MICO


 C- MICO
             
Født 10.01. 2002 Død 28.02.07 Oppdretter: Gro og Rune Pedersen



Da vi bestemte oss for å få en hund til, så var det to grunner til det. Vi tenkte at Vina ville like å få en hund å være sammen med. Og så ønsket vi en hund med mer fart på agilitybanen enn det Vina har. Denne gangen ønsket vi oss en voksen hund som var ferdig med "bleiestadiet", ferdig dressert og klar til å begynne å trene agility. I tillegg så måtte det selvsagt være en hund som ville gå bra sammen med Vina. Mest av alt så ønsket vi oss en ny Islandsk fårehund. Det viste seg å ikke være så lett å finne. Så da jeg så en annonse om en kastrert, 4 år gammel svensk lapphund, bestemte jeg meg for at det var en bra kandidat.Mico ser ut som en stor svart ulldott, eller en svart bjørn med spisse ører, permanent og krøll på halen. Han er en Svensk lapphund. I følge oppdretteren så er det ikke uvanlig med krøller i pelsen, slik som Mico har, men det er ikke ønskelig. Han har utrolig vakre øyne og når han ligger helt stille med frampotene under kjakene og bare ser på deg… ja, da er han vanskelig å motstå.

Han er en hund som bjeffer mye, spesielt når han leker, når han er usikker, for å varsle at det kommer folk på gården, når det går hunder på veien eller en katt på tunet. Mico og Vina er like sånn, men han har ikke like skarp stemme som Vina.
Mico er rask og leken. Han har veldig lyst til å jage kattene våre. Viss de ligger et sted der han ikke kan nå dem, så står han fortvilet og klynker.

Han er alltid klar for å gå tur. Viss han får kobbelet mellom beina, så løfter han bare elegant på det rette beinet og så er alt i orden igjen. Når vi kommer hjem fra en tur i skauen så har han nesten alltid med seg et lite utvalg av skogens kvister i buksene sine. Det ser ut til at han kan bli en god sporhund. I hvert fall blir han veldig ivrig og drar fælt i bandet når han kommer over et spor når vi går tur.
Mico er et matvrak. Viss han ikke allerede er på kjøkkenet så kommer han garantert dit når han hører lyden av kjøkkenredskap eller at noen dekker på bordet. All mat går ned på høykant, lurer nesten på om han i det hele tatt har tid til å tygge?

I likhet med Vina så kan Mico en del hverdagslydighet, han har bare så lett for å få akutt anfall av døvhet…

Mico er veldig kjælen og elsker å bli klødd på magen. Aller helst skulle han nok ha ligget i sofaen med hodet oppi fanget mitt. Kort sagt: Mico var en herlig godgutt.



 DIVERSE BILDER AV MICO
Smiler pent til fotografen :-)



Alltid på utkikk


Litt snøvær er ikke noe problem for en SL





                                                                                                                                                                      
Litt om LAPPHUND


De tre lapphundrasene er spisshunder og stammer fra hundene de første innbyggerne på nordkalotten hadde med seg. Samene var opprinnelig et jeger- / fangstfolk og hundene måtte dekke flest mulig av menneskenes behov. De var vakthunder, allsidige jakthunder og samtidig nært knyttet til eierne. Etter hvert som samene gikk over til å holde tamrein (1500- 1700 tallet) ble lapphunden omskolert til å holde reinflokken samlet og beskytte den mot rovdyr. Denne utviklingen medførte at de jaktegenskapene som hundene opprinnelig hadde etter hvert ble dempet til fordel for gjeteregenskaper. Hundene skulle ringe inn og drive reinflokken mot eieren. Kombinasjonen av dette kan føre til at hunden i dag ringer inn storvilt og driver det mot eieren.


SVENSK LAPPHUND
Typisk spisshund, rektangulær, noe under middels stor, god reisning. Halen bæres ringlet. Pelsen skal være ensfarget sort eller brune nyanser (solbrent). Det godtas litt hvitt på bryst, haletipp og poter. Pelsen består av dekkhår med tett underull som isolasjon. Den skal danne krage rundt nakke og hals. Kroppen er tett, noe lengre enn mankehøyden. Rett, sterk, muskuløs rygg, dypt bryst og lang hals. Livlig, våken, utholdene, vennlig og hengiven. Den svenske lapphunden er den av lapphundrasene som viser mest jakt- og vakthundegenskaper. Er den av rasene som har lettest for å gjø.
Mankehøyde: Hanner 48 cm +/- 3 cm
Tisper 43 cm +/- 3 cm

FINSK LAPPHUND

Den finske lapphunden har litt av alle urhundens egenskaper, men gjeteregenskapene dominerer og den er dermed en lettlært hund. Typisk spisshund, litt under middels stor. Litt lengre enn mankehøyden, kraftig bygget i forhold til størrelsen. Kraftig hode og kropp, rett og sterk rygg, dyp brystkasse og kraftige bein. Rikelig pels på kropp og hale, lange strie dekkhår, myk tett underull. Halen bæres ringlet over ryggen så under bevegelse, men kan henge når den hviler. Alle farger er tillatt, men grunnfargen skal dominere. Modig, fredelig, lærevillig og trofast.
Mankehøyde: Hanner 49 cm +/- 3 cm
Tisper 44 cm +/- 3 cm

LAPSK VALLHUND

Middels stor spisshund, merkbart lengre enn høy. Kraftig beinstamme og muskulatur.. Langstrakt hode, sterk rygg, dypt bryst og svakt opptrukket buklinje. Halen bæres lett buet ved bevegelse, hengende under hvile. Pelsen består av middels lange, strittende dekkhår og fin tett underull. Farge; forskjellig grader av sort, gråaktig eller barkebrun. Ofte lysere grå eller brunaktig farge på kinn, kroppens underside og bein. Hvite tegninger på hals, bryst og bein er tillatt. Lydig, rolig, vennlig og arbeidsvillig. Lapsk vallhund er mer en enmannshund enn de to andre rasene.
Manke høyde: Hanner 51 cm +/- 3 cm
Tisper 46 +/- 3 cm


Den Finske og Svenske lapphunden blir mest brukt til å gjete i nærområdet. De er bygd for kortere arbeidsinnsatser og har dermed litt kraftig eksteriør, kompakte der ryggen og beindeler er kortere. Selv om den Finske lapphunden er kortere i kroppen (galloppør) enn den Svenske lapphunden (traver), så er de begge tydelig kortere i ryggen enn den Lapske vallhunden. Den Lapske vallhunden har lengre kroppsbygning med høyere og vinklet beinstilling som muliggjør lange skritt og at hunden tar "mye mark" under seg. Dette gjør den til en utholden og langdistansegjetende hund.
I dagens samfunn blir rasene mest brukt som familiehunder.


Mer om SVENSK LAPPHUND

Den Svenske lapphunden er Sveriges nasjonalhund.
Dette er en vakker hund med lang, glatt, svart pels. Pelsen er lettstelt og selvrensende. Behøver kun å børstes en gang i mellom, men bør børstes litt ekstra når den røyter. Du vil oppdage hvor mye underull hunden har i røyteperioden og da forstår du at den trives godt ute i 20 kuldegrader. Det er ikke like lett å skjønne at den sammen hunden også trives helt utmerket inne i stuetemperatur uten å synes å merke temperaturforskjellen. Det er plass til mye søle i pelsen og du bør være forberedt på store sandhauger på stedet der den ligger og tørker.
Hundens hode ser nesten ut som en bamse. Men ikke la deg lure, dette er en tøff og modig hund. Det finnes historier om at den har gått i kamp med både bjørn og ulv uten å tenke på faren for sitt eget liv. Som oftest er det motstanderen som har måttet gi seg. For hunden er rask som et lyn, ruser rundt og stresser motstanderen. Ruller raskt til siden som en svart Ninjo-kriger. Det sies at samene kuperte halen for at det skulle være vanskelig å få tak på hunden.
Svensk lapphund er en vakt- og gjeterhund som elsker å arbeide. Dette gjør den veldig lettlært. Men den krever også mye aktivitet både i form av mosjon og hjernetrim. Den har en god nese og vil gjøre det veldig bra i alle former for brukshund. Agility og lydighet er også bra alternativer. En av de mestvinnende hundene på det norske Agilitylandslaget var faktisk en Svensk lapphund. Den gjeter og vokter ved å bjeffe. Reinen har spinkle bein og derfor får den ikke nappe i hasene slik en del andre gjeterhundraser gjør. Du må være forberedt på at om du velger denne rasen så får du en hund som bjeffer. Både når den arbeider, leker og ikke minst om den er understimulert. Dette er en rase som er avlet for å kunne arbeide selvstendig. Det er viktig at du oppdrar den bestemt og med klare grenser. Ellers kan du få en hund som prøver å overta ledelsen i flokken og med uønsket vokting, bjeffing og uro.
Selv om dette er en aktiv hund så er den veldig rolig innendørs. Det virker som den har en av/på knapp. Den er en hengiven og morsom hund og passer ypperlig som familiehund. Det er en flokkhund og vil av den grunn aldri reise langt ifra fokken sin. Den er ikke spesielt glad i å bade. Svensk lapphund har fortsatt en del av jaktinnstinktet inntakt og kan læres opp til jakthund. Den blir brukt en del til elgjakt. Ypperlig hund for den som ønsker jakthund om høsten og familiehund resten av året.
Dette er en lit utbredt rase. Den har lite helseproblemer.

Denne beskrivelsen er basert på det jeg har lest på nettsidene til Norsk lapphundklubb ,  Svensk lapphund og Sabmebæna Kennel + litt egne erfaringer.