13. desember 2009

Barnevakt?

Det var visst noen spørsmål om grisebilder? Det er bare å se igjennom tidligere innlegg med etiketten Gris det så finner du rikelig av dem. Men jeg skal legge inn noen til her.  På fredag  griset den første purka og du skulle sett oppførselen til Barfi.  Hun bjeffet og skreik og hoppet for å prøve å se hva som skjedde inne i bingen. Jeg ønsker selvfølgelig å tro at hun hadde lyst til å passe på og stelle med ungene hun hørte lyden av og så et glimt av, men jeg har en sterk mistanke om at hun ikke tenker barn, men derimot MAT!!!

luciadagen 014 Vi har tre ulike bingetyper, denne bingen passer nok Barfi best, her har hun nemlig oversikten når hun står på to.

Jeg tok en unge med meg ut av bingen slik at bikkjene kunne få se og snuse på den. Vina er litt småredd dem, er de dermed døde så ser hun helt klart ikke noe skummelt, men  derimot mat. Barfi var ikke redd, men veldig ivrig på å undersøke grisungen. Og hun prøvde å ta noen tak i grisungen. I og med at jeg ikke tok noen sjanser så vet jeg ikke, men tror nok fortsatt at Barfi tenkte mat.. Etter å ha fått noen klare meldinger på hva jeg syns om det, så syns jeg hun har oppført seg bra når jeg har funnet fram grisunger til henne senere :-) Hun var derimot veldig dårlig til å vaske en nyfødt unge, da jeg viste henne en helt nyfødt en.

Jeg var litt usikker på hvordan purka som grisa  ville reagere da Barfi sto utenfor bingen og bråka som verst. Det ville ikke vært unaturlig at hun ville prøve å beskytte ungene sine? Men neida, det tok hun helt med ro. De har jo hørt bjeffing før ;-)

luciadagen 028  Barfi snuser litt på grisungen og purka tar det fortsatt fullstendig med ro. Her er grinsungen 2 dager.

luciadagen 036

Når jeg går ut til grisene så pleier Vina å springe bjeffende av gårde i full fart for å si ifra at her kommer jeg og jage vekk alle fugler i nærheten. Hun snur ved låvebrua og kommer tuslende mot meg  og fjøsinngangen. Etter en tissepause er hun klar for å bli med inn til grisene. Barfi har hele tiden sittet på trappa og vurdert hva som skjer. Når hun ser vi går til grisene så kommer også hun. Men første stell etter at denne purka hadde griset så kom det en ny vri.  Barfi sprang foran oss til fjøsdøra og ville inn i fjøset. Og så var det rett bort til bingen der grisungene var. Det var helt tydelig at hun skulle inn og se på grisungene! Snåle Barfi :-)

Det første Lucia-barnet var en nesten helt perfekt norocgris. Med brune bukser og hvit finskjorte på og kledelig fin brunfarge på hodet :-) Er han ikke fin? Her er han mindre enn 1 time gammel. Du ser den ferske navlestrengen og at jeg har vært slurvete med tørkinga. Han er fortsatt våt under øyet sitt. Purkene gjør ingen  ting med ungene annet enn å trykke dem ut og servere mat. De gjør ikke noe forsøk på å vaske / tørke dem.  Og det går helt fint det. Men det er en fordel å misnke varmetapet mest mulig så jeg tørker og tørker dem. Bruker mange meter med papir på hver unge.

luciadagen 009 

Lucia-gutten

luciadagen 039

Den neste var selvfølgelig ei flott hvit Lucia.

Jeg har omsider fått kjøpt merker til bikkjene, med gateadresse og tlf.nr. på. Så nå er jeg litt tryggere om de skal bli borte. Men med merkene så har jeg også fått to bjellekuer. Disse merkene er større enn dem jeg hadde før og de klirrer veldig mot halsbådet deres.  Siden jeg bestilte merkene på nettet så greide jeg jo ikke å bare kjøpe det. Det ble bl.a. kjøpt ei ny leke. Og denne hunden som både piper og grynter var visst veldig populær .-)

luciadagen 001

luciadagen 005

luciadagen 006

Hjernetrim: Barfi begynner omsider å få litt taket på hvordan denne virker.

Juleforberedelser: eeeeh hva er juleforberedelser?????????????????????????????????????????

Nå får jeg gå ut å se hvordan det står til med grisene. 3 stk har grisa, det var melk i juret på 4 til så de griser ganske sikkert i natt/morgen. Den siste har et jur som det ikke er så lett å skjønne seg på. Så der er det bare å følge med på hva som skjer.

Jeg ønsker dere ei flott uke! Jeg har en mistanke om at jeg kommer til å få litt følelse av panikk…..

13 kommentarer:

  1. Sååå gøy å få se de nyfødte grisene. Så søte de er. Barfi ser jo bare nysgjerrig ut. Tror ikke hun tenker mat.

    Farlig å bestille på nett, blir ofte litt mer enn det en hadde planer om. Men du verden så moro.

    SvarSlett
  2. Håper da ikke panikken tar deg!

    Du verden så trivelig du får det til å høres ut å være grisebonde. Det ser så godt og varmt ut, og reint og fint inni fjøset - nissen blir garantert fornøyd med innsatsen din. Innmari fine bilder av grisungene, og moro å høre om hvordan hundene behandler dem :o)

    SvarSlett
  3. Utrolig koselig innleg, Tove :-)
    Det er så herlig å få følge med på gårdslivet (nesten så jeg begynner å komme på glid når det gjelder geiter og hest her på bruket... Nesten!)

    Det øverste bildet av Barfi; Hun ser SULTEN ut synes jeg, hehe

    Det ser ut som griseungene har skikkelig god teknikk. Reine sugekoppene jo, tjihii :-)

    Den der utfordringsleken så ikke dum ut. En idé til gave til Balder tror jeg.

    Fortsatt fin adventsøndag, Tove. Ønsker deg en flott uke :-)

    SvarSlett
  4. Av en eller annen grunn, syns jeg bare at de grisungene er super-skjønne. Fikke såå lyst til å holde en sånn liten en i hånda mi..og tørke og tørke..:-)Og mange herlige bilder gjør det jo lesinga så mye mer levende ;o) Fint bilde av deg i fjøset.

    Får håpe at Barfi er bare nysgjerrig på grisungene....

    Så fin den hjernetrimmen er - har du kjøpt den på nettet, også? Alt som piper og som kan filleristes er veldig gøy å leke med. Hvor lenge holder den, tror du??? Har hørt noen rykter om at de får et kort liv hos Vina, hvis jeg ikke husker helt feil da...

    Kos deg videre med alt du skal gjøre framover...eeeh...med grisungene, og jeg ønsker å se mange mange flere bilder!!!!

    SvarSlett
  5. Nøve: Har nettopp hatt ( i motsetning til inne)storvask i grisehuset. Det hjelper det :-)

    Camilla: Nina Ottosons leker får du nok kjøpt både i butikken og på nettet. Eller hva Nøve? Jeg tror jeg kjøpte min hos Canis, men du finner dem på Nettdyret, der jeg handlet denne gangen og Diggidog bl.a. Fine, men dyre :-/
    Plysjdyr ja, tror Vina er ekspert på ribbing og myrding av disse. Jeg plukker opp innmaten og stapper den inn og syr igjen noen ganger før de avgår ved døden for godt. I hvert fall denne for den var litt dyrere enn de jeg vanligvis kjøper. Men den er da like hel enda, 4 dager etter den kom i hus :-)

    SvarSlett
  6. Åhh så nudelige grisunger! Barfi vil jo bare passe på dem! Er nok veldig nydkjerrig på de små krapyla!
    Er redd griser jeg da, men disse så jo helt skjønne ut!
    En sånn leke tror jeg vi må få kjøpt til Roxie! Slik at hun får trimmet hodet litt åsså!
    Ha en fin uke!
    Håper på flere fine bilder av grisene åsså!!

    SvarSlett
  7. Irén. hehe, ja jeg bør nok sørge for at Barfi er stappmett før vi går dit ;-)

    SvarSlett
  8. Moro å lese om de nyefødte grisungene og Barfi. Flotte bilder hadde du også!
    Tror heller ikke hun tenkte mat, bare nysgjerrig. Eller kanskje hun ønsket å gi en hjelpende labb;o)))

    SvarSlett
  9. Ja jeg ser nå så fort jeg finner fram en unge så kommer Barfi og snuser litt og så er hun fornøyd. Liksom bare for å sjekke.
    Jeg måtte file tenner på det ene kullet, og da gjentok hun dette, men ga seg etter noen unger. Og la seg et stykke unna og bare så på til jeg var ferdig med alle 16.
    (vet det mye komma og punktom feil her. gidder ikke å tenke på det. Mitt store problem i norsk!!)

    SvarSlett
  10. Har du fortsatt med å navne grisungene?

    Bare dyra har det reint og godt så blir det jul uansett. Og bare du får bakt litt så blir det jul hos deg også. Du får benytte Irene litt, hun er jo så flink til å hjelpe til.

    SvarSlett
  11. Ååååh dere skulle sett oss nå...

    SvarSlett
  12. Ligger du i bingen og koser deg, Tove??

    Hvor er Gry, forresten?

    SvarSlett
  13. Har prøvd å forklare i nytt innlegg Nøve. Ikke lett å få fram hvordan det faktisk var...

    SvarSlett