldigvis noen i vanlige klær også. Og det var ikke alltid de i de pene klærne som gikk videre. Hjelp!  Dommeren sjekker halen nøye også. Barfi har krok på halen sin. I hvert fall har hun hatt det. Jeg er ikke sikker på om den var der sist jeg kjente etter.

Barfi hadde såååå lyst til å prate med alle de andre bikkjene hun så. Hun satt og peip og peip og peip og trakk litt i bandet. Noen frustrert bjeff kom innimellom. Men hun bjeffet veldig mye mindre enn det jeg hadde forventet. Nesten ikke vil jeg påstå. Det var forresten lite bjeffing i hallen syns jeg. Vi gikk litt rundt engang i mellom, i håp om å slite henne litt ut. Du vet, hopp og sprettingen blir kanskje mindre av det? Synd noen ikke tok bilde av oss. For en gang når jeg snur meg og ser etter Barfi, så står hun (med alle fire beina i gulvet) og strekker hodet opp for å slikke en GD i munnviken. GD’n sto helt vanlig og så ned på Barfi. De er store! (jeg har forresten en morsom sak om GC, kanskje jeg skal legge ut den en gang ;-))

Alle godbitene jeg hadde med, ble med hjem igjen også. Barfi overså fullstendig både meg og godbiter. Hun hadde viktigere ting å følge med på. Sukk, der gikk den planen i vasken.

Det var kun 3 FL som skulle stille og de to andre var hannhunder, så da jeg så dem gikk i ringen så visste jeg at nå er det like før det er vår tur. Hjeeeeelp! Jaja det får gå om det går. Hender og lommer fulle av pølsebiter, jeg øynet jo fortsatt et lite håp om å kjøpe meg litt pen oppførsel i ringen. Så det første som skjer når jeg får beskjed om å gå er at jeg bør ha bandet i venstre hand. Jo da, jeg hadde vel fått med meg såpass, men du vet, meg og kaving og hender full av pølsebiter… OK nytt forsøk. Vi dilter / springer nå av gårde. Ny runde. Aner ikke om det ble trav ellet hopp og sprett. Så kom det verste. Stå. Det går ikke. Så enkelt er det. I hvert fall  bare noen sek om gangen. Veiver med armer og godbiter. Sitter på huk og holder oppunder. Jeg syns nå dommeren var snill med meg. Han bedømte så godt han kunne.

Han sa at skulle Barfi bli en utstillingshund burte jeg trene. Hva!!!! Trene, hva mente han med det tru? ;-) Syns han ikke vi var proffe??? Hehe. Jaja, utstillingshund skal Barfi ikke bli. Men det er mulig jeg bør delta på utstillingsdelen på Frya-treffet likevel…. Neste kommentar tror jeg derimot Sissel og Per, i anledning morsdagen, setter pris på, jeg har nemlig en flott hund, i følge dommeren. Så han mente nok at jeg burde gjøre alvor av det med treningen ;-) Kommentaren om at jeg må passe på at hun ikke blir tjukk, likte jeg ikke så godt. Jeg hater maset om at bikkjene skal være bare skinn og bein. Enda bra jeg ikke stilte Vina. Jeg så forresten noen bulldoger i ringen, de vil jeg ikke påstå var bare skinn og bein. Kanskje jeg har valgt feil raser? Siste kommentaren fra dommer Leif Ragnar Hjort, var at om jeg hadde greid å vise Barfi bedre så hadde hun vunnet.

Kritikken var som følger: Utmerket type. Fin størrelse. Vakkert velformet hode. Korrekt bitt. Vakre øyne og ører. Utmerket hals. Velvinklet. Velutviklet bryst. Korrekt hale. Overgangspels, men fin struktur på det som kommer. Tiltalende farge. Beveger seg bra. Typisk temperament.

Jaja, jeg tar nå dette med en klype salt. Dommere er subjektive. Og med kun 3 hunder så er ikke sammenlikningsgrunnlaget mye å skryte av. Jeg har planer om å stille Barfi 3 ganger og så ser vi hva gjennomsnittet på disse kritikkene blir. For meg så er målet at hun blir bedømt til å være rasetypisk. Så lenge hun er det så er jeg mer enn fornøyd og ferdig med det. Minst en av utstillingene skal være etter at Barfi er fylt 2 år og minst en av dem på Biri. Så får vi se om det blir Biri -10, Kongsberg -11 eller Biri -11 vi stiller på. Det blir i hvert fall spesialutstillinger heretter. Føler at det er litt mer ”real” utstilling der.

Men en fordel var det i hvert fall med denne utstillingen, den var fort unnagjort. Vi kunne dra hjem allerede 1 ½ time etter ankomst. Jeg ble litt lenger. Traff igjen ei fra hundeklubben som det er lenge siden jeg har prata med og så måtte jeg jo passe på å prate litt med hun som stilte den eneste islendingen. Henne kommer jeg sannsynligvis til å ha en del kontakt med det neste året. Så det var kjekt å bli litt kjent med henne.

Meester Ridge Geya

utstilling 011

Jeg var glad for å kunne dra hjem igjen. Barfi var nok ikke like glad, det betydde jo nok en biltur. Men det var ei lykkelig jente som fikk hoppe ut av bilen hjemme. At hun burde være sliten etter en utstilling har hun visst ikke fått med seg. Det tok i hvert fall noen timer før hun merket noe til det.

utstilling 024

De to andre var Lappizaros Fasoo og Lapinluna’s Alaskan Lapikas, begge juniorer de også. Nei, jeg kjøpte ikke sløyfe. Ja, jeg syns fortsatt utstilling er kjedelig. Jaja, Barfi, jeg håper vi trives mye bedre i agiltyringen.

Andre ting som skjer får vente til seinere. I morgen må griser flyttes og jeg og pc’n må bli enige om hvordan forsiden på Islandshunden skal se ut.  Av en eller annen grunn så vil ikke mine endringer lagre seg :-(

Nå har jeg overlevd både Takk-for-maten-talen og utstillingen. Da er det bare en “grue-meg-til” igjen,  men de to verste er unnagjort :-) Og så blir det to uker med mange timer foran tv’n. Håper det blir mange spennende og morsomme timer. Det store spørsmålet nå blir NÅR skal jeg få tid til å lufte bikkjene???? Og så skulle jeg veldig gjerne ha byttet ut føttene mine med noen som fungerer….

Ha en flott fatelavn- mors- valentins- eller en helt vanlig søndag!  Alt ettersom hva du liker å feire.  :-)

17 kommentarer:

 1. Hallo, Tove!!!!!!!!!!!! Dette har du holdt hemmelig så lenge. Men du verden så spennende. Dere var jo kjempeflinke'!!!!! Gratulerer med kjempefin kritikk. Dette må du jo gjøre igjen. Men hva ble plasseringen???

  Underholdene skrevet, forresten. Det var moro å lese om Barfi sin første utstilling. Men hallo, du må jo være med til Sandefjord i sommer. Det er moroere når vi er flere kjente sammen.

  Ha en fin "vanlig" søndag!!!

  SvarSlett
 2. Å kjære deg, jeg leste og blei svett i hendene..det var akkurat slik jeg følte meg 1. gangen jeg var helt alene på utstilling.
  Bare at jeg i ettertid sa 'dette er moro - dette er moro' til jeg til slutt trodde det sjøl..nesten.
  Kritikken ble jo kjempefin, den! Lurer litt på plasseringen, jeg også da ;o)

  Godt å høre du har overlevd både det ene og det andre. Jeg syns du kan legge ut 'takk for maten'-tala di her, så får vi andre det lettvindt (hvis vi overhodet noen gang bli funnet verdige nok til å bli spurt)

  Synd det ikke gikk vegen for Bøkko i gårkveld, men vi får nok flere spennende timer foran tv'n framover,ja. Ha en fin morsdag!

  SvarSlett
 3. Hehe..jammen bra du overlevde! Det var en kjempe flott kritikk du fikk da, den burde jo mane til ønske om flere utstillinger???

  Kos deg masse med OL, jeg skal lufte hundene mine og IKKE se på TV!

  Ha en fin fin Søndag!!

  SvarSlett
 4. Jeg er enig i det du skriver Tove! Det viktigste er at hunden er rasetypisk og at rasen vår ikke blir rene showhunder - det var ikke derfor jeg ville ha FL.

  Når det er sagt gikk det jo riktig så bra med dere!! Gratulerer!! Jeg synes dere var skikkelig tøffe, jeg. Utstilling er det Thea som må ta seg av hos oss...

  SvarSlett
 5. Resultatet kan nok dere som er så vel bevandret i utstillingsringen lese mellom linjene, ellers så kommer de vel på dogweb etterhvert.

  Sandefjord: med tanke på dommerens ord om fare for overvekt så burde vi kanskje gjennomføre de siste 2 utstillingene så fort som mulig. Men nei jeg holder meg til planen.

  Selv jeg som er SÅ glad i å se på sport syns det er i overkant mye på NRK nå. Så jeg føler virkelig med dere som ikke liker sport. På den annen side så vet dere ikke hva dere går glipp av ;-)

  Nå MÅ jeg krangle ferdig med pc'n om den der forsida. MÅ bli ferdig i dag. Men først må jeg se igjennom alle blggene som er oppdatert de siste dagene :-)

  SvarSlett
 6. Så flink du er! Må ærlig si at jeg er helt enig med deg i dette utstillingsgreiene altså. Det ER forferdelig kjedelig!
  Men må jo si gratulerer med bra kommentarer fra dommeren da! Ingen som vet at det ikke var flere å sammenligne med!

  SvarSlett
 7. Kjempe artig du skriver! Dere gjore det kjempe bra på utstillingen synes jeg!!
  Vi skal på utstilling med Roxie neste søndag i bø. Så da får vi se åssen det går.

  Det var veldig syn med bøkko i går. Han tar det igjen på 10 000m!!
  Er enig med deg at jeg føler litt med de som ikke liker sport! Men tv2 reklamerer med at de sender fri ol sendinger!!
  Men de er ikke klar over hvor mye morro de går glipp av!!
  Ha en fin søndag! Nå må jeg slutt å være så sta. Mariken sa at det var fastelavesn søndag i dag åsså! Nei, sa jeg det er det ikke! Så nå må jeg inn å si at jeg tok feil igjen!! Gjør stadig det jeg da!

  SvarSlett
 8. Nei du sier noe A-C :-) Det står jo i hvert fall ikke på dogweb haha!
  Stille på jobb...? Vi snakkes til uka.Vi må jo bli enige om saker og ting...

  Nå er det sånt knallvær at jeg beveger meg vekk fra pc'n og ned i skauen isteden. Det er det to 4-beinte som kommer til å bli glad for.


  Og resultatet: hun er rasetypisk, i hvert fall i går. Og det betyr at hun fikk minimum ei blå sløyfe og det er i grunnen nok å vite det :-)

  SvarSlett
 9. For en fantastisk beskrivelse av din og Barfis debut i utstillingsringen Tove!!! Jeg vet ikke helt om det var meningen at jeg skulle le, men det må jeg innrømme at jeg gjorde!!!!!! HERLIG!!!!!!

  Jeg har hatt det akkurat på samme måten, bortsett fra at jeg tvang med meg Ola på den første utstillingen, og jeg syntes det var godt å ha moralsk støtte (nå møtte vi jo Nøve og Nalle for første gang da også, da går det meste greit:o)

  Jeg har heldigvis din instilling til utstilling (du verden for et ordspill det ble;o) - det er ikke så nøye - Milli er Milli "okke som", hun synes det er greit - i motsetning til deg, så synes jeg det er greit jeg også. Hverken mer eller mindre egentlig. I mitt hode er det en slags missekonkurranse, og det får man ta med en klype salt...

  Tove; et kompliment fra meg for at du gjennomførte! Enda så mange tanker du tenkte - DU OG BARFI GJORDE DET (og dere gjorde det f... meg helt alene)!!! Du fikk bekreftet at Barfi-Larfi er rasetypisk, og hun hadde det tydeligvis helt ålreit. Gratulerer med en flott kritikk (av ei flott lappejente, objektiv: NEI!!!!!;o)

  SvarSlett
 10. Men Barfi da!!! Kände inte din mamma igen Isac (Lapinluna´s Alaskan Lapikas)??? Vi på bloggen Lappekoz???
  Du kunde ju ha kommit och hälsat på oss, men inte kände vi igen dig och inte du oss.. :-)
  Jag gratulerade dig/er till BIM och ni VAR duktiga!! Tro inget annat!! Så klart det är roligare med flera hundar att konkkurera med, men kritiken ville ju blivit den samma...
  Vi var jättenöjda med dagen för Isac fixade sitt första cert..:-)
  Heja Barfi!!

  SvarSlett
 11. Gratulerer Tove med en vel gjenomført utstilling. Kritikken skal du være stolt av, og det med svette hender er helt normalt.

  Første gang vi var i ringen på "ordentelig" var jeg så tørr i munnen at jeg ikke fikk frem et ord da vi var ferdig med første runde. Tunga satt fast i overmunnen.

  Du har skrevet om debuten på en måte som mange sikkert vil kjenne seg igjen i. Uansett resultat har du og Barfi fått en masse fin miljøtrening og det er jo en gevinst i seg selv.

  Det er jo nesten helt utrolig at du dro på en utstilling, lykke til på de neste.

  SvarSlett
 12. Herdis: GRATULERER så mye med en flott utstilling med BIR og cert!!! Isac er jo kjempefin :-) Jeg var som sagt litt forfjamset ;-)

  Nei jeg må innrømme at jeg kjente ikke igjen navn på verken eier eller hunder da jeg så i programmet. Men nå husker jeg jo at Herdis blir det snakket varmt om av flere av de andre her på bloggen :-)

  SvarSlett
 13. Hans Th: Hehe, jeg har ikke sagt at jeg IKKE skal stille ut Barfi. Jeg har sagt og holder fortsatt fast på at hun skal stilles 2-3 ganger. Og så vil jeg at hun skal være voksen på utstillingene. Nå er det en viss fare for at det kun blir på den ene.... :-/ Men det er kanskje like greit å prøve seg i tre ulike klasser.

  SvarSlett
 14. Nå har jeg fått med meg plasseringen din og wooowwwww!!!! Ikke dårlig når det var første gang for Barfi. De plasseringene kommer aldri vi til å få.

  Gratulerer igjen!!!!!!!

  SvarSlett
 15. For en fornøyelse å lese om deres første ustilling, veldig underholdene. Og kritikken var kjempebra, den må du være stolt av.
  Ha fortsatt en fin uke og kos deg med OL.

  SvarSlett
 16. Jeg har ikke fått tid å lese hele innlegget ditt. Skal ta det senere. Jeg må bare få lov å takke deg fordi du tar opp en ting som plager vettet av meg!!!

  Det at de har begynt å ale opp show-hunder skremmer vettet av meg. Det er der jeg mener at veien til å ødelegge rasen ligger!
  Håper inderlig at jeg tar feil!

  Ellers gratulere med gjennomført utstilling og godt resultat!!!

  SvarSlett
 17. Dette var bare retten og sletten veldig underholdende lesing, og jeg trakk ogwså på smilebåndet opptil flere ganger. Jeg syns du var SÅ tøff som dro på utstillihng alene - det har nemlig jeg gjort, også..EN gang da Dimma var valp. Følte det akkurat som deg, bortsett fra at vi var ute, så det var nok litt lettere med tanke på andre hunder tett innpå.
  Så bra at dere kom dere helskinnet gjennom det hele og resultatet ble jo bra det, også.
  Gleder meg til neste Islandshunden - det var jo litt gøy å lese eget innlegg i det forrige. :-) Trenger du flere bilder av noen vakre islendere??

  SvarSlett