12. august 2022

Sommerblomster

 

Det pleier å ta sin tid før det blomstrer hos oss.

Et ekstremt villnis ble det i år. det er vel spesielt to årsaker til det. Dårlig planlegging. Frø blir ofte kjøpt fort å gæli i siste liten. Og så planter jeg bevisst veldig tett for å drukne / gjemme ugrasset + at jeg prøver å få plass til de fleste av plantene jeg har fått fram og det er jo som oftest en god del flere enn det som egentlig trengs.

Men det blomstrer, det er jo tross alt det viktigste.


I år ble det to nye bekjentskaper. Salvi Denne blå + en rød sort som fikk en veldig dårlig plassering og egent har druknet sammen med ugrasset. Fargen på den blå er fin, men jeg syns den tapte seg altfor fort.

Solhatt kjøpte jeg fordi jeg så et engelsk hageprogram på TV og der sa de at det var en veldig fin blomst. 

Joda, jeg tror jeg er enig i det. Jeg syns den er fin, men den brukte veldig lang tid på å komme i blomst. Jeg tror den skal få en ny sjanse neste år.

Tagetes pleier å være en enkel blomst å få til. Vel jeg sleit med å få den til i år. Både fra egenhøstet frø og kjøpefrø. Jeg kjøpte to typer og det viste seg at den sorten som jeg fikk til var mye større blomst enn det jeg hadde sett for meg. Jeg brukte som sagt ikke så mye tid på å studere frøkatalogen...

Blåkorgen pynter opp med blåfargen sin.

Jeg er litt usikker på hva denne heter. Jeg har brukt egenhøstet frø her. Litt googling tyder på at den heter Kronkrage, ikke det jeg trodde den heter, men... Både gul og hvit er samme sort tror jeg.

Pyntekorg er en sort jeg er glad i, MEN jeg sliter med å få toppet både denne sorten og Kronkragen så dermed ender jeg med noen tynne strante blomster. Jaja, det kan jo være greit med noe høydeforskjell. Men Pyntekorgen ble det ikke noe greie på i år.

Californiavalmue syns jeg er ganske fin. Denne har jeg plantet ut et år og så sørger den for å frø seg selv år etter år. 

Ringblomster har jeg sluttet å så selv. For den sår også seg selv og det ender alltid med at de plantene ser mye bedre ut enn de jeg har sådd inne.

Jeg pleier å kjøpe noen planter i tillegg. Lobelia, aner ikke hva den gule heter. Solhatt bakerst.

Georgine og Lobelia.


Clematis. Jeg lever fortsatt i håpet om at den blå typen fortsatt er i live og blomstrer etter hvert.

Staudene mine tar over mer og mer av plassen i blomsterbedet. Jeg må bare lære meg at rosehekken alltid blir mye større enn det jeg tror, så jeg bør flytte staudene litt lenger ut.

Det er altfor tørt inntil husveggen så der har jeg laget meg en vei isteden. Håper egentlig på at terrassen skal utvides og få en liten tarm langs husveggen her.

I tillegg er det et par felt med Statice + noen Blomkarse som egentlig har druknet i de andre blomstene.
Det er jo lov å tro at jeg prøver å bruke litt mer tid på å velge ut frø neste år. Nå har jeg i hvert fall funnet et sted der de har et bra utvalg.

2 kommentarer:

 1. Selv om du mener det er villniss, så synes jeg det ser ut som en bugnende overflod av vakre farger :)
  Klematisen min har fått en eller annen sykdom på seg i år, så når frosten kommer skal jeg klippe den helt ned. Jeg pleier ikke å gjøre det, men vet at man kan gjøre det, så da forsøker jeg.
  Georginer er mine absolutte favoritter (sammen med roser), men jeg er for lat til å grave opp og ned knollene for hvert år. Men i år kjøpte jeg meg 4 av de i potter den nest siste dagen i mai, og de har stått med blomster gjennom hele sommeren. Fortsatt en del knopper igjen, og det er moro! Så får vi håpe at frosten ikke kommer brått og brutalt og tar de før de gir seg på egen hånd.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, georginer er fine. Naboen hjemme hadde alltid så mange fine av dem. Fikk noen røtter av henne og har kjøpt selv senere, men det blir jo aldri noe greie på dem for jeg steller dem ikke godt nok om vinteren + for kort sommer hos oss. Så det har jeg gitt opp. I år kjøpte jeg to sommergeorginer og i hvert fall den på bildet har blomstret masse fram til nå. Det er tørt hos oss så det spørs hvor lenge blomsterbedet vil være frodig i år. Syns det begynner å tape seg allerede. Jeg vanner noe, men ikke mye.

   Slett