8. januar 2010

Nytt år…

Jeg skal/ bør/ må egentlig sitte å jobbe med div parpir- kontorarbeid nå, men får liksom ikke begynt.  Kan du skjønne det ;-) Så da sitter jeg isteden her da…

Jeg fikk dette bildet på mobilen her forrige dagen:

untitled  Har du sett noe så søtt? jeg blir helt sjuk og det var rett før jeg satte meg  på toget og tok turen over til Sogn og flytta inn i geitefjøset :-) I disse dager er det travle tider der. Joda valper er nydelige, men jeg vet ikke om de slår killinger likevel? De bare så utrolig søte,  herlige og morsomme! Det ble ingen togtur så jeg måtte trøste meg med litt mimring isteden og gikk og fant fram to bilder jeg hadde på veggen  lenge.   Dette begynner å bli lenge siden så jeg har ingen digitale bilder fra den tiden så dette er fortografier av fotografi.

 

nyttår 013

nyttår 011

Jeg  jobbet som praktikant på en geite-og sauegård oppe i bratta der jorda kan nesten dyrkes på begge sider. Mine verter Mette og Leif er verdens beste og triveligste folk du kan tenke deg :-)Tiden jeg var i Aurland var før alle de lange tunellene kom, Høyanger-tunellen ble åpnet denne vinteren, men det hjalp ikke oss i Aurland. Dyrlegen bodde i Lærdal og om vinteren var det kun mulig å komme derfra med båt. Var ikke dyra så smarte at de ble sjuke den ene dagen i uka dyrlegen var på besøk i Aurland så fikk vi greie oss selv. Og det var nettopp det vi gjorde. Da Krølle (lammet) brakk beinet sitt, spjelket Leif det etter beste evne og lammet flyttet inn på kjøkkenet vårt noen dager til han ble bra igjen. Han luktet så utrolig godt og ble verdens beste koppelam :-) Ei av geitene hadde problemer med fødselen. Heldigvis fikk vi hjelp av en i bygda og fikk ut killingene. Hele tre stykker var det. Den ene var død, den andre var vanlig og ble oppkalt etter sin redningsmann Erik og fikk dermed navnet Erika. Den tredje var veldig liten og fikk navnet Femina. Disse tre ble helt spesielle og  fulgte oss tett hele våren og sommeren. Femina fortsatte å være liten, men var like kvikk og rask som alle de andre. På bildet ser du Femina (bak og på eget bilde) Tulla (buhund) Erika ligger i fanget mitt og Krølle.  På denne gården hadde de spælsau, de er så blanke og fine i hodet og på en måte mye spinklere enn dalasau som vi hadde i Leikanger. Hmmm,  jeg har visst blitt litt eldre på  28 år ser jeg… ååååh som jeg savner den tiden med disse  folka og dyra :-) Erna: Jeg MÅ gjøre alvor av å benytte meg av tilbudet :-) Selv om pillad’n ikke er så små søte lenger til sommeren.

Ser de aller fleste skriver om bikkjer som var flinke og  tok begynnelsen av det nye året helt fint. Så bra! :-) Vina er dessverre ikke en av dem :-( men hun overrasket likevel positivt. Jeg hadde bestemt meg for at jeg skulle ta henne med meg ned i grisehuset i løpet av kvelden. Men jeg avlyste dette siden Vina var svært så rolig. Hun bjeffet på noen raketter tidlig på kvelden. Da avledet jeg henne med litt aktivitet og så lå hun helt rolig  under bordet i nærheten av oss resten av kvelden. Og selv om vi bor på landet så skyetes det opp masse raketter rundt oss hele kvelden, det er nemlig mange store boligfelt rundt oss. Men som sagt Vina tok det hele med ro, tror hun lå og lot som hun ikke hørte dem. Barfi tok det også med ro, hun var en del ute også. Men sånn var Vina også første året. Jeg har hørt at de må være over 1 år før du ser hvordan de blir. Siden det gikk så bra så ble vi værende inne, men lot som ingenting vi også. Men så, like før midnatt da det virkelig satte igang å smelle, ja da greide ikke Vina å late som ingenting lenger. Hun bjeffer ikke, men du ser hun har det vondt og hun skjelver over hele seg. Så da sprang vi ned i grisehuset likevel og du verden som det smalt. I den ene avdelingen der så er både vegger, tak og gulv av betong og dermed ganske lydtett. Det eneste vi hørte var da den nærmeste naboen sendte opp sitt kraftige batteri. Så neste gang blir fødeavdelingen omgjort til festsal og vi flytter inn der tidlig på kvelden :-)

Det er nå 2 mnd siden løpetid og Vina har endret sin oppførsel, reir skal bygges og leker skal bæres på. Hun er ikke veldig hardt angrepet så jeg bryr meg ikke så mye om det, bortsett fra at det er kjedelig å våkne midt på natta av at hun graver i senga si. Jeg ser at det gies råd om at de ikke skal få beholde sine “unger”.  Hvorfor?  Må innrømme at jeg syns det er litt morsomt å følge med på, samtidig som det er trist. Så det er litt ettersom om jeg tar fra henne “ungene” eller ikke. Hjelper det å la tispa få et kull? For Vina så er det uaktuelt, kommer tilbake til det seinere en gang tror jeg.  Sterilisering er vel også en løsning. Men som sagt så er dette ikke noe stort problem og det varer kun noen dager. Det eneste som bekymrer litt er at det kan se ut som problemet øker litt for hver gang.

nyttår 008

Kun det beste er godt nok, reiret må jo være i sofa’n eller senga ;-)

nyttår 016

Vina med en av “ungene” Hun har ingen favoritt. Bare at den skal pipe når hun biter på den og det gjør hun masse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ellers er det her som hos dere andre, kaldt. Vi kan nok ikke skryte av mer enn –25 grader, men det biter godt i kinna det og. Ellers så er jo i og for seg kulda ikke noe problem. Vel og merke så lenge ikke vannet fryser, strømmen går, bilen starter osv. Kle på seg er jo ikke noe stort problem og bikkjene har masse pels. Barfi liker seg godt ute  også i kulda, men de siste dagene har hun vært ganske rask med å komme inn igjen. Grisene våre er samlet i fødeavdelingen og der er det godt og varmt og ikke noe problem. Ja bortsett fra at ventilasjonen ikke går så mye som den burde. Vi tør ikke dra inn altfor mye kald luft. De to andre avdelingene er derimot bånntæla. Om noen uker må vi flytte griser ut der også og det kan by på visse problemer… Den tid, den sorg.

19 kommentarer:

  1. Det var moro å se bilde av deg som "ung", der er du akkurat som Unn-Tone beskrev deg. Med lange lyse fletter.

    Jeg synes også geiter er morsomme. Men har skjønt det er litt jobb med dem, sånn i forhold til å holde dem på et sted. Er nok ikke helt enig i at de er søtere enn en lappvalp, men så har jeg ikke vært så mye bort i geitekillinger.

    Kaldt og godt ja. Det har vi det, men det er bare å kle seg. Har ikke noe problem der. Klær har jeg masse av og har også investert i masse ull i år. Ikke noe som slår det. Foreløpig ingen problemer unntagen bilen som streiket i dag. Den startet plutselig av seg selv. Så den er i orden igjen.

    SvarSlett
  2. Tove, av deg å geita! Geiter har jeg også lyst på..herlige morsomme dyr! Men kanskje litt for sprettene til et småbruk?..

    Stakkars Vina..Jeg vet ikke hva som er best, ta vekk ungene eller la de bli??

    SvarSlett
  3. Ups..noe av kommentaren min forsvant visst!

    Kjempe koseligt bilde tove ,av deg å geita!!!

    SvarSlett
  4. Koselig med slike mimrestunder innimellom :-) Det må jo ha vært en flott erfaring å få en slik praktikantjobb. Koselige bilder av deg og dyra.
    Stakkars Vina, jeg vet heller ikke hva som er best. Leia hadde det slik en gang, etter et par dager gjemte vi pipeleken. Hun lette litt etterpå men det gikk fort over så glemte hun hele greia.

    SvarSlett
  5. Nina, ja Unn-Tone bør kunne kjenne meg igjen der. Vel og merke om hun husker 100 år tilbake ;-)

    SvarSlett
  6. Så kjempekoselig bilde! virkelig idyllisk :)
    Stakkars vina, får håpe hun kommer over det raskt.. :)
    Her har vi tatt ned juletreet, resten av pynten forsvinner i morra-.- jula er over.
    Her er det veldig kaldt for sunnmøre å være, rundt minus 15. Det er ikke ting her beregnet for, så vi sliter med litt forskjellig.. men lest på nettet nå at det vistnok skal bli litt mildere her, så det er bra! kommer dog litt ann på hvor man leser...bra at grisene dine har det fint. dere er vel litt mer vant til slikt vær.. ;)

    SvarSlett
  7. Uffja, jeg misunner ikke deg i disse dager Marte. Du verden så slitsomt ting er når det fryser og det går MYE vann til dyra våre. Enn så lenge går det bra i grisehuset. Framhuset er ikke av de beste så vi må "kle på oss"

    Vina har vært rolig i dag :-)

    SvarSlett
  8. Du såg ut som ei skikkelig bondetuppe, du Tove. Jeg er sikker på at du kosa deg. Ordentlig idyllisk bilde, men som du beskriver så var det ikke bare romantikk hele tida. Var du ikke i Hemsedal en sommer også? mener du skreiv noe om det en gang.

    Stakkars Vina. Bienna har vel det samme "problemet", husker Hanne skreiv at hun ble anbefalt å fjerne "ungene" med en gang (og hvordan Bienna satt utafor skapet og ula etter dem). Kjenner ei tispe som fikk innbilte svangerskap og unger, først etter ett mislykka svangerskap..

    Forferdelig tull med disse nyttårsrakettene!! Skulle ønske det ble totalforbud, ev bare på offentlig steder.

    Ha ei god helg!
    Jeg skal på varetelling imorgen. Vi skal telle grasshopper og fisk, kan tro det blir moro :o)

    SvarSlett
  9. Den fine bikkja ved siden av deg, hva er det?

    SvarSlett
  10. Synnøve Solbakken-Tove :-) Artig å se bilde fra den gang da. 4-5 år siden??? ;-) Du skriver så det er en fryd å lese; detaljert og levende.

    Stakkars Vina. Har ikke tenkt over hvordan det er å ha tispe, men det kan ikke være bare greit når de har det slik...

    Geiter er artige dyr, skulle ikke vært meg i mot (ikke si til Steffen at jeg har sagt det!!!!!!!!)

    Får meg ikke til å klage over kulden her heller nei. Blir liksom litt pinglete med 17 minus her, når andre strever med minus 30 og det som verre er... Flott med skikkelig vintervær iallfall :-)

    Riktig god helg, Tove!

    SvarSlett
  11. Nøve: Leser du nøye så står det Tulla (buhund) Den svarte vakre jenta heter Tulla og er en buhund. Hun bjeffet, som spisshunder flest når det kom noen og var ellers ei orndentlig godjente.
    Joda for å ta en oppsumering av hvor jeg har vært: praktikant på ku i Fet (Akershus), praktikant i Aurland (Sogn) på støl i Hemsedal. 6 år i Leikanger (Sogn) og resten i Maura og vokst opp i hedrum (Vestfold)

    SvarSlett
  12. Her var det masse koselig lesing, Tove - og så gøy å se bilder fra "gamle dager." Lengter tilbake??

    Å, jeg får så vondt av Vina på nyttårsaften - dumme naboer!! Men så bra at Barfi forholdt seg rolig.

    Vet ikke hva som er best i.f.t. inbildte svangerskap jeg - men det beste er vel å gjøre som deg - ikke lage så mye oppmerksomhet rundt det....Men jeg ble nå litt nysgjerrig på fortsettelsen du skal ta en annen gang....om Vina...

    SvarSlett
  13. Irén: Bor ikke du ved kysten? -17 der er vel SKREKKELIG kaldt? Ja det gjelder vel deg også Marte.

    Ikke gjør så stort nummer ut av det med Vina og inbildt svargeskap. Hun har et lett tilfelle og ikke noe stort problem og det er igrunn mest morsomt. Det går greit når jeg tar vekk ungene hennes også. Litt piping og så gir hun seg. Og hun har ikke noe problem med å gå ut på tur.

    Camilla: Uff nå har jeg visst "lurt" deg. Det kommer ikke noe spennende om Vina. Jeg har bare fundert litt rundt en del innlegg om avl og tenkte jeg kanskje skulle skrive ned dem en gang. I NIHK så er det avlsregler som sier at tispa må ha sitt 1. kull før hun fyller 5 år. Derfor er det uansett uaktuelt for Vina å få valper. Det var bare det jeg hadde i bakhodet.

    Her er det -25 grader i dag og var litt kaldere i går kveld. Kinna mine syns det er kaldt. Jeg er glad vi ikke har -40 grader som de har andre steder.

    SvarSlett
  14. -17 er ikke hverdagskost her på kysten nei, og skikkelig kaldt ja! ikke fullt så kaldt i dag, -10.

    SvarSlett
  15. Takk for oppklaringen, Tove...:o)og egentlig var det godt at det ikke var noen andre årsaker enn alderen..;-)

    Har du vurdert mer å ta blodprøve av Vina?? Her i huset er det plutselig Dimma som er mest rolig...:-) Snorre er full av energi og har fått et kjempe-våkent blikk. Hele ansiktsuttrykket hans er forandret....og han har blitt så leken....Nå håper jeg bare at det økte aktivitetsnivået hans gjør noe med vekta hans...

    Fortsatt fin lørdagskveld!!

    Her har vi sett på ski, ski og atter ski...må gå å se åssen det går med kombinert-gutta...

    SvarSlett
  16. FOR et herlig tilbakeblikk og herlige bilder fra Aurdal!!!! Det ER noe med geiter....

    Stakkars Vina, sikkert ikke så lett for henne nå, men det går sikkert greit, all den tid det går såpass for over.

    Nå har temperaturen steget litt her (-11,5) så det går jo mot vår....;o)

    SvarSlett
  17. Jeg visste ikke at buhunder kunne være svarte!? Blandings, eller ekte?

    SvarSlett
  18. Å for noen nydelige geitekje:o) min drøm er/har alltid vært å eie ett hvit lite kje...og som av en eller annen uforstålig grunn er et lite søtt kje hver sommer;o)

    Håper det står bra til med dyra i fjøset, nå i kulden!

    SvarSlett
  19. Joda Nøve, Buhund er blakke eller svarte. Jeg vet ikke, men jeg har alltid trodd Tulla var ekte :-)Det var noen km til nærmeste nabo og Tulla gikk alltid løs. Alltid glad for å være med på tur og overlykkelig over å se meg da jeg kom på besøk flere år seinere :-)

    Geiter er og blir fine, men jeg har ikke helt sansen for dem som har 1-2 kjæledyrgeiter innestengt på en liten hageflekk. Geiter trenger plass å utfolde seg på og klatre i. Men jeg drømmer også om et koppelam og en killing eller to...

    Gry: ja i går måtte jeg kle av meg da jeg gikk på tur, det blei varmt!
    Nå er det tilbake til -22 grader igjen...

    SvarSlett