16. juli 2013

Sommerferie-13

Værmeldingene tydet på at planene om å dra nordover i ferien ikke var noen god ide. Vestlandet så heller ikke helt lovende ut, hvis vi ikke passet på å dra avsted mens det fortsatt var godt vær. Denne gangen hadde vi ingen fastlagte planer for hvor og hva vi skulle. Vi skulle ta det litt på sparket utifra hvordan værmeldingen så ut og hva vi fikk lyst til underveis. Men de to første overnattingene var fastlagt. Vågå var plassen for den første natta. Og da passet det jo bra å besøke nevø Ole Jacob og se litt på arbeidsplassen hans.

ferie-olden 014

Og med litt juks så kom vi oss på høyfjellet også.

ferie-olden 015

Sommeråpen bomveg frå Vågåmo. Den tredje høyeste bilvegen i Norge, til toppen av Blåhøe, 1617 m o. h. Panoramautsikt til tre nasjonalparker: Jotunheimen i vest, Rondane i øst og Dovrefjell i nord. Undervegs avstikker til fjellet Vole, startplass for Rikssentret for hanggliding og paragliding. På toppen av Blåhøe er Jetta telekommunikasjonsmast på 67,5 m. Tårnet vart tatt i bruk i 1969. 1500 m3 betong - som vart produsert på stedet - gikk med til bygginga. Bare antennen veier 40 tonn.

ferie-olden 028

Det er bare å slå fast, det er MYE fjell i dette området, på absolutt alle kanter. Dette var en dag med strålende vær. Vindværet fra dagen før hadde gitt seg, det var sol og ca 25 varmegrader nedi bygda, litt mer normal sommertemperatur på toppen. Det var utrolig disig så selv om utsikten var fantastisk så kan jeg ikke akkurat påstå at jeg så så mye av fjellheimen og toppene rundt oss, det var mer at vi skimtet dem.

Så bar det videre oppover dalen. Og denne gangen så la vi inn et koselig stopp hos Berit.

ferie-olden 046ferie-olden 047

Jeg har til tider mye te på lager, men Berits tesamling gjorde meg målløs av beundring!

Jeg ser at det er mange som skryter av Bakeriet i Lom, så vi la inn et kort stopp der. Og jammen var det mange andre som var der også. Har aldri sett en sånn kø i et bakeriutsalg før.

ferie-olden 058

Her lå det en flott campingplass. Men ikke aktuelt med noe overnatting her for vår del.

ferie-olden 074

På Grotli så lå jammen flyet fra filmen vi så på i vinter eller var det i fjor. Det er ikke hvert år jeg er på kino…

ferie-olden 079

Nattens mål var Olden og en tur opp til Briksdalsbreen først.

ferie-olden 119

Nå har vi sett noen brearmer etterhvert og de er vel egentlig ganske like alle sammen, men det er jo greit å ha vært der. Og jeg innrømmer det, denne var faktisk vakker.

ferie-olden 142 ferie-olden 127

Elva og fossen bidro til det.

Etter to flotte dager med flott vær og flott natur så var det slutt. Vakker natur var det fortsatt, men sola ble bytta ut med skyer og litt regn. Vi satte kursen mot Florø.

ferie-olden 156

Du kan trygt si at dette ikke var den eneste vegstrekningen vi kjørte som fortjente denne prisen…..

ferie-olden 172

Byrkjelo

Da vi kjørte gjennom Hyen så fant vi ut at vi skulle kjøre bortom Sentrum, ja det sto skilt til Sentrum – som viste seg å være en Joker-butikk + kjerka. Tja, joda… det kan vel kalles et sentrum det? Ja og så hadde de jo en flott park, det skal de ha!

ferie-olden 180

Alle vet jo at “oppdageren av AmerikaKristoffer Columbus kommer i fra Hyen?

Etter hvert som fjellene blir mindre steile og høye så kom vi fram til Florø

ferie-olden 185

Mye har forandret seg siden jeg gikk og tråkket gatelangs og ut og inn av butikker her for å bruke opp noen timer ventetid bare pga noen sek besøk på sjukehuset i Florø 3 –4 ganger.

ferie-olden 188

Så satte vi kursen innover igjen til et sted som jeg tror kun er kjent for en ting, nemlig hotellet sitt.

ferie-olden 200

Huset der det ikke (nesten ikke) finnes en eneste 90 graders vinkel. Alle vinduer og hjørner har en eller annen skjevhet.

ferie-olden 197

Men bortsett fra det spesielle hotellet og sikkert en fantastisk solnedgang for dem som er så heldige å oppleve den, så er det ingenting på Brekkestranda, tror jeg. Men det var artig å ha sett dette.

Den fjerde dagen så var det definitivt slutt på finværet og det regnet til tider ganske mye. Planene våre om  å ta et gjensyn med steder som Jostedalen, Veitastrond og ikke minst besøke kjente i Indre Sogn ble avlyst. Vi bestemte oss for å sette kursen mot fjellet isteden. Men selvfølgelig en omvei rundt i Ytre Sogn.

ferie-olden 238

Og her kan man trygt snakke om smale veier! Og så må man kjøre ferger og vi hadde en lei tendens til å komme like etter at den hadde gått. Da er det jo greit å sjekke ut om det er en geocache i nærheten. 1 time ventetid går fort når man tar en tur bortom ei oransj slank nettverksbru.

ferie-olden 242

Brandangersundbrua

Og så kan man slå fast er det er MYE rør på Mongstad

ferie-olden 251

Vi skulle mot Voss og Hardanger og fant ut at vi ikke skulle kjøre nedom Knarvik, men valgte isteden noen mindre veier over Lindåshalvøya. Og ja, de var mindre disse veiene. Nok en gang smal og svingete vei med møteplasser som eneste mulighet for å passere møtende biler. Heldigvis var det få biler å se. Derimot mye hus som var bygd opp med minst en steinmurvegg.

ferie-olden 254

Denne dagen kjørte vi mye på steder vi aldri har vært før. Utrolig mye smale veier og bratte fjell og mye fosser. Det må ha kommet en del regn de siste dagene. Og vi var nesten tilbake til utgangspunktet Brekkestrand før vi kjørte inn mot Modalen. Så var spørsmålet skulle vi velge den “lille” veien om Eksingedalen eller “hovedveien” for å komme oss mot Voss? Vi fant ut at vi hadde kjørt nok småveier og valgte hovedveien 569. Jeg lurer på hvordan den “lille” veien var, for det kan umulig være så mye smalere og dårligere vei enn denne som vi kjørte på.

ferie-olden 270

Vi kjørte forbi mange idylliske plasser, men jeg misunner dem ikke veien de må kjøre hver dag. Et sted på veien kom vi til Hesjedalsfossen. Den fortjente så absolutt et stopp.

ferie-olden 264 ferie-olden 267

Med et fritt fall på over 70 meter kan Hesjedalsfossen være et imponerende syn når den, på sitt kraftigste buldrer nedover fjellsiden og ned i elven like under veien.
Hesjedalsvassdraget er det eneste større vassdraget i Vaksdal kommune som ikke er regulert. Stortinget vedtok i 2005 en supplering av Verneplan for vassdrag, der Hesjedalsfossen tilhører et av 52 vassdrag som ble vernet.
Hesjedalsfossen ligg ved Rv.569 mellom Dalseid og Eidslandet. Veien har i dag asfaltdekke, men fremstår i stor grad slik den ble bygd i 1939. Frem til vegen ble bygd i perioden 1920 til 1939, var befolkningen som bodde i Eksingedalen avhengig av båt for å nå ut til resten av samfunnet. Vegen ble oppdelt i over 200 mindre og større parseller, og lyst ut på akkord til ulike arbeidslag. Etter 640 000 timer og 1 220 000 kr sto vegen ferdig. Anlegget fikk da status som Norges dyreste veganlegg. At vegbyggingen tok såpass lang tid skyldes i hovedsak det ulendte terrenget med stupbratte fjellsider ned mot Eidsfjorden. Stedvis var terrenget så bratt at det var nødvendig med ni tunneler. Langs vegen ble de bygd flere bruer, deriblant steinhvelvbrua "Hesjedalsfossen bru" fra 1930. Steinhvelvsbroen ved Hesjedalsfossen er faktisk en av de nyeste i sitt slag her i landet. Et kulturminne som står i vakker kontrast til det utemmede fossefallet.

Men nå hadde vi fått nok av dårlige veier og tok den raskeste veien opp på Hardangervidda, nemlig om Vøringsfossen.

ferie-olden 278 ferie-olden 280

Jeg er nok mer imponert over selve gjelet / canyonen enn selve fossen. Men det har kanskje en sammenheng med at jeg ikke ser hele fossen herfra.

Planen vår var å finne et sted å overnatte på Hardangervidda for så å gå i fjellet en dag eller to. Vi stoppet på Halne fjellstove og satset på at vi våknet til solskinn.

ferie-olden 285

Men med 4 grader, kraftig vind og regn på morgenkvisten så var det minst like surt som kvelden før. Og selv om jeg hadde veldig lyst på en liten tur i det minste så var det egentlig helt uaktuelt. Og vi bestemte oss for at nå drar vi hjem  og så tar vi heller turen opp igjen på fjellet om noen dager og tar Barfi med oss.

Nå møtte vi finværet rett på andre siden av Ustaoset, og vi kunne jo selvfølgelig ha blitt et sted i Hallingdalen, men nå hadde vi bestemt oss for å dra hjem og da ville vi det. Et sted vi alltid bare kjører forbi, Bjørneparken i Flå tok imidlertid med oss på veien nedover. Der var det en utrolig leken bjørn.

ferie-olden 327

Den oppførte seg omtrent som en unge som bader, i det lille vannet sitt. Og siden så lekte den med traktordekket. Jeg la ikke merke til at de andre bjørnene var like oppi bakken der, før jeg så det på bildet her. Men vi hadde sett dem tidligere på dagen. Jeg må si jeg syns parken var fint laget til og sikkert et drømmested for unger en dag, med både dyr og lekeaktiviteter.

ferie-olden 312

ferie-olden 320

Vi plukket med oss noen cacher underveis også. 15 stk ble det i alt. Bortsett fra en liten runde i Olden så plukker vi med oss en og annen hvis det vsier seg at det ligger en cache der vi har stoppet eller det ligger en lagelig til der vi skal kjøre. men cachene er også med på å lære ossom  steder / historier som vi ellers ikke hadde visst om. Men det blir som sagt altfor lite av slike stopp. Men historien om Singer i Olden.

ferie-olden 158

William Henry Singer var fødd i Pittsburg i USA i 1868. Han arva ei stor formue etter stålfirmaet Singer Nimick & Co, men valde kunsten framfor forretninga. Singer gifte seg i 1895 med Anna Spencer Brugh frå Maryland. Dei møtte kvarandre då han var 25 år og ho 15 år. Paret drog til Paris i 1900 og til Holland i 1901. Dei kom første gongen til Noreg i 1903 og til Olden i 1913. Her likte dei seg godt. Dei valde Olden som bustad, og straks etter fyrste verdskrigen sette dei i gang med planane. Singer bygde atelier i Olden i 1914. Villaen og andre hus på "Dalheim" vart bygde i 1921. Huset fekk ei golvflate på 900 kvadratmeter fordelt på 3 etasjar. Dei flytta inn sommaren 1921.
William ofra seg mykje for kunsten sin, men han likte og å gå på jakt, og han var glad i sportsfiske. Det var kona som tok seg av eigedommen og det daglege stellet på "Dalheim".

Dette fine Vassbruksmiljøet i Takle. Vi hadde ikke stoppet her i regnværet, hvis det ikke var for denne cachen og infoen på cachesiden.

ferie-olden 237

Vassbruksmiljøet er eit restaurert og nydeleg miljø på Takle i Gulen. Her finn du Stampe, kvernhus og slipestein. Opprinneleg er kvernhuset ca frå 1785, stampa frå 1800-talet, men det vart restaurert av lokale bønder i 1995/1996. Stampa var nok i bruk fram til 2. verdskrig.

Og det var selvfølgelig en cache på Blåhøe også som vi plukket med oss

ferie-olden 016

Og en grunn til å stoppe på denne bensinstasjonen i Sjoa som jo så absolutt vekker noe oppsikt.

ferie-olden 006

Med andre ord, nok en flott ferie sånn litt på kryss og tvers av deler enkelet områder i Norge.

Og her finner du enda flere bilder fra turen.

5. juli 2013

Juni -13

Det meste er allerede blogget om, men siden jeg har begynt med disse måned-oppsummeringene så får det vel bli en for juni og.

ag-utstyr 001

Etter en begredelig regnfull mai og våronna som burde vært ferdig midt i mai, var slettes ikke det og nå måtte bare såkornet i jorda enten jorda var lagelig eller ei og innimellom alt regnet så ble det sådd ferdig 4. juni. Dog med ganske store flekker der ugrasset skal få råde plassen aleine i sommer.

WP_000886

I blomsterbedet så var det ikke så store problemer med å “komme utpå”, men så var det det med tid til å plante da, det tar en dag eller to det. 19. juni så var sånn ca 1 000 sommerblomstene kommet på plass i blomsterbed og –kasser.Det er bare 3-4 uker etter skjema det… Jaja, såååå sein har jeg aldri vært før.  Valgte bevisst å plante litt ekstra tett siden jeg så at jeg hadde rikelig med planter og at det ble så seint før jeg fikk plantet. Pga dårlig spiring og forhold så ble ikke planteutvalget helt slik jeg hadde sett for meg, men det blir sikkert brukbart likevel. 

Juni var en måned der alle helger var fullbooket. Vi begynte med ei jobbehelg og det var ei travel helg på jobb. Tydelig at sommeren var på gang.

ag-utstyr 005

Neste helg var det agilitystevne i Bugårdsparken. Er ikke så mye å si om det annet enn at det gikk elendig! Men flotte Smurfedrakter, det hadde vi på! Plusser man på en del cachefunn og en fin kveld  og morgen i Stavern så var ikke helgen så gal likevel.

WP_000841

Vi fikk endelig logget cachen som lå ved denne gamle “telegrafen”. På besøk nr 3 på denne plassen så hadde jeg kontroll og fikk logget cachen.

WP_000834

Utsikten er det fortsatt ikke noe å si på.

WP_000844

Barfi fant det perfekte beite på vei ned igjen.

Siden det var en sånn fin kveld så fortsatte vi å gå og satte kursen mot det søndre blokkhuset.

WP_000848

Et av husene på vi dit har tatt vare på en del av den gamle palisaden.

WP_000854

Det er idyllisk og litt anderledes i Stavern.

WP_000858

WP_000860

Okergule bygninger og gamle militær-boliger preger deler av sommer-byen.

WP_000856

WP_000863

Rikelig med store båter i havna.

WP_000867

Tordenskjold passer selvfølgelig på.

Neste helg var det ag-kurs og IF-treff i Andebu. En slitsomt, trivelig, inspirerende og lærerik helg.

WP_000880

Jeg testet ut en ny variant av Nøve-kaka. En Tove vri og den ble av noen døpt til Tøve-kake Jeg tror den falt i smak påde i Andebu og på jobben.

Etter noen travle dager på jobb som fikk meg til å lengte etter stille vinterdager allerede så var det tid for langfri-helg og en tur til Reykjavik.

Reykjavik-13 137

En flott tur der vi var max heldige med været og med løfte at vi skal tilbake til Island om ikke så lenge.

 

WP_000930

Stadig på jakt etter IF-suvernirer på Island, men sørgelig få å finne. Denne bilder-fra-Island-boka har faktisk hele TO bilder med IF på (av ca 300 bilder)! Jeg fant i alt 4 figurer(disse 2 +2 andre), ingen av den spesielt fine, et drammeglass + en siluttsamling med de 4 Islandske dyra ( lundefugl, islandshest, sau og islands fårehund) på.  Ingen postkort med en IF på, ikke en gang i bakgrunnen. Det er andre hunderaser om det er en hund med.

Siste helgen var det jobbing med rikelig å gjøre. Men vi fikk tid til en tur til Oslo på lørdagsettermiddag sammen med Griseringen. Denne gangen var målet Nasjonalgalleriet med grillkveld et sted i nærheten av Majorstua etterpå. Der bor nemlig Ellen som er i par med den ene grisebonden som faktisk fortsatt har gris. Og Ellen som er kunst-et-eller-annet og jobber der,hadde omvisning for oss i utstillingen Munch 150. Selv om jeg ikke er noen Munch-elsker så blir det noe helt annet å se på når man har med seg en så dyktig guide som Ellen er. Og Munch er ikke bare

Skrik og Sjukt barn, men også mye annet som nok falt mer i min smak.

Mufasa 006

Det begynner så vidt å blomstre litt. Grønt er det i hvert fall i år. Noe behov for vanning har det absolutt ikke vært så langt og ugrasset stortrives i blomsterbed og åker.

WP_000148

Det er kun 1 mnd igjen til Irene er hjemme i gamlelandet igjen Smilefjes