12. februar 2016

Geocaching - Nytt utlegg, skal/skal ikke?


Da vi begynte med geocaching var vi ikke en gang inne på tanken på at vi skulle legge ut egne cacher. Etter 2 ½ år med geocaching så fant vi ut at vi kanskje skulle prøvelikevel og nå har vi 15 egne utlegg + 1 som vi har arkivert. Hele 11 av disse er i en «trail» på vei opp til Nipkollen, et utkikkspunkt her i Maura. Vi har fortsatt holdningen at vi ikke skal legge ut så mange egne cacher, så da vi la ut denne Nipkollen – trailen så var tanken at dette var de siste cachene vi skulle legge ut. Så istedenfor å henge ut 11 petrør, så fant jeg ut at her fikk vi bruke opp de ideene vi hadde. Denne trailen består dermed av enkle funn (som det visstnok skal være i en trail), bortsett av en, men det er litt mer varierte og kanskje overraskende «bokser» enn det jeg tror er vanlig i trailer. Og det har blitt mottatt ganske så bra og resultert i en del «gode logger»


Maura og Nannestad er ikke verdens navle. Det er faktisk et sted ingen vet om / drar til om de ikke har et spesielt ærend i bygda. Og bortsett fra 1 av cachene våre så ligger alle et stykke fra veien. 9 av dem må du gå ½-4 km (+ veien tilbake igjen) for å kunne logge og dette resulterer i at cachene har dårlig med besøk. Uansett hvilke grunner geocachere gir for at de holder på med denne hobbyen så viser det seg stadig vekk at cacher en må gå mer enn 100 m til får lite besøk. Men det er stort sett på slike steder det er aktuelt å legge ut cacher for oss. Både fordi det er slike cacher vi liker å finne ( i hvert fall jeg) og fordi vi ikke vet om noen aktuelle plasseringer i  veikanten eller ved offentlig bygg.   Så da sitter en igjen med spørsmålet, burde vi legge ut cacher i det hele tatt?
 

OK, hvorfor legger vi ut cacher?

·         Det er et sted vi gjerne vil vise fram og som vi mener bør ha en cache.

·         Det er en historie vi gjerne vil dele.

·         Det er en artig oppgave/boks vi gjerne vil legge ut.

·         Det er få nye cacher i Maura. Flere cacheutlegg gjør de eksisterende cachene mer attraktive å finne.

·         Flere bør bidra med utlegg. Hvis alle tenkte som oss «at det er de andre som skal legge ut cacher» så vil det jo bli sørgelig få cacher å leite etter.

·         Det er morsomt å få tilbakemeldiger i form av «gode logger».

Ja, for loggene er belønningen vår. Gode logger er morsomt å få og det er de som gjør at en får lyst til å legge ut en ny cache. Samtidig så er det litt kjipt å få en enkel TFTC på en cache som vi har lagt ned mye arbeid i, selv syns er ganske spesiell, artig eller fin uten noe som helst kommentar om dette.. Men selvfølgelig er jo hvert besøk og logg en belønning, det at noen  faktisk  har tatt seg bryet med å finne akkurat vår cache :) 
 Som sagt så har vi lagt ut cacher der vi ikke kan forvente å få mange besøk. Og da mener jeg virkelig FÅ besøk, kanskje færre enn 5 logger på et år. Så da dukker jo tanker som dette opp: hva er vitsen? Skal vi virkelig legge ut en cache? Det tar tross alt litt tid, krever en del forarbeid, koster en del penger og binder en opp til å vedlikeholde denne cachen en god del år framover. Så hvorfor gjør vi dette?? Og svaret på det spørsmålet er da ofte, "nei vet du hva, dette er bare tull". Enten får vi legge ut en cache der det kommer til å bli mye besøk ellers så får det være. Det er forresten ingen grunn til at vi skal dra geocachere til Maura ;) Men så dukker det plutselig opp en ny logg. Kanskje på en av de cachene som ikke har hatt besøk på ½ år. Slike logger som disse f.eks. :
På bærtur med matpakke, kaffe, kaker og svigers:) Dette er en fantastisk plass, og blir så imponert over naturkreftene som manifisterer seg her. Vi tenkte at om vi skulle lage en cache en gang så var det her :) Tusen takk for en fin skatt i dag, denne fortjener blå sløyfe og litt til!
Første funn i år på en nesten perfekt cache! Dette er geocaching på sitt beste, en attraksjon som ikke er så lett tilgjengelig der det er perfekt med koordinater, en skikkelig attraksjon, perfekte koordinater, boks som er fint plassert og med byttegjenstander. Soleklart poeng fra meg!
Parkerte ved Gamle Hadelandsvei og var litt overrasket over at det fortsatt var mye sne på skogsbilveien nedover. Snøen var ganske hardpakket, så det gikk fint å gå. Stien inn var bar.
Etter logging gikk turen videre litt forbi Leirsjøhytta, ut på en odde, og litt langs vannet. Hit har jeg hatt ønske om å komme siden jeg kom til Hadeland. Et meget vakkert område med vannet og skogene rundt, bare litt skjemmet av suset fra nyveien.
Mange takk for cachen som var motivasjon til å komme hit idag


Og det å få slike logger det syns vi er så moro at selv med bare en slik logg i året så er det faktisk verdt det å legge ut en cache syns vi. Da kommer plutselig lysten til å legge ut en ny cache også.

Så er jeg endelig framme til poenget, det som står i tittelen. Skal vi legge ut flere cacher? Da vi dreiv på med Nipkollen-trailen så var vi ganske klare på at nå skal vi ikke legge ut flere cacher. Nå har vi gitt vårt bidrag og behøver ikke ha dårlig samvittighet med tanke på det. Vi har satt Maura på geocache-kartet og vi har fått brukt opp de fleste av ideene våre. Punktum finale.

Men....  så dukker det jo stadig opp noen nye ideer. En historie som skulle vært fortalt, en artig oppgave, en spesiell boks og ikke minst noen fine plasser som burde fått sin egen cache. Skal / skal ikke???

Det er nok ganske stor sannsynlighet for at vi legger ut den litt spesielle boksen som også i så fall skal plasseres et sted som har noe (ikke mye, men litt) å fortelle og i tillegg ligger nær veien. Joda, den blir nok utplassert. Trur eg....  Må bare få i gang PE med å kreere boksen først.
De fine stedene sitter nok litt lenger inne. På noen av disse hadde jeg hatt lyst til å legge ut noen bokser som krever kreativitet og håndtverksgener som verken PE eller jeg har. Og når dette i tillegg er på plasser som jeg er ganske sikker på medfører få besøk. Ja da er jo spørsmålet nok en gang. Hvorfor skal vi legge ut en cache der? Har en mistanke om at svaret her blir at vi i såfall legger den ut for vår egen del. At vi vil at det skal legges ut en cache med akkurat denne utformingen og på dette stedet. Vel – unasett så mangler vi de riktige genene. Så jeg jeg tror den ideen skal legges nede på kistebunnen. Og bli liggende der...


 
 
Så har du Romeriksåsen da. Det hadde jo vært veldig fint med flere cacher langs de blåmerkede stiene der. Det er både historiske «rester» og idylliske steder flere steder langs stien. Men for at jeg skal kunne legge ut en cache så må jeg først finne et egnet sted til å legge cachen, så bør jeg ta minst to turer for å ta ut koordinatene. Og så en tur for å plassere ut selve boksen. Ok, nå kan noe av dette kombineres, men 2-3 turer blir det i hvert fall for å få cachen på plass. Og så må jeg jo huske på at det blir minst 1-2 turer for vedlikehold hvert år. Og siden denne turen tross alt er et stykke unna, fort blir på en god del km osv, så har fornuften slått til og gravlagt disse planene også. I hvert fall lagt dem på is. Isteden så legger jeg ut noen hint i ny og ne om at kanskje noen andre kan legge ut cacher der. Da kan jeg jo logge disse cachene selv. Dette er jo en fin tur i seg selv, men det er jo ingen tvil om at fine turer blir enda bedre om en samtidig kan logge noen cacher på turen, ikke sant? På Jutulen burde det også vært en cache. Det er egentlig plass til mange nye cacher på åsene rundt her.

Så var det den historien da? Og den andre spesielle boksen og oppgaven. Skal / skal ikke? Det er noe med at det er spennede å «vise fram» ideen og så er det jo som nevnt morsomt å se hva andre geocachere sier om disse ideene da.

Tja, jeg har i hvert fall innsett at jeg skal slutte å si at vi ikke skal legge ut flere cacher. Så får vi nå se hva det blir til. Tror det er dumt å legge ut for mange. Ikke forstår jeg hvordan folk orker å ha over 100 cacher å vedlikeholde og ikke minst motta mailer med logger på alle disse. Joda det er jo kjempemorsomt med logger, men når det plinger inn den ene TFTC etter den andre eller 20 lange felleslogger og så må du lese igjennom alle for å se om det kanskje står noe nytt i en av dem eller info du bør få med deg. Nei det skal ikke være lett å være CO. Men du og du så glad jeg er for at de legger ut alle disse cachene, sånn at vi kan prøve å finne cachene de har lagt ut :)
Hmmm skal vi legge ut den/de cachen /-e eller ikke???

4 kommentarer:

 1. Klart du skal legge ut! Nå er ikke jeg i den kreative banen som dere er, men jeg liker å vise frem plasser. Derfor har jeg en haug med bokser liggende og vente på at de skal bli lagt ut. Planene er mange, stedene å legge ut er også mange, men for meg blir det litt tiltak å komme seg ut, for som du sier, man må ut ihvertfall to ganger. Eller...jeg klarer å legge ut en boks ved å bare dra ut én gang også. Lage ferdig beskrivelse med cirka-koordinater hjemme, lage ferdig boksen med navn og GC-kode hjemme, dra ut og finne rett sted og ta ut skikkelige koordinater og legge ut boksen der, og så dra hjem, rette opp i beskrivelse og koordinater og så publisere.
  Jeg har jo Gapahuk-serien min som fortjener å bli utvidet, jeg må bare finne de gapahukene jeg har blitt tipset om først. Jeg har en trail jeg har tenkt på i et par år. Jeg har noen flere utkikksplasser i nærheten av andre cacher jeg har, hvor jeg også har lyst til å legge ut. Men jeg har det ikke travelt. Og skulle noen andre legge ut på de stedene før meg, er det helt greit.
  Man skal aldri slutte å legge ut, men man trenger ikke legge ut flere titalls hvert år hvis man ikke har lyst til det :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Om noen andre legger ut cacher på steder jeg også har tenkt på, anser jeg bare som positiv. Da får jeg jo muligheten til å logge den selv :)Og slipper alt arbeidet. Men jeg har vært litt bekymret noen ganger for at andre skal legge ut en cache før meg med samme ide som vi har hatt om slike spesielle cacher. Da må vi jo bare skrinlegge den ideen. Blir for dumt å legge ut to like i det samme området.
   Joda det går nok fint an å legge ut en cache med bare en tur. men jeg er så vinglete med tanke på plassering og veldig redd for å publisere dårlige koordinater så jeg ønsker å ta ut koordinatene på minst 2 ulike dager. Men joda jeg har lagt ut cacher etter bare å ha tatt ut koordinater på en tur. Fordi jeg har endret plasseringen i forhold til der jeg tenkte første gangen jeg var der og tok ut koordinatene. Det har heldigvis gått ganske bra. Et godt hint kompenserer jo for dårlige koordinater.

   Slett
 2. De boksene en må gå et stykke til er absolutt de som er verdt et besøk. Det er også de cachene som får de beste loggene. Jeg plukker de sentrale bare fordi de er i nærheten og for å få litt erfaring i å plukke med seg de utallige typene som finnes. I år har jeg en ambisjon om å finne 300 stykker. Hittil har jeg funnet 54 så jeg ligger godt ann. Jeg startet denne hobbyen 1.januar i år, men håper på flere år. Det er en forholdsvis billig hobby og du kan drive med den, uansett hvor du er i "verden". Når en legger ut egne cacher så blir en mer bevisst på hvor morsomt det er å få en god logg tilbake. Ikke bare den kjedelige tftc. Men det er ikke mye å skrive i en logg om man plukker 7 på en runde i byen...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja takk begge deler sier jeg. Tur-cachene er helt klart mine favoritter, men det er kjekt med de som ligger etter veien også innimellom. Og kirker er jo veldig greit. Har man ikke en plan for bilturen og kjører forbi en kirke så er det bare å stoppe der. Som regel finnes det en cache der og det er god parkeringsplass og forhåpentligvis ikke så mange folk.
   Er imponert over alle funnene dine.

   Slett