2. januar 2013

Geocaching 2012

Jeg ble litt inspirert av “advent-/julekalenderen” til Kjersti der hun har satt opp sin topp 24-liste over favorittcacher. Nå har jo vi bare funnet 89 stk, så noen favorittliste er vel kanskje litt tidlig å lage. Mens jeg leste Team Pilaris liste så begynte jeg jo å tenke, hvilke av våre  cache-funn ville jeg satt på en topp-3 liste? Det har jeg gitt opp, men heller satt opp en liten liste med beste eller fine cacher basert på ulike kategorier.

NB! jeg kommer til å beskrive en del av cachene såpass grundig at det kan betraktes som spoilere, selv om de ikke er avbildet. Dette gjelder punkt 1 og 3.

1. Beste installasjon.  Hvordan “boksen” er utformet / gjemt.  De aller fleste av cachene vi har logget er av typen plastbokser, gjerne tuppervare av ulike størrelser,

Geocach-april 021

plastrør som ser ut som reagensrør eller bittesmå metallhylser som er magnetiske  eller ulike små esker/dingser som har fått på seg en magnet og ofte festet til skilt, rekkverk og denslags. I en serie på tre så var det tomme leppestifthylser som var tatt i bruk. Altså ingen grunn til å gi noen ekstra kreditt for disse. Det finnes mange morsomme/fine varianter, det er bare det at vi kun har funnet noen få av dem så langt. En cache med en morsom og spesiell løsning er Stensgård kirke / Lima GC2WRQC  Selve cachen er et av disse små plastrørene, men for å få tak i den så må du bruke ca 1 1/2 liter vann som helles opp i et større plastrør, men som er for smalt og langt til at du kan stikke handa nedi for å fiske den opp. Vannet gjør at cachen flyter opp og samtidig så er det ikke bunn i plastrøret sånn at vannet renner ned i grunnen etter hvert. At infoen også forteller litt om Limaspillet, som vi har et forhold til, junior var jo med i det stykket de første 5 årene, gir jo cachen et lite pluss til. Gode koordinater og et enkelt funn. Så langt er denne cachen en klar vinner i kategorien beste installasjon.

2. Beste cache i Nannestad. Vi har ikke vært så flinke til bruke cachingen til å reise på turer. Cachene vi har logget har stort sett vært funnet i nabolaget, i Stavern og så har vi i tillegg plukket opp noen her og der når vi likevel har vært på tur. Vi oppdaget en “ny verden” da vi fikk smart telefon og en geocache-app Smilefjes som blunker Hele 20 av de vi har logget ligger i Nannestad kommune + en del like utenfor kommunegrensa. Steinsgård kirke/Lima ligger forøvrig også i Nannestad. Men jeg  vil si at Gåfossen GC3GQDE er den cachen som ligger på det vakreste stedet. En ganske stor og fin foss her på flate kjedlige Romerike. Og et sted som jeg gjerne drar tilbake til sammen med nistekurven kun for å dra på piknick. Jeg har aldri vært der før, men dette er et populært sted å dra for å bade på varme sommerdager, akkurat som Lima. Men det er stor forskjell på disse badestedene. Mens Lima er et passende sted for småbarn, er Gåfossen et spennende sted for de “tøffe” ungdommene.  Her holdt vi på å gi opp. GPS’n greide ikke helt å bestemme seg for hvor 0-punktet var og vi leitet og leitet og var på vei til å gå til bilen da PE plutselig så den lå der.

Geocach-april 011

Kringlerdalsfossen GC28JF4, vårt første cachefunn) er kanskje like fin eller finere med rester av murene fra dammen som lå der, men veien som går kloss i, trekker ned.

3. Beste “offentlige cache” Allerede da jeg prøvde å lese meg opp på hva geocaching var for noe rart så ble jeg skeptisk til dette med å måtte skjule denne jakten sånn at mugglere ikke skulle forstå hva vi holdt på med. Og planen var at vi skulle gå for å finne de cachene som lå “langt til skogs”. Det har ikke slått til. De aller fleste av cachene vi har logget har ligget på offentlige plasser der det kan være mye folk. En del cacher har vi gitt opp fordi vi syns det har vært ubehagelig å gå der å snoke fram og tilbake for å finne cachen. På Hadeland glassverk er det mye folk stort sett hver gang vi er der og det plassert ut flere cacher der. Denne gangen var vi der etter stengetid og vi kunne leite i fred. Hadeland Glassverk #2  GC2P7CW får en toppplassering fordi den har en utforming som ligger der helt åpenlyst men samtidig gjør at den glir ubemerket inn i omgivelsene og Glassverket har blitt et fint sted som er vel verdt et besøk. Cachen var formet som en mutter og satt på en jernport inn til glassverket. Man må liksom beføle saker og ting for å finne ut om det er løse deler der.  Morsom cache Smilefjes

4. Beste drive-in-cache. Det har som sagt ikke blitt mange lange slitsomme turer for å finne cacher, men mange kjøre bil nesten helt fram til cachen.

Kristiansand 067

View to Fyresvatn GC303PF er en cache som vi logget på veien hjem fra helgeturen vår til Kristiansand. Det var på denne turen vi fant ut at vi kunne bruke smarttelefonen til å finne fram til aktuelle cacher på vår vei. Og denne cachen ligger på en rasteplass med en fantastisk utsikt. Norge er et vakkert land! Et enkelt funn.

5. Beste veiviser. Cacher ligger ofte på steder med en historie bak og får cachejegeren til å oppsøke steder h*n ikke ville funnet på å besøke ellers. Nå har ikke vi vært på så mange slike cacher, men i år…. Smilefjes som blunker Jeg tror jeg vil si at

Stavanger 083

Låtefoss GC2A9GH er det beste eksempelet så langt. OK Låtefoss behøver ikke en cache for å få folk til å stoppe opp, men selve cachen ligger et lite stykke unna der folk flest stopper og får skattejegeren til se fossen og stedet fra en annen vinkel og får fram litt mer av historien bak om hvordan det var der før i tiden. Cachen ligger et sted midt på helt til venstre i bildet, det det før lå et hotell. Og Låtefoss er en vakker foss og en utrolig flott bru, det er nå helt sikkert.  Et annet eksempel er Puttemyra GC30E1K et kjedelig sted og ikke noe fint med den, men hvem i all verden skulle tro at det ligger en kunstgrassbane akkurat der, midt inne i skauen??? Altså et eksempel på en cache som viser deg noe uventet.

6. Beste og flotteste cache. For meg så må det bli en cache som for meg ut på en fin tur, har en morsom/spennende installasjon og ligger på et flott sted. Den cachen har vi ikke funnet ennå. MEN jeg har logget cacher som har fått meg/oss ut på fine turer. Så hvis jeg lager en topp-3-liste, så har jeg foreløpig ingen på plass nr 3. Så da må det bli en topp-2 liste Smilefjes som blunker 

WP_000069

Bitihorn Es-Ja #70 GC1EJ5B En flott fjelltur, ikke så altfor slitsom og som de aller fleste greier greit om de tar tida til hjelp, men ille nok for en dårlig trent kropp. Dette er en tur jeg hadde tatt uansett, men det blir ekstra morsomt når det også kan logges en cache der. Det er også 2 ulike veier opp til toppen. En helt ordinær cache, men et fantastisk utsikt på stedet. Og det er imponerende at noen tar på seg jobben med å legge ut en cache på et sånt sted, for det krever en del tilsyn, noe som forplikter cacheeier å gå denne turen flere ganger. Jeg ser at det kun et 70 som har logget denne og det er ganske morsomt å lese en del av loggene til folk. Det er ikke bare jeg som er dårlig trent forstår jeg.

Romsdalseggen 212

Romsdalseggen 213

Big View GCXVDC Dette må jo bare være vinneren!

Romsdalseggen 173

En fantastisk tur over Romsdalseggen, som også er en tur som jeg hadde tatt uansett, men morsomt at det også kunne logges en cache eller to på turen. Jeg ser forresten at jeg er den 49. og siste som har logget denne.

Romsdalseggen 222

Denne cachen er en helt ordinær cache, men ligger på et fantastisk utsiktspunkt og som i likhet med et annet kjent sted “det er flere veier til Rom”

Romsdalseggen 196

har flere varianter av turer for å komme seg til denne cachen. En kort, men veldig bratt tur, den lange og skumle veien over Romsdalseggen eller en snillere variant over fjellet.

 

Ja det var geocachingen vår i 2012. Tror vi kommer til å logge minst like mange i 2013 og at vi kommer til å ta med oss nistepakke og tursekk for å dra på flere cacheturer i skog og mark og andre spennende steder med en historie bak.

7 kommentarer:

  1. Kjempemoro å lese!!! Og moro at du har delt de opp i kategorier, det satt jeg veldig pris på. Og såvidt jeg kan skjønne, har jeg ikke logget en eneste en av de på lista di, så jeg har litt jobb foran meg. Selv om jeg er rimelig sikker at de på Romsdalseggen aldri blir logget...
    At geocaching tar oss til steder vi ellers aldri hadde sett, er vel det jeg liker aller best med hele hobbyen. Og bildene dine er absolutt bevis på steder man burde dra til. Låtefoss har jeg vært ved en gang for maaange år siden, må jo få logget cachen der også en eller annen gang ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg vurderte om jeg skulle ta med en kirkecache også og da hadde det stått mellom Heddal og Stavern. Eller Grungedal med det beste gjemmestedet.Heddal burde nok vunnet, vanskelig å slå den bygningen. Tror det er den eneste cachen vi begge har tatt. Men du skal ikke se bort i fra at vi logger noen av "deres" i løpet av året :)

      Ser ingen grunn til at du ikke skal komme deg til Big wiev :)

      Slett
    2. Synes dere skal legge årets ferietur (eller ihvertfall en av de) til Østfold og Svergies vestkyst jeg altså, bare sørg for at jeg er hjemme først :p
      Høydeskrekken min er en STOR grunn til hvorfor jeg ikke skal komme meg dit, men jeg er ekstremt fristet allikevel! :D

      Slett
  2. Fantastisk..er så man får lyst til å prøve selv ,)

    Håper du får et flott nytt år, med enda flere favoritter i "boks" ;)

    SvarSlett
  3. For en fin oppsummering :) Virker som en fin hobby dette!

    SvarSlett
  4. Herlig! Drømmer meg aldeles bort og ser bare tydeligere og tydeligere at dette er en hobby jeg bør komme igang med!

    SvarSlett